Aké mikroorganizmy môžeme nájsť v posteli a aké problémy spôsobujú?

Aj na pohľad čistá posteľná bielizeň v sebe môže ukrývať nepríjemné prekvapenie v podobe baktérií, plesní a roztočov. Často pritom ide o pôvodcov rôznych alergií, kožných ochorení či problémov s dýchaním. Prečítajte si, aké baktérie číhajú vo vašej spálni vyskúšajte tipy, ako sa s nimi môžete vysporiadať.

muž ustiela

Vedeli ste, že až tretinu svojho života strávime v posteli? Čistá posteľná bielizeň by preto mala byť úplnou samozrejmosťou. Len si spomeňte na sliny, pot či lupiny, ktoré v posteli zostávajú. Preto je dôležité prať posteľnú bielizeň každý týždeň alebo aspoň každý druhý týždeň.

Tip: Spánková hygiena - základné pravidlá pre zdravý spánok

Mikroskopické roztoče

Denne sa z pokožky odlúči približne 500 miliónov odumretých kožných buniek. Mnohé z nich sa pritom odlúpia v čase, ktorý trávime v posteli. Ako inak, tieto odumreté bunky sa hromadia na posteľnej bielizni, kde slúžia ako potrava pre drobné roztoče. Tieto roztoče a ich výlučky sú potom pôvodcami rozličných alergií, astmy, prípadne vyvolávajú svrbivý ekzém. Ak teda trpíte alergiou na roztoče, odporúčame prať posteľnú bielizeň každý týždeň v horúcej vode.

Kde všade sa skrývajú posteľné baktérie?

  • Čelo postele

Asi najpestrejšie zloženie mikróbov sa nachádza práve v čele postele. Ide o rôzne druhy húb, kolónie plesní a baktérií, ako napríklad Pseudomonas aeruginosa spp., baktéria, ktorá môže spôsobiť infekcie vyvolávajúce vznik hlbokých vyrážok a abscesov, najmä u osôb s oslabeným imunitným systémom.

Dôvodom je fakt, že čelo postele sa počas rutinného čistenia často zanedbáva. Keď teda budete nabudúce prať posteľnú bielizeň, nezabudnite vyčistiť aj čelo postele, aby ste zničili všetky skryté baktérie.

  • Posteľné obliečky

Lôžkoviny často obývajú baktérie ako je zlatý stafylokok - Staphylococcus aureus spp. Táto baktéria je známa tým, že sa vyskytuje v posteľnej bielizni, pričom môže vyvolávať kožné infekcie. V prípade, že máte na koži nejaké poranenia, je na mieste byť opatrný. Tento typ baktérie je totiž často rezistentný voči antibiotikám, čo značne komplikuje liečbu.

žena na posteli

Na posteľnej bielizni sa často nachádzajú aj baktérie Staphylococcus epidermidis spp., ktoré môžu spôsobovať akné. Ďalšou z možných je Escherichia coli (E. coli), ktorá s najväčšou pravdepodobnosťou pochádza zo zvyškov stolice alebo moču, prípadne tiež Pseudomonas aeruginosa, ktorý môže môže mať za následok celý rad infekcií.

  • Matrace

Hoci je matrac najčistejšou časťou postele s najnižším výskytom mikróbov, jeho najväčším problémom bývajú plesne a huby. Množstvo mikróbov zistených na matracoch bolo pritom nižšie ako v iných častiach spálne. Pravdepodobne je to tak vďaka chráničom matracov a prestieradlám, ktoré pôsobia ako ochranná bariéra matracov.

vírusy v posteli

Výskyt plesní súvisí so zvýšenou vlhkosťou v spálni, pretože plesniam sa darí v teplom, vlhkom a tmavom prostredí. Nebezpečenstvo plesní spočíva v tom, že môžu spôsobiť celý rad problémov vrátane svrbivých kožných vyrážok, astmy a dýchacích ťažkostí.

Aby ste predišli tvorbe plesní, odporúčame vetranie spálne a pravidelné obracanie a vetranie matraca na čerstvom vzduchu, pretože plesne neznášajú svetlo. Zároveň by ste mali spávať v pyžame, aby ste sa vyhli poteniu priamo na posteli. Pot totiž môže spôsobiť zvlhnutie obliečok a posteľnej bielizne, čo tiež prispieva k rastu plesní. Odporúčame tiež používať chránič matraca, ktorý pomáha zabrániť vzniku škvŕn.

Kedy je čas na nový matrac?

Existuje niekoľko indícií, ktoré vám spoľahlivo prezradia, že potrebujete nový matrac. Jednou z nich je, ak na matraci objavíte preliačiny alebo rôzne nerovnosti. Ďalšou je nepríjemná zatuchlina, ktorá môže po čase raziť z nevetraného matraca alebo skutočnosť, že po prebudení bojujete s alergiami. Spoľahlivým ukazovateľom je tiež prebúdzanie sa s bolesťami, najmä v oblasti chrbta. Je to signál, že súčasný matrac vám už neposkytuje potrebnú oporu. Okrem toho odporúčame meniť matrac každých 7 až 10 rokov.

Náš tip: Psoriatici a spánok – vyspite sa lepšie aj napriek psoriáze

Google+