Aká je životnosť matraca, aby neprišiel o svoje vlastnosti?

Investícia do nových matracov nie je najlacnejšou záležitosťou a mnoho ľudí ich výmenu opomína. Máte matrac už pätnásť rokov a stále slúži, tak načo ho vymieňať? Aj keď na matraci nie je vidieť, že jeho životnosť už skončila, jeho kvalita a vlastnosti už nie sú také ako keď ste ho kupovali. Poďme sa teda spolu pozrieť na to, kedy končí bežná životnosť matracov.

žena oddychuje na matraci

 

Na otázku, aká je životnosť matraca, neexistuje univerzálna odpoveď. V priemere je životnosť matracov 7 – 10 rokov, no pokojne to môže by aj 15 rokov. Ich životnosť však závisí od mnohých faktorov, napríklad od materiálu, z ktorého sú vyrobené, ale aj to, ako často matrac používate, i ako sa oň staráte. Pri matracoch je potrebné rozlišovať medzi hygienickou a mechanickou životnosťou.

Hygienická životnosť matraca

Pri spánku vypotíme veľmi veľké množstvo tekutín, ktoré sa dostanú do matraca. Najväčším problémom matracov sú baktérie, plesne a roztoče, ktorým sa darí v teplom i vlhkom prostredí a postupne sa v matraci hromadia. Preto aj kvalitný matrac sa často musí vymeniť nie z dôvodu mechanického znehodnotenia, ale pretože je z hľadiska hygieny už nevyhovujúci. Odporúčaná hygienická životnosť matraca sa preto pohybuje od 5 do 7 rokov.

Hygienická životnosť záleží od druhu matraca

Medzi matracmi sú veľké rozdiely v ich vzdušnosti, čím je ovplyvnená ich hygienická životnosť. Kvalitný matrac sa postará o to, aby tekutiny boli z matraca rýchlo odvetrané a nevytvárali sa ideálne podmienky na množenie mikroorganizmov.

Klasické matrace z polyuretánovej peny majú najkratšiu hygienickú životnosť, pretože sa v nich roztočom a baktériám darí najlepšie. Dlhšiu hygienickú životnosť majú penové matrace s masážnym povrchom alebo so vzduchovými kanálikmi, vďaka ktorým matrac lepšie dýcha. Napríklad penové matrace z HR peny sú omnoho vzdušnejšie. Do penových matracov sa pridávajú vrstvy kokosového vlákna, ktoré pomáhajú matrac lepšie odvetrávať a tým sa predlžuje ich hygienická životnosť. Sú to tzv. sendvičové matrace, obsahujúce aj rôzne druhy pien alebo iných materiálov.

matrac na posteľ

Veľmi dlhú hygienickú životnosť majú tiež latexové matrace, ktoré sú vzdušné a odolné voči baktériám a plesniam. Výborne odvádzajú vlhkosť a tak majú 2x dlhšiu životnosť oproti klasickým penám.

Čo sa týka vzdušnosti, pokiaľ máte pružinový matrac, jeho hygienická vzdušnosť bude veľmi dlhá, pretože ich jadro je tvorené iba vzduchom a pri každom stlačení matrac dýcha. Avšak ani pri tej najlepšej starostlivosti sa na takomto matraci neodporúča spávať 20 rokov.

Mechanická životnosť matraca

Tak, ako iné produkty, aj matrac sa opotrebováva. Vytvárajú sa na ňom preležaniny a jeho životnosť končí. Ovplyvňuje ju materiál, z ktorého je vyrobený, ako i kvalita použitej technológie. Kvalitné matrace vydržia, čo sa týka mechanickej životnosti, aj niekoľko rokov vo výbornom stave. Preto ich netreba meniť napríklad kvôli preležaninám, ale z hygienických dôvodov.

Mnoho ľudí si myslí, že tvrdší matrac vydrží dlhšie a mäkší matrac má kratšiu životnosť, pretože na jeho výrobu sa používa menej materiálu. Nie je to však pravda. Tvrdosť matracov nezávisí od množstva materiálu ale od technológie ich výroby.

