Ako môže vegánstvo ovplyvniť spánok

Vegánstvo je životný štýl, ktorým sa ľudia okrem iného snažia v maximálnej možnej miere vylúčiť zo svojho jedálnička všetky suroviny a produkty živočíšneho pôvodu. Ide najmä o mäso a mäsové výrobky, vajcia, mlieko i mliečne výrobky a častokrát aj med. Pokiaľ ste sa rozhodli stať sa vegánom, určite vás zaujíma, ako to ovplyvní buď v dobrom alebo v zlom váš doterajší život. V našom článku sa dozviete viac, ako môže vegánstvo ovplyvniť spánok.

vegáni v posteli

Nie sme prekvapení, že čoraz viac ľudí sa dalo zlákať týmto životným štýlom. Vegánska strava totiž súvisí s lepším kardiovaskulárnym zdravím, je lepšia pre zvieratá a obmedzenie množstva výroby mäsa či mliečnych výrobkov je prospešnejšie aj pre životné prostredie. Ale čo spánok? Ako vegánska strava ovplyvňuje náš spánok?

Vegánska strava zatočí s problémami

S najväčšou pravdepodobnosťou ste už veľa počuli o tom, čo by ste mali alebo nemali robiť, čo jesť či nejesť pred spaním. Vedeli ste však, že pred spaním by ste nemali jesť bielkoviny? Mäsové bielkoviny sú pre telo obzvlášť ťažko stráviteľné. Ak ich budete jesť pred spaním, váš spánok bude nepokojný. Vegáni mäso a bielkoviny získavajú z alternatívnych zdrojov, ako sú tofu, šošovica, fazuľa. Hoci sú tieto potraviny bohaté na bielkoviny a majú podobný účinok na organizmus, je oveľa menšia pravdepodobnosť, že ich konzumácia pred spaním spôsobuje nepríjemnosti.

Vegánska strava súvisí s nižšou úrovňou zápalu, takže ak máte boľavé kĺby i svaly, ktoré vám narušujú spánok, prechod na rastlinné stravovanie môže tieto príznaky zlepšiť.

Vegánska strava zlepší spánok

Rastlinné potraviny sú prospešné pre spánok, pretože stimulujú uvoľňovanie serotonínu – hormónu, ktorý ovplyvňuje kvalitu spánku. Okrem serotonínu ide aj o melatoním či tryptofán. Tryptofán má rozhodujúci vplyv na správnu hladinu serotonínu i melatonímu a pomáha tak pri zlepšovaní kvality spánku i celkovej nálady človeka. Všetky tieto tri prvky kvalitného spánku sa nachádzajú v mnohých vegánskych potravinách.

zdravé jedlo

Na doplnenie väčšej dávky melatonínu jedzte napríklad čerešne, banány, špenát, paradajky či ovos. Tryptofán sa nachádza v bielkovinových potravinách, ako je kel aj banány. Nachádza sa aj v hydine, ale podľa odborníkov to nie je najlepší spôsob ako získať tryptofán, pretože keď sa konzumuje ako súčasť jedla s vysokým obsahom bielkovín, hladina tryptofánu v mozgu klesá.

Serotonín získavajú vegáni z tekvicových semien, sóje, uhoriek, pšenice, zemiakov, vlašských orechov, karfiolu, húb a listovej zeleniny.

Nevýhody vegánskeho jedla

Zvyšovanie príjmu čerstvej zeleniny či ovocia nemá absolútne žiadnu nevýhodu. Ak sa však rozhodnete prejsť na úplne rastlinnú stravu, je dôležité urobiť si prieskum, starostlivo zvážiť a zistiť, či z potravín, ktoré konzumujete, získavate potrebné výživné látky. Ak stravou zanedbáte prísun dôležitých látok, mohlo by to mať negatívny vplyv aj na váš spánok.

tanier zeleniny

Pokiaľ sa vzdáte v strave mliečnych výrobkov, vzdáte sa aj zdroja vápnika, čo môže mať negatívne účinky nielen na spánok. Nezabudnite preto mliečne výrobky nahradiť zelenou listovou zeleninou, strukovinami, sezamovými semiačkami či sójovým mliekom obohateným o vápnik. Vápnik totiž premieňa esenciálne aminokyseliny na serotonín a podporuje prirodzený spánkový cyklus.

Vegánstvo – to nie je len strava

Vegánstvo nie je iba vyhýbanie sa mäsu či mäsovým výrobkom. Vegáni používajú výrobky, ktoré neboli testované na zvieratách a neobsahujú žiadne zložky živočíšneho pôvodu. Či už sa to týka kozmetiky alebo aj oblečenia. Všetky tieto výrobky sa dajú nahradiť, samozrejme, výrobkami zo surovín rastlinného pôvodu.

Taktiež pri výbere lôžkovín vegáni siahajú po perinách vyrobených namiesto peria zo syntetických materiálov a ich kvalitu spánku to nijak nenaruší. Práve naopak, keďže periny z peria sa veľmi ťažko čistia, obsahujú mnohokrát veľa roztočov, plesní a baktérií ako periny zo syntetických materiálov, ktoré sa môžu častejšie oprať doma v práčke.

Ku kvalitnému spánku napomáhajú aj matrace. Vegáni určite nesiahnu po matraci z konského vlásia (ktorý však žiadnym spôsobom koňa nepoškodzuje). Na výber majú množstvo iných matracov s rovnakými vlastnosťami a z nemenej kvalitných materiálov, ako je kokosové vlákno, latex, rôzne druhy moderných pien, ktoré sú vzdušné, pružné a zároveň zachovávajú hygienu lôžka, čo zabezpečuje komfortný a zdravý spánok.

Google+