Kedy vymeniť matrac a ako vybrať ten správny?

Matrac patrí medzi tie produkty, ktoré sa nekupujú každý deň. A keď sa už rozhodneme ho kúpiť, mali by sme jeho výberu venovať náležitú pozornosť, pretože nasledujúcich niekoľko rokov bude našou každodennou súčasťou. Pokiaľ odkladáte kúpu matraca z dôvodu, že neviete, ako na to, ste tu správne. Poradíme vám ako vybrať matrac a kedy je ten najvhodnejší čas na jeho výmenu.

Kedy je najvhodnejší čas na výmenu matraca?

Pokiaľ ste si mysleli, že máte kvalitný matrac a vydrží vám navždy, mýlite sa. Aj ten najkvalitnejší matrac treba po niekoľkých rokoch vymeniť. Na výmenu matraca je ideálny čas v týchto prípadoch:

1. Používate matrac denno-denne niekoľko rokov

Životnosť matraca sa udáva zhruba okolo 7 – 10 rokov, aj keď ešte po vizuálnej stráne vypadá nepoškodený, ale z hygienického hľadiska je potrebné ho vymeniť. Pri spánku totiž vypotíme veľké množstvo tekutín, ktoré matrac absorbuje a hromadia sa v ňom baktérie, plesne a roztoče.

2. Mechanicky opotrebovaný matrac

Pri menej kvalitných matracoch môžete spozorovať opotrebovanie už skôr. Sú preležané, majú trhliny a rôzne priehlbiny i hrbole. V dôsledku toho je spánok nepohodlný a má za následok, že sa ráno cítite úplne rozlámaní. Vtedy je potrebné matrac ihneď vymeniť.

3. Súčasný matrac nevyhovuje

Je veľa prípadov, kedy vám matrac už nemusí vyhovovať. Predovšetkým je to kúpa napríklad čalúnených postelí, v ktorých sú nekvalitné penové matrace a rýchlo sa preležali. Alebo je to zhoršený zdravotný stav ako bolesti chrbtice, kĺbov či alergia, kedy súčasný matrac vôbec nevyhovuje a je potrebné kúpiť nový.

Ako vybrať matrac?

Neexistuje žiadny univerzálny a najlepší matrac pre všetkých, každý sme iný a pre každého je vhodný iný matrac. Preto pred výberom matraca si odpovedzte na niekoľko otázok. Radi spíte na mäkkom alebo tvrdom lôžku, uprednostňujete prírodný materiál? Koľko vážite a v akej polohe najčastejšie spíte? Dôležitým faktorom je to, či ste alergický na prach a roztoče, alebo sa priveľmi potíte. Výber matraca závisí aj od bolesti chrbtice, či kĺbov.

1.Tvrdosť matraca

Tvrdosť či tuhosť matraca patrí medzi najdôležitejšie faktory pri kúpe nového matraca. Uvádza sa obvykle v rozsahu 1 až 7, od najmäkších po najtvrdšie.

Medzi najmäkšie matrace patria matrace s lenivou (pamäťovou) penoulatexové matrace. Ideálne sa prispôsobia tvaru tela a nevytvárajú protitlak. Avšak pozor, príliš mäkký matrac u ľudí s vyššou hmotnosťou vyvoláva pocit spania ako v hojdacej sieti a núti svaly neustále pracovať, aby udržali chrbticu v správnej polohe.

Stredne tuhé matrace sú najrozšírenejšie. Patria sem penové, sendvičovépružinové, či taštičkové matrace, v ktorých sa kombinujú mäkšie materiály s tvrdšími. Tieto matrace sa prispôsobujú tvaru tela a zároveň udržujú chrbticu v rovine.

Tvrdšie matrace sú taktiež tvorené z tvrdších a mäkších materiálov, pričom tu prevládajú tie tvrdšie. Často bývajú vystužené kokosom, konským vlásím. Patria sem aj matrace zo studenej HR peny, prípadne z PUR peny s vyšším odporom proti stlačeniu.

Tvrdé matrace – medzi ne patria vybrané typy sendivčových, pružinových matracov, ktoré obsahujú vrstvy kokosu, tvrdú RE penu alebo studenú HR penu s vysokou hustotou.

No a najtvrdšie matrace s tvrdosťou 7 sú matrace, kde sa priamo leží na nepoddajných vrstvách prírodného kokosu alebo vrstve z tvrdej RE peny.

Pokiaľ si neviete vybrať tvrdosť matraca, zvoľte si radšej partnerský matrac, ktorý má na obidvoch stranách rozdielnu tvrdosť. Sú skvelé aj pre partnerov, ktorí majú rozdielnu hmotnosť a nevedia sa zhodnúť na tvrdosti matraca. Každý z partnerov tak používa tú stranu, ktorá mu podľa tuhosti viac vyhovuje.

2. Hmotnosť človeka

Ľudia s vyššou hmotnosťou by si mali vyberať tvrdšie matrace a naopak mäkší matrac by si mali vybrať ľudia s nižšou váhou. Pre človeka s nízkou hmotnosťou sa aj stredne tvrdý matrac môže zdať ako veľmi tvrdý a naopak pre človeka s vysokou hmotnosťou sa bude takýto matrac zdať ako mäkký. Pokiaľ však disponujete vyššou výškou je lepšie zvoliť mäkší matrac, pretože váha sa počas spánku rozloží na väčšiu plochu.