Vplyv druhu matraca na mechanickú životnosť

Medzi matrace s dlhou mechanickou životnosťou patria pružinové matrace. Napríklad jadrá taštičkových matracov vydržia až niekoľko desaťročí a preto aj 10 rokov starý taštičkový matrac má rovnaké ortopedické vlastnosti ako nový.

Naproti tomu najlacnejšie penové matrace patria k tým, ktoré sa môžu najrýchlejšie preležať. Zase to všetko závisí od kvality peny a jej hustoty. Hustota sa udáva v počte kilogramov materiálu v jednom kubickom metri. Čím je táto hustota vyššia, tým je životnosť matraca dlhšia a naopak peny s nízkou objemovou hmotnosťou sú riedke a tak menej odolávajú tlaku tela a začnú sa na nich rýchlo robiť priehlbiny.

Aj životnosť kokosovej dosky v matracoch sa odvíja od jej kvality. Nekvalitná kokosová doska sa môže už po pár rokoch drobiť a naopak, kvalitná vydrží veľmi dlho. Kokosové dosky sa namáčajú do latexového mlieka, aby získali nielen pružnosť, ale aby sa nedrobili a vydržali dlhšie. Kvalitné kokosové dosky sú preto hĺbkovo impregnované latexom.

Vhodným roštom k dlhšej životnosti

Na hygienickú životnosť matraca vplýva podklad, na akom ho máte uložený. Niektoré postele nemajú rošt, ale iba dosku, alebo majú dokonca úložný priestor, ktorý zabraňuje matracu dýchať a preto matrac dobre neodvetráva. Vtedy odporúčame matrac kontrolovať, aby v ňom neostávala vlhkosť, častejšie ho vetrať a odstraňovať z neho paplóny i poťah.

prestieradlo

Nielen na predĺženie hygienickej životnosti je podklad matraca dôležitý. Správne skombinovanie matraca s roštom predĺži aj jeho mechanickú životnosť a naopak, položením matraca na nesprávny rošt dokážete jeho životnosť znížiť. Preto je vhodné pri kúpe matracov dbať aj na poklad, ktorý máte v posteli.

Ako predĺžiť životnosť matraca?

1. Matrac pravidelne otáčajte

Matrac pravidelne otáčajte tak, že kde ste mali hlavu, budete mať nohy a opačne. Životnosť matraca predĺžite aj v tom prípade, pokiaľ máte obojstranný matrac a budete ho pravidelne otáčať. Zregeneruje sa tým používaná strana vďaka nižšej záťaži. Tieto partnerské matrace, môžete navzájom vymieňať s partnerom, aby sa opotrebovávali rovnomerne z obidvoch strán.

2. Pravidelne sa o matrac starajte

Nezabudnite matrac pravidelne čistiť i vysávať. Pravidelným vetraním celého matraca odstránite z neho vlhkosť a predĺžite jeho životnosť. Taktiež medzi pravidelnú starostlivosť patrí častá výmena posteľnej bielizne.

3. Doprajte matracu kvalitný poťah

Ochráňte matrac kvalitným poťahom. Skvelým riešením sú snímateľné poťahy, ktoré sa dajú prať v práčke, aby ste udržali ich čistotu. Odporúčajú sa poťahy, ktoré potláčajú rast mikroorganizmov i kvasiniek, alebo poťahy určené pri zvýšenej potivosti, pokiaľ sa nadmerne potíte.

4. Dodržiavajte pokyny výrobcu

Pokiaľ výrobca určuje, že matrac je určený len na lamelové rošty a neodporúča ho používať na pevný podklad, mali by ste to rešpektovať. Samozrejme, aj ostatné odporúčania výrobcu môžu životnosť matraca predĺžiť.

TIP ZDRAVOTNÉ MATRACE: Ako vidíte, jednoznačne sa nedá určiť, aká dlhá je životnosť matraca. Konkrétna životnosť každého matraca závisí predovšetkým od toho, ako sa oň budete starať.

Google+