Poznáte tieto pozitívne účinky spánku?

Všetci dobre vieme, že ak sa poriadne nevyspíme, ťažko sa nám vstáva, sme mrzutí, unavení a ospalí. Telo sa totiž počas spánku regeneruje, takže ak si odpočinok nedožičíme v potrebnom množstve, koledujeme si o nemalé problémy. Kvalitný spánok nám však prináša oveľa viac, ako si myslíme. Poďme sa spolu pozrieť na to, čo všetko dokáže.

pozitíva spánku

Denná potreba spánku u dospelého človeka

Zdravý životný štýl nezahŕňa len vyváženú a pestrú stravu či primeraný pohyb, ale tiež dostatočne dlhý a ničím nerušený spánok. Možno vás to prekvapí, ale práve spánok má veľký význam pre psychickú a fyzickú kondíciu. Počet hodín, ktoré by si mal každý z nás vyhradiť na odpočinok je síce individuálny, všeobecne sa však toto číslo u dospelých pohybuje v rozmedzí 6 – 8 hodín.

Spánok pozitívne vplýva na psychické zdravie

  • Zlepšuje pamäť – Ľudský mozog nezaháľa ani na chvíľku, naopak, pracuje aj v noci, keď odpočívame. Najmä pamäť je počas spánku zaneprázdnená. Dochádza k tzv. konsolidácii, teda ukladaniu pamäťových stôp a spomienok, ako i k precvičovaniu zručnosti, ktoré sme sa naučili v bdelom stave. Pritom vôbec nezáleží na tom, čo sa chcete naučiť, môže to byť jednoducho príprava na skúšku v škole alebo nová tanečná choreografia.
  • Podporuje kreativitu – Umelci a všetci tí, ktorí pri svojej práci vzývajú o pomoc múzy, to ovládajú veľmi dobre. Nemá význam pokúšať sa o majstrovské dielo, ak sa poriadne nevyspíte. Darmo budete tráviť hodiny so štetcom, perom či sochárskym dlátom v ruke. Pokiaľ vám bude únava sadať na viečka, inšpirácia sa nedostaví.

spánok podporuje kreativitu

Okrem ukladania spomienok sa mozog zaoberá aj reorganizáciou a obnovovaním spomienok, čo podľa odborníkov môže viesť k zlepšeniu kreativity. Zaujímavú skutočnosť objavil aj tím vedcov z Harvardovej univerzity, ktorí zistili, že počas spánku sa pravdepodobne zosilňujú emočné zložky pamäte. To spolu s ďalšími zisteniami môže viesť významne podporiť tvorivé procesy.

  • Zvyšuje pozornosť u detí – Nedostatok spánku u dospelých spôsobuje, že sme unavení, malátni a cítime, že nám chýba energia. Pokiaľ sa však málo vyspia deti, ich správanie môže vyzerať celkom inak. Často sa u nich objavuje hyperaktivita, nepozornosť a impulzívne správanie. Takéto príznaky potom silne pripomínajú poruchu s názvom ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Podobne je spánok dôležitý aj pre tínedžerov.
  • Znižuje riziko depresií – Dostatočne dlhý a ničím nerušený spánok vedie k celkovej psychickej vyrovnanosti a pohode práve tak, ako prerušovaný alebo príliš krátky odpočinok vedie k podráždeniu a depresiám. Výdatný spánok sa však neobmedzuje len na dĺžku odpočinku, ale týka sa aj jeho kvality. Tú môžete zvýšiť výberom správneho matraca, ktorý zodpovie vašim potrebám.

Aj fyzické zdravie závisí od kvalitného spánku

  • Spánok zamedzuje zápalovým procesom – Na zaujímavé prepojenie medzi kvalitou spánku a C - reaktívnym proteínom (CRP) prišli vedci v rámci Medzinárodného výskumu zdravia a výživy. Ukázalo sa totiž, že hodnoty CRP boli výrazne vyššie u ľudí, ktorí trpia poruchami spánku typu insomnia a spánkové apnoe. Zaujímavé je, že to platí aj naopak – pokiaľ sú tieto problémy so spánkom správne liečené, dochádza k zlepšeniu krvného tlaku a zápalových procesov v organizme. Vyššie hladiny CRP v krvi sa totiž spájajú so zvýšeným rizikom infarktu myokardu.
  • Pomáha s udržiavaním zdravej hmotnosti – Udržať si ideálnu hmotnosť nie je vždy jednoduché, no pokiaľ pravidelne chodíte neskoro spať a ráno skoro vstávate, máte to o to ťažšie. Riadenie metabolizmu a spánku totiž majú na starosti rovnaké sektory v mozgu, takže ak sa cítite nevyspatí, v krvi stúpa hladina hormónov, ktoré ovplyvňujú chuť do jedla. Čerešničkou na torte je fakt, že ľudia na diéte, ktorí majú dostatok spánku, schudnú viac z tuku, kým ľudia so spánkovým deficitom zhadzujú viac zo svalovej hmoty.

spánok pomáha pri chudnutí

  • Zlepšuje športový výkon – Kvalitný a dostatočný spánok je tiež osvedčeným spôsobom, ako podať lepší športový výkon. Ak sa poriadne vyspíme, naše telo sa zregeneruje a oddýchne si. Pokiaľ je však spánok príliš krátky, organizmus nemá dostatok času na úpravu pamäti, konsolidáciu a uvoľnenie potrebných hormónov.
  • Znižuje hladinu stresových hormónov – stres a nedostatok spánku majú zhubný vplyv na celkový stav organizmu a to najmä prostredníctvom zvýšenia kardiovaskulárnych ochorení. Keďže počas spánku dochádza k relaxácii, znižuje sa tiež hladina stresu, čo má za následok úpravu krvného tlaku. Pomerne slabo prebádanou, zato však sľubnou je aj oblasť vplyvu spánku na zníženie hladiny cholesterolu.

Vyspite sa do krásy

Nedostatok spánku sa odrazí aj na pleti. Vďaka nemu sa zhoršuje prietok krvi do kože, takže pokožka pôsobí unaveno a bezfarebne. Nedajte nespavosti šancu a urobte pre výdatný a ničím nerušený spánok maximum:

  • Vyberajte si kvalitné matrace. Na starom, preležanom, príliš tvrdom alebo príliš mäkkom matraci sa budete neustále budiť, alebo ráno vstanete ako polámaní.
  • Zatiahnite závesy. Zastrite žalúzie, stiahnite rolety, zavrite vonkajšie drevené obločnice. Skrátka, zabráňte, aby vás rušilo denné alebo mesačné svetlo, prípadne pouličné osvetlenie.
  • Zatvorte okná. Nemá význam, aby vás budil ruch rannej špičky či ešte počas noci hlučný spevák vracajúci sa z oslavy. Ak sa nechcete zriecť čerstvého vzduchu, vyvetrajte si ešte predtým, ako pôjdete do postele.
Google+