Je námesačníctvo nebezpečné? Kedy je somnambulizmus poruchou a ako ho riešiť

Vstávanie a prechádzanie sa v spánku je bežnejšie u detí ako u dospelých a často sa v puberte samovoľne vytratí. Námesačný človek si však počas týchto epizód môže vážne ublížiť a navyše sa musí vyrovnávať s horším spánkom, úzkosťou a dennou ospalosťou.

chlapec spí

Ako sa prejavuje somnambulizmus

Námesačnosť alebo somnambulizmus je spánková porucha, ku ktorej dochádza počas najhlbšej fázy bezsenného spánku. Zvyčajne sa vyskytuje v priebehu jednej až dvoch hodín po zaspaní. Väčšina epizód námesačnosti trvá len niekoľko minút a medzi jej prejavy patrí napríklad:

  • zvyčajne otvorené oči so zmäteným, sklovitým pohľadom
  • sedenie na posteli a zmätené rozhliadanie sa okolo seba
  • rozprávanie alebo kričanie
  • vykonávanie bežných činností, ktoré sa zvyčajne nevykonávajú v noci, napríklad obliekanie, jedenie, šoférovanie
  • zvláštne správanie, napríklad močenie do odpadkového koša, premiestňovanie nábytku
  • neschopnosť rozpamätať sa na incident na druhý deň

Tip: 7 tipov ako dosiahnuť kvalitný spánok

Čo vyvoláva  námesačnosť

Námesačnosť sa najčastejšie vyskytuje u detí od 4 do 8 rokov, najmä u tých, ktoré trpia spánkovým apnoe alebo majú problémy s enurézou (nočným pomočovaním). Nezriedka sa však objavuje aj u dospelých. Dokonca niektorí ľudia sú geneticky predisponovaní k námesačnosti a iným NREM spánkovým poruchám.

Svoju úlohu zohrávajú aj ďalšie faktory. Riziko námesačnosti môže zvýšiť napríklad mimoriadny stres, nedostatok spánku alebo chaotický spánkový režim. Podobne pôsobí aj pitie alkoholu a kávy vo večerných hodinách a tiež niektoré lieky so sedatívnym účinkom, ktoré môžu uviesť ľudí do spánku, zvyšujúceho pravdepodobnosť výskytu námesačnosti.

Podľa odborníkov môžu pravdepodobnosť námesačnosti zvýšiť aj niektoré zdravotné ťažkosti vrátane horúčky, porúch srdcového rytmu, refluxu, spánkového apnoe a psychiatrických porúch, ako je posttraumatická stresová porucha.

Námesačnosť a riziká s ňou spojené

Počas epizód somnambulizmu môže dôjsť k rozličným zdravie alebo dokonca život ohrozujúcim situáciám. Existujú prípady, keď sa námesačný človek vybral vonku alebo dokonca šoféroval bez toho, aby o tom vedel. Preto ak je niektorý člen vašej domácnosti postihnutý touto poruchou, mali by ste ho chrániť pred možnými zraneniami súvisiacimi s námesačnosťou.

námesačná žena

Okrem toho sa námesačnosť spája so zhoršenou kvalitou spánku a dennou ospalosťou. Ojedinelé prípady námesačnosti často nesignalizujú žiadne vážne problémy, ani si nevyžadujú liečbu. Opakovaná námesačnosť však môže poukazovať na základnú poruchu spánku.

Je bezpečné prebudiť námesačného človeka?

Niektorí ľudia si myslia, že námesačníka by ste nemali budiť, pretože by mohol utrpieť šok alebo dokonca zomrieť. To je však viac ako nepravdepodobné. Oveľa väčšia šanca je, že námesačník, ktorý sa vráti do reality, bude len prekvapený, dezorientovaný a zmätený. Môže sa však stať aj násilným a neúmyselne ublížiť osobe, ktorá ho prebudila.

Ak však ponecháte námesačných ľudí svojmu osudu, môžu predstavovať nebezpečenstvo pre seba samých, ako aj pre ostatných. Oveľa zodpovednejšie teda bude námesačníka jemne otočiť a pomôcť mu vrátiť sa do postele. Ak sa bráni, zostaňte pri ňom a uistite sa, že si nejakým spôsobom neublíži a nevystaví sa nebezpečným situáciám. V prípade, že námesačného človeka musíte zobudiť, urobte to hlasným zvukom namiesto toho, aby ste ním triasli alebo sa ho dotýkali.

Ako sa popasovať s námesačnosťou

V mnohých prípadoch si námesačnosť nevyžaduje liečbu, nakoľko epizódy sú zriedkavé a predstavujú zanedbateľné riziko pre námesačníka, ako aj pre jeho okolie. Navyše sú epiódy s narastajúcim vekom často čoraz zriedkavejšie, takže u niektorých ľudí sa námesačnosť vyrieši sama bez akejkoľvek špecifickej liečby. Kým sa teda celkom nestratí, postačí, ak podniknete niekoľko krokov na zaistenie bezpečnostných opatrení:

  • Odstráňte bezpečnostné riziká
  • Uzamykajte všetky ostré predmety alebo ich držte mimo dosahu
  • Zatvárajte a zamykajte dvere a okná
  • V prípade potreby použite dverový alarm alebo posteľný alarm, ktorý sa spustí, ak osoba vstane z postele

Zvážte tiež ďalšie možnosti

  • Ak k námesačnosti prispieva užívanie sedatív alebo iných liekov, požiadajte lekára o zmenu dávkovania alebo prechod na iný liek.
  • Zlepšite spánkovú hygienu, čím znížite riziko spánkovej deprivácie, ktorá môže vyvolať námesačnosť: vyhýbajte sa konzumácii kávy a alkoholu používajte matrac, ktorý najlepšie vyhovuje vaším potrebám.
  • Kognitívno-behaviorálna terapia (KBT) je forma psychologickej terapie účinnej pri mnohých problémoch, negatívnych myšlienkach a činoch. KBT sa využíva aj na liečbu nespavosti, kde preukázala účinnosť pri zlepšovaní kvality spánku. Podobne má priaznivé výsledky aj pri liečbe úzkostných stavov a strese, takže môže pomôcť predchádzať epizódam somnambulizmu súvisiacim so stresom.

Tip: Čo robiť, keď nemôžem zaspať?

Google+