3. Poloha spánku

Aby sa na matraci dobre ležalo, je potrebné pri jeho výbere brať do úvahy spánkovú polohu. Pokiaľ radi a často spíte na bruchu alebo na chrbte, tak tuhšie matrace poskytnú lepšiu oporu vašej chrbtici a ostáva tak v prirodzenej polohe. Mäkký matrac by spôsobil, že by sa vám ťažisko doňho príliš vnorilo a telo by sa nachádzalo v neprirodzenej polohe.

Naopak mäkší matrac je vhodný pri spánku na boku, pretože dokáže lepšie kopírovať telo v oblasti panvy a ramien. Mäkší matrac nevyvíja protitlak na rameno a boky, čo zvyšuje komfort pri ležaní. Milovníci spánku na boku si môžu vybrať aj zónované matrace, ktoré majú mäkšie zóny v oblasti ramien a kolien, aby sa do nich ľahšie vnorili. Pre tých, ktorí spia na boku, ale aj v iných polohách sú vhodné stredne tvrdé matrace.

4. Vyššia potivosť

Patríte k ľuďom s vyššou potivosťou? Mali by ste vyberať matrace s vysokou vzdušnosťou, aby pot neostával v matraci, ale sa odvetrával. Eliminujete tak riziko množenia roztočov, či plesní a rôznych baktérií.

Skvelé sú napríklad pružinové, či taštičkové matrace, ktoré pri každom pohybe dýchajú a sú plné vzduchu. Vhodné sú aj matrace s otvormi i medzerami medzi jednotlivými vrstvami matraca, či priečnymi prierezmi, ktoré pomáhajú matrac lepšie odvetrať. Takúto službu v matraci poskytnú aj prírodné materiály ako sú kokos, konské vlásie, morská tráva či agáve.

5. Alergia

Alergia na prach a roztoče patrí medzi choroby, ktoré dokážu spánok znepríjemniť. Ak patríte medzi alergikov, tak si musíte vybrať matrac s antibakteriálnymi vlastnosťami, ktorý zabraňuje šíreniu roztočov, plesní, baktérií a neabsorbuje prach. Vhodnou voľbou sú latexové matrace, pretože latex je alergicky neutrálny a odolný voči plesniam a baktériám.

Pre alergika sú skvelé matrace z antibakteriálnej peny alebo ošetrené špeciálnou úpravou, ktorá zabraňuje rastu mikroorganizmov. Pozor aj na poťah matraca, taktiež je potom potrebné vybrať antibakteriálny a antiroztočový poťah.

6. Bolesti chrbtice a kĺbov

Človek s bolesťami chrbtice alebo kĺbov, by si mal vybrať z ponuky ortopedických matracov. Sú tvrdšie a poskytujú kvalitnejšiu podporu chrbtice. Pri problémoch s hornou časťou chrbtice, ako je krčná chrbtica i oblasť lopatiek, a pri spaní v polohe na chrbte sa odporúčajú tvrdšie matrace. Ak častejšie spíte na boku, vtedy je vhodný stredne tuhý alebo zónovaný matrac.

Pri bolesti dolnej časti chrbtice vyberajte mäkší až stredne tvrdý matrac, ktorý bude dostatočne kopírovať zakrivenie chrbtice a primerane ju podoprie. Najmäkšie matrace matrace s lenivou (pamäťovou) penoulatexové matrace sa ideálne prispôsobia tvaru tela a nevytvárajú protitlak. Slúžia tak ako prevencia proti vzniku preležanín, alebo sú skvelé pre osoby trpiace bolestivými kĺbmi. Chrbticu môžete podporiť aj ďalšími kusmi kvalitného nábytku v domácnosti.

7. Podklad pod matrac

Pružný lamelový rošt – naň môžete uložiť akýkoľvek matrac. Odporúča sa naň však  nepružinový matrac, napríklad matrac vyrobený z peny alebo latexu. Pružinový matrac pruží dostatočne a preto ho nemusíte ukladať na pružný podklad. Lamelové rošty predlžujú životnosť matracov, pretože lamely odpružia časť váhy a matrac je menej namáhaný.

Pevná doska – skvelé sú na ne pružinové a taštičkové matrace, ktoré sú plné vzduchu a výborne odvetrávajú. Môžete na ňu uložiť aj penové matrace, no je potrebné kontrolovať vlhkosť. Vhodné je vybrať penové matrace, ktoré obsahujú vzduchové kanáliky, alebo potom sendvičové matrace s kokosovým vláknom, s masážnym povrchom alebo HR penou.

Pevný rošt – vhodné sú pre ne najmä pružinové a taštičkové matrace. Aj penové matrace môžete uložiť na pevný rošt, najmä vyššie penové matrace, ktoré dostatočne pružia. Nižšie penové matrace budú na ňom pôsobiť tvrdšie ako na lamelovom rošte.

8. Rozmery matraca

Dbajte na dostatočnú výšku matraca, ktorá by mala byť minimálne 12 cm, aby sa dokázal prispôsobiť krivkám tela. Čo sa týka dĺžky matraca, tá by mala byť minimálne o 20 cm väčšia ako je vaša výška. No nič nenarobíte, pokiaľ už máte kúpenú kratšiu posteľ. Aby ste kúpili správnu veľkosť matraca, zmerajte vnútornú časť rámu postele. Pokiaľ máte netypický rozmer postele, nezúfajte, dnes sa dajú objednať aj matrace atypických rozmerov.

Rada na záver:

Určite máte aj vy svoje vlastné požiadavky a preferencie pri výbere matraca a preto by ste ich nemali opomenúť. Je dôležité, aby ste sa cítili na matraci pohodlne. Pokiaľ ešte stále váhate, a máte nezodpovedané otázky ohľadom výberu správneho matraca, radi vám poradíme.

Google+