Nechávate svojho psa spať s vami v posteli? Prezradíme vám, čo by ste mali vedieť

Všetci máme radi svojich psích spoločníkov. Mnohí majitelia psov dokonca umožňujú svojmu psovi spať v noci spolu s nimi. Ak ku nim patríte aj vy a zaznamenali ste zhoršenie kvality svojho spánku či prejavy alergie, prípadne sa objavili problémy so správaním psa, možno je na čase prehodnotiť to.

žena so psom

Spanie so psíkom v jednej posteli má svoje výhody

Ak máte svojho psíka už od šteniatka, pravdepodobne ste podľahli jeho smutným očkám a dovolili ste mu spávať s vami len preto, aby mu nebolo samému smutno. Šteniatko však neskôr vyrástlo a psík s vami spáva v posteli aj naďalej. Takýto scenár nie je vôbec nezvyčajný. Jednoducho ste zistili, že spanie s ním vám prináša viacero benefitov:

  • Pocit bezpečia - história ukazuje, že domorodí Austrálčania spávali s dingami kvôli ochrane i teplu. Prirodzeným inštinktom psa je chrániť svoju svorku, preto nie je prekvapením, že pes vo vašej posteli zvyšuje celkový pocit istoty a bezpečia.
  • Zlepšenie kvality života – mnohí ľudia sa spoliehajú na svoje služobné zvieratá v prípade základných každodenných potrieb. Dokonca aj pokiaľ ide o spánok. V posledných rokoch boli služobné psy vycvičené na pomoc osobám trpiacim poruchami spánku. Napríklad služobný pes vycvičený na pomoc pacientom trpiacim narkolepsiou sa môže naučiť rozpoznať príznaky narkoleptického záchvatu a pomôcť pacientom užiť lieky, ktoré potrebujú. Pre tých, ktorí trpia posttraumatickou stresovou poruchou, môže spánok so psom zmierniť úzkosť, odplašiť nočné mory a poskytnúť celkový pocit bezpečia.

psík so ženou

  • Zvýšenie kvality spánku – viaceré štúdie dokázali, že spanie so psom môže zlepšiť kvalitu spánku najmä u dospelých žien. V rámci tejto štúdie zúčastnené majiteľky psov uviedli, že pociťovali vyššiu mieru bezpečia, keď spali so svojimi psami. Zároveň uviedli, že psy majú tendenciu spávať pri nohách postele a v noci ich vyrušujú menej ako napríklad mačky alebo ich ľudskí partneri.
  • Zlepšenie celkového zdravia - ďalšie štúdie preukázali rôzne zdravotné výhody, vzťahujúce sa na spanie so psom, ako napríklad zlepšenie kardiovaskulárneho zdravia a zmiernenie depresie, čo môže takisto pozitívne ovplyvniť spánok.

Tip: Čo robiť, keď nemôžem zaspať?

Mnohí však poznajú aj nevýhody spania so psom

Spanie so psom nemusí vždy viesť k pokojnému a hlbokému spánku. Dokonca existujú niektoré štúdie, na základe ktorých odborníci spávať so psom rozhodne neodporúčajú. Ak si nie ste istí, či je spanie so psom pre vás prospešné, prečítajte si niekoľko dôvodov, prečo by ste to mali prehodnotiť.

  • Alergie - milióny ľudí trpia alergiami, ktoré im v noci nedajú spávať. Každý, kto mal niekedy problém zaspať s upchatým nosom, vie, aké je to frustrujúce. Spolu s prachom a plesňami je zvieracia srsť jedným z najčastejších alergénov.

Aj keď nemusíte byť alergickí na srsť svojho psa, psy môžu do vášho domova a postele priniesť peľ a iné vonkajšie alergény. Ak teda chcete udržať alergie na uzde, najlepšie bude zaobstarať svojmu psiemu spoločníkovi vlastný pelech.

  • Šírenie parazitov a chorôb – hoci sa ľudia od svojich psov len zriedkavo nakazia chorobami alebo infekciami, riziko chytiť od psa zoonotické ochorenie alebo chorobu tu stále jestvuje.

pes v posteli

Od psov sa ľudia môžu nakaziť parazitmi, ako sú pásomnice a machovce (Ancylostoma spp.) či Giardie, baktériami, ako je Staphylococcus aureus alebo Salmonella. Preto je najlepším spôsobom ochrany pred choroboplodnými zárodkami pravidelné umývanie rúk po kŕmení alebo upratovaní po psíkovi.

  • Problémy so správaním psa – ak sa u psa objavia napríklad prejavy dominancie alebo agresivity, najlepšie bude nechať mu vlastný priestor pri odpočinku. Viacerí veterinári a odborníci na správanie zvierat radia, že spanie so psom nespôsobuje dominanciu a agresiu, ale môže tieto prejavy správania ešte znásobiť, ak už sú prítomné.​ 
  • Rušenie spánku - ak váš pes chrápe alebo často mení polohy, určite to neprispieva k zlepšeniu kvality vášho spánku. Narúšanie spánku vedie k zníženiu jeho kvality a k tomu, že sa ráno necítite oddýchnutý. Ak sa tieto problémy opakujú, môžete si privyrobiť mnohé zdravotné problémy.

Konečné rozhodnutie, či spať so psom, ostáva na vás

To, či budete spávať so svojím psom, je úplne na vás a vašom rozhodnutí. Ako sme uviedli, odborníci a ich štúdie vykazujú protichodné názory, preto ak vám spanie so psom vyhovuje, pokojne sa k nemu pritúľte.

Ak vám však spanie so psom spôsobuje zdravotné problémy alebo zhoršuje váš spánok, potom je určite lepšie spať oddelene. Vaše rozhodnutie o tom, či spať so svojím psom, tak nakoniec závisí od toho, čo je najlepšie pre vás, vašu rodinu a vášho psa.

Tip: Fázy spánku a čo sa počas nich s nami odohráva

Google+