Ako šport ovplyvňuje kvalitu spánku?

Spánok patrí medzi základné fyziologické potreby, počas ktorých sa naše telo dobíja a nastavuje na ďalší deň. Pokiaľ sa jeho kvalita naruší, môže trpieť nie len celý organizmus, ale aj myseľ. Poctivý spánok netreba podceňovať, pretože plnohodnotne fungovať sa bez neho dlho nedá. Medzi faktory, ktoré majú najväčší negatívny vplyv na spánok patrí stres, chaotický životný štýl či zlá životospráva. Naopak, isté pozitívne návyky ho dokážu podporiť a skvalitniť.

Dobrou pomôckou je šport. Cvičenie pozitívne ovplyvní myseľ aj telo a prispeje tak ku rýchlejšiemu a ničím nerušenému zaspávaniu. Najmä profesionálni športovci potrebujú spať kvalitne a pravidelne, keďže spánok sa odráža na ich športových výkonoch a schopnosti regenerovať svalstvo.

1. Vyšší výkon

Kvalitný spánok v pravidelných intervaloch pomôže lepšiemu športového výkonu. Bez ohľadu na to, akú fyzickú aktivitu vykonávate, snažte sa ustrážiť svoj spánkový režim. Vďaka pravidelnému a kvalitnému spánku pocítite nárast energie, koncentrácie a intenzity tréningu.

2. Lepšie zaspávanie

Pri fyzickej aktivite sa naše telo posilňuje a zároveň vyčerpáva. Laicky povedané, športom dopĺňate novú a vybíjate prebytočnú energiu. Cvičenie pomáha najmä ľuďom so sedavým zamestnaním, ktorým po dlhom dni v kancelárii prospeje telo rozhýbať a unaviť fyzicky, nielen psychicky. To následne prispeje k hlbokému spánku v noci. Pravidelný pohyb tak dokáže zlepšiť spánok a jeho fázy.

Tip: Ranné cviky v posteli pre pohodlných

3. Budete sa cítiť šťastnejší

Väčšina ľudí pozná ten skvelý pocit po cvičení, kedy sa cítite lepšie a zdravšie. Po primeranej športovej aktivite sa cítime v dobrej kondícií aj psychickej pohode. Nečudo, že s výkonom sa spája aj pocit fyzickej a emocionálnej rovnováhy. Ide o uvoľnenie endorfínov, tkz. hormónov šťastia a akúsi eufóriu, ktorú zažíva pri športe snáď každý. Pravidelným pohybom si tak vyčistíte hlavu, naberiete sebavedomie a uľavíte od pocitov úzkosti. Odzrkadlí sa to nielen na ľahšom zaspávaní, ale najmä na lepšom zvládaní stresových situácií.

4. Ranné cvičenie je zdravšie

Ranné či doobedné cvičenie má pre človeka veľa výhod, najmä čo sa spánku týka. Vďaka nemu sa totiž budete cítiť sviežejší, sústredenejší a plní energie po celý deň. Avšak, nie každý je ranné vtáča a návšteva posilňovne či pár kilometrový beh po prebudení neprichádza do úvahy. Nik však netvrdí, že kvôli pohybu treba opustiť pohodlie svojho domova. Pozitívne účinky získate aj obyčajným strečingom a nenáročnými cvikmi, ktoré môžete vykonávať v spálni či dokonca na posteli. Čokoľvek si vyberiete, ak si pohyb v skorých ranných hodinách obľúbite, získate tým hlbší spánok v noci

5. Zlepšíte celkový výkon počas dňa

Cvičenie je pre ľudí každej vekovej kategórie veľmi zdravé. Pokiaľ máte problém so zaspávaním či kvalitou spánku, vyskúšajte do svojho dňa zakomponovať pravidelné pohybové aktivity prispôsobené vašim zdravotným schopnostiam. Nemusí ísť o náročné športy, stačí keď svoje telo začnete rozcvičovať napríklad chôdzou, jogou, plávaním, a podobne.

6. Intenzívny tréning neskoro večer naruší spánok

Šport je síce výborný po každej stránke, no neskorý tréning večer môže vášmu spánkovému rytmu ublížiť. Telo je totiž cvičením nabudené ešte niekoľko hodín. Avšak, vyslovene negatívny vplyv večerného tréningu na spánok zatiaľ nebol vedecky potvrdený. No v prípade, že trpíte zhoršeným zaspávaním a prebúdzaním, skúste presunúť cvičenie skôr na ráno.

Tip: 8 vecí, ktoré by ste nemali robiť pred spaním

Spánok je dôležitou potrebou každého jedinca. Jeho deficit spôsobuje podráždenosť, nervozitu, zhoršené sústredenie a únavu. Nehovoriac o tom, že chýbajúcu energiu sa bude telo snažiť doplniť väčším hladom. Ak však chceme zdravo fungovať, dostatočný pohyb a kvalitný spánok je pre náš organizmus skutočne nevyhnutný.

Google+