5 tipov, ako si vybrať správnu posteľ

Uvažujete nad kúpou postele? Jej výberu sa mnohokrát neprikladá taká veľká dôležitosť, ako inému nábytku. Má to často prozaický dôvod. Posteľ v spálni nikto z cudzích ľudí nevidí ako sedačku či nábytok v obývacej izbe. Avšak posteľ je veľmi dôležitou časťou nábytku, a ani si to neuvedomujeme, používame ju denne najviac hodín.

veľká posteľ

Preto výberu postele venujte náležitú pozornosť. Predtým ako sa pustíte do jej kúpy, zvážte niekoľko vecí a prečítajte si našich 5 tipov, ako vybrať správnu posteľ.

1. Základom je materiál

Najdôležitejším kritériom pri výbere postele je materiál, z ktorého je vyrobená. V prvom rade by mal byť pevný, nech už siahnete po akomkoľvek materiáli. Dostatočne pevná a odolná posteľ nevŕzga a plnohodnotne poslúži mnoho rokov. Okrem samotného materiálu sa zamerajte aj na jeho pevnosť i hrúbku. Hlavne základná konštrukcia postele by mala byť minimálne 25 mm hrubá, inak môže byť posteľ vystavená pruženiu a namáhaniu spojov, čo v konečnom dôsledku pocítite ako vŕzganie. Taktiež kovanie by malo byť kvalitné, aby vydržalo nápor hmotnosti. Najčastejšie sú postele vyrábané z týchto materiálov – drevo, kov a drevotrieska.

Drevené postele

Patria medzi najkvalitnejšie postele, vyrobené sú z masívneho dreva, ktoré má dlhú životnosť a dobre vyzerá. Drevené postele sú stabilné, nevŕzgajú a sú nadčasové. Jedinou nevýhodou je, samozrejme, vyššia cena a vysoká hmotnosť.

Postele z drevotriesky

Vzhľadovo sú podobné ako drevené postele. Sú však o niečo menej odolné ako masívne postele. Ich veľkou výhodou je nižšia cena a hmotnosť oproti dreveným posteliam. V súčasnosti nájdete aj postele z kvalitnej drevotriesky, ktoré sa len tak ľahko nerozsypú.

Kovové postele

Sú trendom posledných rokov a vyniknú v modernom interiéri. Obľube sa tešia hlavne pre svoj vzhľad. Ich výhodou je pekný dizajn, no medzi ich mínusy patrí cena a že často môžu vŕzgať. Pri kúpe si preto treba dať pozor, aby kovová posteľ bola stabilná a nevŕzgala.

Čalúnené postele

V posledných rokoch sa opäť dostávajú do módy. Vyhľadávané sú z toho dôvodu, že ponúkajú veľké možnosti výberu, od farieb čalúnenia, druhu látky i rozmerov. Ak sa k tomu pridá aj pevná drevená konštrukcia rámu postele, ich kvalita sa dá porovnať s drevenými posteľami. Výhodou týchto postelí je dizajn, kde môžete kombinovať rôzne drevo i čalúnenie a v neposlednom rade aj mäkké čelo postele. Medzi jej nevýhody patrí zložitá údržba čalúnenia.

Zamerajte sa na také čalúnené postele, ktoré nemajú už pri kúpe zabudovaný matrac. Hlavne lacnejšie varianty postelí majú zabudovaný obyčajný penový alebo pružinový matrac, ktorý sa už ťažko vymieňa za nový. Je lepšie kúpiť samostatnú čalúnenú posteľ a dokúpiť k nej matrac podľa vlastných preferencií.

rodina v posteli

2. Nepodceňujte rozmery a výšku postele

Kvalita spánku závisí aj od veľkosti postele. Mala by byť dostatočne veľká a mala by mať dostatočnú dĺžku. Dĺžka postele by mala byť o 25 cm väčšia ako výška človeka. Pri šírke postele musíte prihliadať na to, či kupujete posteľ pre jednotlivca, alebo manželskú posteľ. Jednotlivcovi postačí posteľ so šírkou 90 – 100 cm, pre tých náročnejších môže mať pokojne aj 120 cm. V prípade manželskej postele sa odporúča šírka postele od 180 – 200 cm.

Nemenej dôležitým prvkom je aj výška postele. Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale hlavne v staršom veku je veľmi obtiažne vstávanie z nízkej postele. Aj pri problémoch s chrbticou či boľavými kĺbmi sa vstáva z vyššej postele jednoduchšie. Nemusíte zapájať veľkú silu, čím šetríte chrbticu i kĺby. Štandardne sú vhodné 45 – 50 cm vysoké postele. Výšku postele môžete zvýšiť aj dostatočne vysokým matracom, ktorý môže zvýšiť výšku postele aj o niekoľko centimetrov.

3. Zvoľte si posteľ na nožičkách

Počas noci človek vypotí množstvo potu. Preto je lepšie zvoliť si posteľ na nožičkách, aby sa matrac ľahšie odvetrával nielen z vrchnej, ale aj spodnej strany. Skvelým pomocníkom je aj snímateľný poťah matraca, ktorý v prípade potreby jednoducho vyperiete a tým sa vám podarí ľahšie udržiavať hygienu.

čierna posteľ

Pokiaľ má vaša preferovaná posteľ úložný priestor, v tom prípade sa zamerajte na jeho kapacitu i odvetrávanie. Aby sa v ňom nekumulovala vlhkosť a s ňou ideálne podmienky na množenie plesní.

4. Zamerajte sa na rošt

Aj keď sú niektoré rošty už súčasťou postelí, je vhodné sa zamerať na to, ako je v nich rošt ukotvený o základný rám. Pevné upevnenie roštu zabraňuje jeho posúvanie, čo by mohlo spôsobovať nepríjemné zvuky počas spánku.

5. Rošt a matrac idú ruka v ruke

Vybrať správny podklad do postele a skombinovať ho s matracom je veľmi dôležité a možno aj najťažšie pri kúpe postele. Niektoré postele majú v sebe už zabudované pevné dosky, alebo sa môžete stretnúť s pevnými alebo lamelovými roštami. Niektoré lamelové rošty sú aj polohovateľné a dajú sa nastavovať do rôznych uhlov.

Všeobecne môžeme povedať, že na pevné rošty a na pevné dosky je vhodné uložiť pružinové alebo taštičkové matrace, pretože už samé o sebe sú dostatočne pružné. Naopak, na lamelové rošty sú vhodné sendvičovépenové matrace, pretože príjemne pružia a zabezpečujú dokonalé odvetrávanie týchto matracov. Viac o výbere matraca sa môžete dočítať aj v našom článku, kde sme sa tejto téme venovali podrobnejšie.

Google+