Ako pomáha čistota v spálni k výdatnému spánku

Spálňa patrí medzi najdôležitejšie miestnosti v každom dome či byte. V nej počas noci čerpáme potrebnú energiu do ďalšieho dňa. A nielen to, v nej spíme a snívame, ale aj polihujeme, či sa s naším partnerom milujeme. Spálňa dokonca býva aj miestom spánku maličkej ratolesti v prvých mesiacoch života. Všetky tieto činnosti priamoúmerne súvisia s pohodlím, ktoré nám dokáže poskytnúť iba čistá miestnosť. Veď nie nadarmo sa hovorí, čistota pol života.

ranné vstávanie

Možno ste to nevedeli, ale spálňa patrí medzi najviac znečistené priestory v byte a to hneď za toaletou. Aj keď častokrát čistote toalety venujeme pozornosť omnoho častejšie než spálni. Prečo je tomu tak? Špinu nemusí byť na prvý pohľad vidieť a tak sa môže zdať, že spálňa je čistá, pretože si do nej líhame čistí a umytí. Treba jej však venovať viac pozornosti ako iným miestnostiam a nestačí občas prezliecť periny, povysávať, či upratať z kresla oblečenie.

Spálňa bez prachu

V spálni býva častým nepriateľom prach. Pokiaľ máte v spálni koberec, platí to dvojnásobne. Koberec priťahuje v sebe prachové častice a na pohľad ich nevidieť. Koberec každý týždeň poriadne povysávajte, aby ste ho zbavili prachu. Ideálne sú vysávače s takým filtrom, ktorý dokáže zachytiť aj tie najmenšie čiastočky prachu, vrátane roztočov, či vírusov. Koberce s vysokým vlasom je veľmi ťažké povysávať od kúsočkov prachu či roztočov a preto pokiaľ je to možné, radšej sa im vyhnite.

čistenie matraca

Veľkú výhodu majú tie gazdinky, ktoré majú spálňu bez veľkých kobercov. Ľahšie sa zbavia prachu, či už vysávaním alebo pretretím podlahy vlhkou handrou.

Textilné dekorácie – ideálne lapače prachu

Spálňa je územím, kam sa závesy, plyšové dekorácie, vankúše, baldachýny priam pýtajú. Pokiaľ ich aj vy máte v spálni, vedzte, že patria medzi veľké lapače prachu. Preto by ste ich mali zbavovať prachu tak často, ako napríklad nočný stolík. Nemusíte ich hneď dávať prať, ale ich aspoň každý týždeň povysávajte pri nízkej intenzite nasávania. Aj keď prach nevidno, to ešte neznamená, že ho na nich niet.

Posteľ – miesto na prach a roztoče

Akú posteľ vybrať, aby jej čistenie bolo jednoduché? Každá má svoje pre aj proti. Čalúnená posteľ ešte stále patrí medzi veľmi obľúbené, no pri starostlivosti o jej čistotu je potrebné sa obrniť trpezlivosťou. Prach sa nedá jednoducho zotrieť vlhkou handričkou, ale treba posteľ častejšie vysávať a občas drobné nehody, ako rozliate tekutiny pekne pretepovať. Taktiež pravidelné vysávanie matraca by malo byť samozrejmosťou pri udržiavaní čistoty v spálni.

TIP: Viac ako sa správne starať o matrac sa môžete dočítať v našom článku.

Úložný priestor pod posteľou je na nezaplatenie, no treba si uvedomiť, že pod takouto posteľou matrac nedýcha a preto je vhodné mať aspoň posteľ s roštom. Výhodou sú postele na vyvýšených nožičkách, pod ktorými sa dá ľahko odstrániť prach i nečistoty, pričom matrac môže pekne dýchať.

Pozor na vlhkosť

Problémom mnohých spální býva nesprávna vlhkosť. V prípade vysokej vlhkosti v spálni narastá náročnosť dýchania a riziko napadnutia plesňami. Aj roztoče milujú vlhkosť, je to najlepšie prostredie na ich rozmnožovanie. U detí sa môže zase zvyšovať chorobnosť.

otvorené okno

Ani príliš suchý vzduch, hlavne počas vykurovacej sezóny nie je vhodný. Vysušuje sliznice, čo následne vedie k škriabaniu v hrdle, infekciám či chrápaniu. Ideálna vlhkosť by sa mala pohybovať okolo 40 %. Preto v spálni regulujte vlhkosť správnym vetraním. Vetrajte niekoľkokrát denne s dokorán otvorenými oknami, a je jedno, či je vonku horúco či naopak príliš mrzne.

Čistota matraca a obliečok

Roztočom sa darí najmä v posteli, pretože obľubujú teplo, tmu a vlhkosť. Pri pravidelnej starostlivosti v spálni venujte pozornosť najmä posteli a matracom. Pravidelne ich vysávajte, vetrajte a vystavujte slnku či mrazu. Pokiaľ vás zaujíma ako bojovať proti roztočom v spálni prečítajte si náš článok, v ktorom sme sa tejto téme venovali podrobne.

Nezabúdajte na pravidelnú výmenu posteľnej bielizne. Ako často meniť posteľnú bielizeň, je častou témou diskusií. Odporúča sa aspoň raz za dva týždne, no tí čo sa veľmi potia, by tak mali robiť aspoň raz týždenne. Samozrejme aj po každej chorobe je potrebné vymeniť posteľnú bielizeň. Obliečky po prepotení strácajú ochrannú funkciu a nečistoty prenikajú hlbšie do perín a matraca. Odporúčame kúpiť si chránič matraca, ktorý umožňuje matracu voľne dýchať a zároveň neprepúšťa tekutiny ani vlhkosť, čím sa minimalizuje množenie baktérií v matraci.

Google+