Správna ústna hygiena a jej vplyv na kvalitu spánku

Možno vám to predtým ani nenapadlo, no faktom zostáva, že zdravie zubov a celej ústnej dutiny môže mať významný vplyv na kvalitu spánku. Bolestivé zápaly ďasien či sánky, zubné kazy alebo škrípanie zubami, to všetko pôsobí rušivo. V konečnom dôsledku takéto stavy zhoršujú, či dokonca znemožňujú nočný odpočinok. V dnešnom článku si o nich povieme viac a zároveň vám poradíme, ako sa s nimi popasovať.

žena si čistí zuby

Aká je súvislosť medzi zdravou ústnou dutinou a spánkom

Ak v noci nemáte dostatok kvalitného spánku, jedným z faktorov, ktorý v tom môže zohrávať veľkú úlohu, je zdravie a hygiena ústnej dutiny. Zlý stav ústnej dutiny totiž skutočne môže viesť k problémom, ktoré zhoršujú spánok. Nie je žiadnym tajomstvom, že ľudia, ktorí majú ťažkosti so zubami, ďasnami alebo inou časťou ústnej dutiny, často zle spávajú.

Vedeli ste však o tom, že nielen zdravie zubov môže vplývať na kvalitu spánku, ale aj kvalita spánku môže pôsobiť na zdravie zubov? Napríklad zápal ďasien môže byť okrem iného spôsobený aj nepokojným spánkom, ktorý môže mať za následok, že telo uvoľňuje zápalové hormóny.

Čo sa odohráva v ústach počas spánku

pokojný spánok

Jednou z vecí, ktoré sa dejú v ústach, keď spíme, je to, že dochádza k spomaleniu tvorby slín. Medzi ďalšie javy patria pohyby čeľustí, spomalenie prehĺtania a rozprávanie zo sna. Spomalenie tvorby slín a prehĺtania môže mať za následok pomnoženie baktérií v ústnej dutine, prejavujúce sa nepríjemným ranným dychom. Baktérie totiž rozkladajú zvyšky jedla v ústach, pričom produkujú kyseliny, poškodzujúce zubnú sklovinu. Nezabúdajte, že vynechanie čistenia zubov pred spaním tieto prejavy ešte zhorší.

Najčastejšie spánkové poruchy spojené s ústnou dutinou

  • Bruxizmus (škrípanie zubami) – ide o abnormálne neúčelné pohyby viazané na spánok alebo zaspávanie. V niektorých prípadoch predstavujú prechodný alebo nevýznamný prejav bez zdravotných následkov. Môžu však spôsobovať nespavosť, zhoršenú kvalitu spánku alebo dokonca viesť k zraneniu. Ako riešenie sa odporúča zníženie stresu a napätia či používanie špeciálne zhotovených pomôcok, ktoré od seba izolujú zuby hornej a dolnej čeľuste a napomáhajú relaxácii žuvacích svalov.
  • Bolesť čeľustí – môže ju vyvolať bruxizmus alebo infekcia, ktorá sa môže rozšíriť do ďalších oblastí, čo opäť zvyšuje mieru nepohodlia a sťažuje spánok.

bolesť zuba

  • Zubné kazy – najmä kazy v pokročilom štádiu môžu byť veľmi bolestivé, takže sa rovnako podieľajú na tom, že nie ste schopní v noci ani zažmúriť oko.
  • Obštrukčné spánkové apnoe – prejavuje sa opakovanými prerušeniami dýchania počas spánku v dôsledku čiastočného alebo úplného kolapsu horných dýchacích ciest na úrovni hltana. Príčinou môže byť bruxizmus, zvýšený počet zubných kazov, asymetria čeľustí a podobne.
  • Reflux – hoci vznik refluxu žalúdočnej kyseliny nesúvisí so stavom ústnej dutiny, on sám sa môže podpísať na zdraví chrupu. Gastroezofageálny reflux je typický tým, že sa pri ňom kyselina zo žalúdka dostane až do úst. Leptajúci účinok kyseliny tak môže spôsobiť vznik zubného kazu a/alebo zvýšiť citlivosť zubov. Ak teda trpíte refluxom počas noci, odporúčame pred spánkom užívať voľnopredajné antacidá (lieky na neutralizáciu žalúdočnej kyseliny). Taktiež je vhodné vyhnúť sa pred spaním kyslým jedlám.

Tipy na zlepšenie ústnej hygieny pre kvalitnejší spánok

Mnohé z týchto rád už určite dobre poznáte. Nezaškodí však pripomenúť si ich v spojitosti so spánkovou hygienou, prípadne položiť si otázku, či ich naozaj dodržiavame tak dôsledne, ako by sme mali.

1. Zuby si čistite zubnou kefkou a zubnou niťou minimálne 2x denne.

2. Pravidelne, aspoň 1x ročne navštívte svojho zubného lekára. Pomôžete tým včas rozpoznať začínajúce príznaky väčších problémov s ústnou dutinou a zabrániť problémom so zubami, ktoré môžu zhoršovať spánok.

3. Vyhnite sa pitiu vína alebo ovocných džúsov pred spaním. Alkohol totiž uvoľňuje krčné svaly, čo zvyšuje pravdepodobnosť chrápania a ťažkostí s dýchaním počas spánku. Pitie džúsov pred spaním kvôli obsahu ovocných kyselín zase môže mať za následok poškodenie zubnej skloviny a vznik zubných kazov.

4. Skoncujte s fajčením. Ak ste doteraz hľadali pádny dôvod, možno vás presvedčí fakt, že u ľudí, ktorí fajčia, je 1,6x vyššia pravdepodobnosť vzniku poškodenia zubov ako u tých, ktorí nefajčia.

Tip: 15 tipov, ako sa vyhnúť nespavosti a mať kvalitnejší spánok

Google+