Čo je to mikrospánok a prečo môže byť nebezpečný?

Šoférujete cestou domov po dlhom pracovnom dni a zrazu si uvedomíte, že si nepamätáte, ako ste prešli posledný kilometer. Neviete, či svietila červená alebo zelená, keď ste prechádzali križovatkou a možno ste dokonca zabudli odbočiť. Už ste niečo podobné zažili? Ak áno, tak ste prekonali mikrospánok.

žena za počítačom

Čo je to mikrospánok

Mikrospánok je krátky, nekontrolovateľný spánok, ktorá trvá od zlomku sekundy až po plných 10 sekúnd. Objavuje sa bez varovania, kedykoľvek počas dňa, hlavne vtedy, keď už máte nedostatok spánku. Dokonca aj jedna jediná noc nedostatočného spánku môže spôsobovať mikrospánok.

Najčastejšie sa vyskytuje vtedy, keď sa ospalý človek snaží bojovať so spánkom a zostať v bdelom stave. Vyskytuje sa najmä počas šoférovania, pričom zvyšuje riziko vážnej dopravnej nehody. Počas tohto pomerne bizarného stavu môžete mať otvorené oči, môžete sedieť vzpriamene a dokonca môžete vykonávať nejakú úlohu, ale niektoré oblasti vášho mozgu sú úplne vypnuté. Inými slovami, môžete si myslieť, že bdiete, ale jednotlivé časti vášho mozgu v skutočnosti spia.

Tip: Ako zvládnuť nedostatok spánku po nočnej zmene

Ako sa prejavuje mikrospánok

Ak ste už zažili mikrospánok, potom viete, ako sa prejavuje. Možno ste aj na vlastnej koži pocítili niektorý z jeho nasledujúcich prejavov:

muž drieme

  • Prebudenie trhnutím tela alebo náhlym padnutím hlavy dopredu
  • Uvedomenie si nadmerného zívania alebo žmurkania
  • Krátkodobá strata svalovej kontroly
  • Spadnutie niečoho, čo ste držali v ruke
  • Neschopnosť uvedomiť si niečo, čo sa práve stalo
  • Problémy so spracovaním informácií

Čo spôsobuje mikrospánok

Hoci sa únava a nedostatočný nočný odpočinok považujú za hlavnú príčinu mikrospánku, tento stav úzko súvisí aj s vykonávaním nudnej, monotónnej úlohy. S prejavom tohto javu súvisí aj práca na zmeny a dlhý pracovný čas. Ďalším problémom je nepretržitý prístup k digitálnym technológiám.

K ďalším príčinám mikrospánku patrí aj zlá kvalita spánku, ktorá vzniká v dôsledku nepriaznivých fyzických a psychických stavov. Tie zahŕňajú viaceré ochorenia, ako je napríklad cukrovka, spánkové apnoe, vysoký krvný tlak, obezita, depresia či úzkosť.

Kedy je mikrospánok nebezpečný?

Počas mikrospánku vedci zmerali lokalizované oblasti mozgu, ktoré sa prepínajú do pomalých vĺn, podobných spánku. Znižuje sa najmä aktivita talamu, ktorý je zodpovedný za interpretáciu prichádzajúcich zmyslových signálov. V dôsledku toho sa zhoršuje reakčný čas a schopnosť udržať si pozornosť. Isteže, pokiaľ vás mikrospánok prekvapí počas sledovania filmu na gauči v obývačke, nie je to žiadna tragédia.

žena zaspala

Avšak nie sú ojedinelé ani také prípady, keď sa mikrospánok stáva veľmi nebezpečným. Napríklad ak sa objaví v nevhodnom čase, trebárs pri šoférovaní alebo počas práce, ktorá si vyžaduje mimoriadnu sústredenosť a pozornosť, môže viesť k potenciálnemu zraneniu, smrti alebo dokonca k tragédiám katastrofických rozmerov. Typickým príkladom je vykoľajenie londýnskej električky v roku 2016 či jadrová havária v Černobyle v roku 1986. Na ľahkú váhu by sme však nemali brať ani nespočetné množstvo výrobkov, ktoré kvôli mikrospánku zamestnancov opustili montážnu linku bez skrutiek.

Ako sa vyhnúť mikrospánku

Najlepším spôsobom, ako zabrániť upadnutiu do mikrospánku, je zabezpečiť si každú noc dostatok kvalitného odpočinku. Pre dospelých to znamená spať aspoň 7 až 9 hodín denne. Len tak budete schopní fungovať počas celého dňa bez toho, aby ste sa cítili unavení. Ak však aj napriek tomu musíte čeliť riziku chýb alebo nehôd vzniknutých v dôsledku mikrospánku, vyskúšajte nasledovné tipy:

  • Dajte si „šlofíka“. Krátka, 20-minútová pauza dokáže osviežiť mozog, takže budete dlhšie čulí.
  • Spravte si prestávku. Skúste napríklad vstať a pocvičiť si, aby sa vám rozprúdila krv. Zmena toho, čo robíte, aktivuje rôzne časti mozgu, čím sa zníži monotónnosť.
  • Rozprúďte rozhovor. Diskusia vás prinúti sústrediť sa na spätnú väzbu. Okrem toho zvyšuje frekvenciu dýchania, vďaka čomu sa do krvného obehu dostáva viac kyslíka.
  • Zapnite si hudbu a pokojne si zaspievajte. Hlasná, optimistická hudba vám výrazne zlepší náladu.
  • Dajte si kávu. Pamätajte si však, že to môže trvať až do 30 minút, kým sa prejaví stimulačný účinok kofeínu.
  • Zlepšite efektivitu svojho spánku. Odstráňte všetky potenciálne rušivé vplyvy počas spánku – vypnite telefón a zabudnite na spanie pri zapnutom televízore či pustenej hudbe.

Tip: Ako modré svetlo vplýva na kvalitu spánku a prečo sa mu radšej vyhýbať

Google+