Aj vy odďaľujete odchod do postele? Prečítajte si, prečo by ste s tým mali prestať

Spomínate si na výhovorky, ktoré ste používali ako dieťa, aby ste oddialili čas, kedy treba ísť spať? Zaujímavé je, že mnohí z nás používajú rovnakú zdržovaciu taktiku aj v dospelosti. Ide o fenomén, ktorý predstavuje úmyselné odkladanie spánku, napríklad v prospech pozerania filmov, sledovania sociálnych sietí, čítania a pod.

žena s mobilom

Ukradnúť si čas pre seba na úkor spánku

Hlbšie nahliadnutie do problematiky tohto zlozvyku naznačuje viaceré hlboké emocionálne a psychologické väzby. Jednou z nich je fakt, že ľudia, ktorí zámerne odkladajú spánok, to často robia preto, lebo majú pocit, že počas dňa nemajú žiadny čas pre seba. V noci ich však nikto neruší a tak, hoci sú unavení, veselo prokrastinujú.

Po 12 až 14 a viac hodinách nabitého programu, vyškrtaní dlhého zoznamu domácich prác a rodinných povinností si jednoducho vybojujú nejaký ten čas, kedy sa konečne môžu venovať sami sebe. Na tom, že chcete mať čas sami pre seba, nie je, samozrejme, nič zlé. Problém však ostáva v nesprávnom načasovaní.

Odďaľovanie spánku nie je správna cesta

Existuje množstvo činností, ktorým sa chceme venovať každý deň. Najčastejšie je to jedenie, sledovanie televízie, hranie hier, čítanie a mnohé iné voľnočasové aktivity. Tieto činnosti však často vynechávame, pretože nám to jednoducho nedovoľuje náš nabitý program. Podľa nedávnych lekárskych štúdií a zvýšeného množstva diskusií na túto tému sa dokonca zdá, že od príchodu COVID-19 sa odďaľovanie spánku ešte viac rozšírilo.

žena s notebookom

Čím viac aktivít ľudia uvádzajú ako tie, ktoré by chceli robiť, a čím viackrát odolali pokušeniu venovať sa im počas dňa, tým väčšmi zámerne odkladajú čas ísť do postele. Je to preto, že sa pokúšajú všetko stihnúť, dokonca aj vtedy, keď sú unavení. Mnohí využívajú odkladanie spánku na to, aby si na konci dňa, keď sa cítia byť pánmi svojho času, vyčlenili čas na to, čo by chceli robiť počas dňa. Tým si však sami sabotujú spánok, takže v konečnom dôsledku škodia len sami sebe.

Prečo je odkladanie spánku také škodlivé

Hoci sa môže zdať, že kontrolovanie sociálnych sietí alebo sledovanie obľúbeného televízneho programu je dobrý spôsob, ako sa po dlhom dni odreagovať, nie je to tak.  Tieto bezduché, neproduktívne činnosti v skutočnosti len zväčšujú stres a dokonca ohrozujú vaše zdravie, keďže skracujú čas na regeneráciu v podobe spánku, ktorý váš mozog a telo nutne potrebujú.

žena cvičí

Navyše, modré svetlo z obrazoviek narúša vaše biologické hodiny a núti vaše telo, aby zotrvávalo v bdelom stave. Ráno sa potom budíte nevyspatí a unavení, všetko vám trvá akosi dlhšie a keď si konečne znova môžete robiť, čo chcete, je neskoro. Takto sa však dostávate do bludného kruhu, z ktorého nevedie cesta von. Ponocovanie a s tým súvisiaci nedostatok spánku pritom zvyšuje riziko vyššieho krvného tlaku, obezity alebo depresie.

Tip: Ako modré svetlo vplýva na kvalitu spánku a prečo sa mu radšej vyhýbať

Ako zastaviť nezdravú predspánkovú prokrastináciu

Našťastie, existuje niekoľko zdravých návykov, ktoré môžete začleniť do svojej dennodennej rutiny. Vďaka týmto radám si môžete dopriať plnohodnotne strávený čas pre seba a zmierniť nutkanie zostať hore aj po odporúčanej večierke:

  • Nájdite si počas dňa čas na krátku prechádzku alebo si zacvičte pomalé, relaxačné cviky.
  • Počas obedňajšej prestávky si dajte si zdravé jedlo, prejdite sa alebo si dajte krátku rozcvičku. Dokonca aj krátka prechádzka môže pozitívne ovplyvniť kvalitu nočného spánku.
  • Počas práce si doprajte prestávky. Ideálna je napríklad 15-minútová prestávka každý deň, ktorú si vyhradíte napríklad bdelý oddych či dokonca na zdriemnutie.
  • Udržujte rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom. Ak pracujete z domu, snažte sa ukončiť svoje povinnosti v primeranom čase. Stanovte si jasné hranice medzi pracovným a osobným životom.
  • Vypnite všetky obrazovky (notebook, televízor, mobil) aspoň hodinu pred spaním, aby ste sa vyhli stimulácii modrým svetlom, ktoré vás udržiava v bdelom stave.
  • Skúste si na mobile nastaviť "upozornenie na spánok", ktoré vám pripomenie, že je čas ísť spať.
  • Neberte si toho na starosť priveľa. Ak sa povinnosti kopia prirýchlo, nebojte sa povedať „nie“. Ak môžete, podeľte sa o niektoré úlohy s blízkymi alebo priateľmi.
  • Naplánujte si dostatok času na spánok. Každý deň v týždni si doprajte potrebný čas na odpočinok.
  • Uvedomte si, že dobre oddýchnutý človek toho stihne viac a urobí veci lepšie ako ten, kto sa poriadne nevyspí. Ak pochopíte, že spánok ponúka množstvo benefitov pre zdravie, pohodu a kvalitu života, možno ho začnete považovať za najlepšie strávený čas pre seba.

Tip: Spánková hygiena - základné pravidlá pre zdravý spánok

Google+