Ako vybrať anatomický vankúš

Naši predkovia mali v minulosti pri výbere vankúšov veľmi ľahkú voľbu. Nie je to tak dávno, mnohí si ešte pamätajú klasické páperové vankúše našich starých mám. Určite množstvo domácností na vidieku tieto vankúše stále používa. Doba sa však výrazne zmenila a s ňou aj ponuka vankúšov. Neraz je pri kupovaní vankúša pre mnohých problém vybrať si ten správny. Vyznať sa v rôznych tvaroch, materiáloch a druhoch, ktoré sú v ponuke, je niekedy naozaj ťažké.

Ako vybrať anatomický vankúš

Problém môže nastať vtedy, keď vankúš neberiete ako podceňovaný tovar, ale ak dokážete oceniť jeho obrovskú úlohu, ktorú zohráva pri kvalitnom a zdravom spánku. Ak vás ráno trápia bolesti ramien, krku či chrbta, tak tieto problémy môže mať na svedomí zlý výber vankúša. Na trhu sú dostupné špeciálne typy vankúšov, tzv. anatomické vankúše, na ktoré sa bližšie pozrieme.

Aké sú anatomické vankúše?

Ich názov je odvodený od ich tvaru. Čiže majú anatomický tvar, ktorý je prispôsobený tvaru ľudského tela. Zmierňujú tlak v oblasti šije a umožňujú svalom na pleciach i šiji úplné uvoľnenie. Ich konštrukcia umožňuje zaujať pri spánku prirodzenú i správnu polohu a znižujú tak riziko zlého položenia krčnej chrbtice počas spánku.

Pre koho je vhodný anatomický vankúš?

Anatomický vankúš je potrebné si zakúpiť predovšetkým vtedy, keď vás trápia bolesti krčnej chrbtice. Taktiež pri predchádzaní týmto problémom je nevyhnutné zaistiť si zdravý spánok na anatomickom vankúši. Vyrábajú sa v rôznych veľkostiach a tvaroch, preto sa hodia naozaj pre každého. Anatomické vankúše sú ideálne pre ľudí so sedavým zamestnaním, sediacich denne za počítačom alebo aj pre ťažko manuálne pracujúcich, či pre športovcov so stuhnutým a preťaženým svalstvom. Anatomický vankúš môžete zadovážiť aj pre deti, avšak je potrebné ho vybrať v nižšej výške.

TIP: Vedeli ste, že ku každej objednávke matraca na našom e-shope získate skvelý anatomický vankúš úplne zadarmo?

Aký si vybrať?

Zo zdravotného hľadiska je najhodnejší anatomický vankúš s „dvoma vlnami“, ktorý zabezpečuje maximálnu ochranu pred bolesťami krčnej chrbtice. Ak teda už máte zdravotné problémy s krčnou chrbticou, tak je dobré, keď si zvyknete práve na tento vankúš. Jeho vlny majú odlišné vlastnosti. Väčšia je tvrdšia a zabezpečuje pevnú oporu krčnej chrbtici. Menšia vlna je zase mäkšia a je na nej uložená vaša lebka.

Aby vám anatomický vankúš dobre slúžil, je potrebné si ho vybrať na mieru. Má pevný tvar a nedokáže sa len tak ľahko meniť, preto je dôležité, aby bol prispôsobený vašej veľkosti lebky. Nemal by byť príliš vysoký, ani nízky. Samozrejme nie je dobrý príliš tuhý a ani mäkký vankúš. Mäkký vankúš dostatočne nepodoprie krčnú chrbticu a zase nadmerný tlak tuhého vankúša môže zhoršovať krvný obeh.

Poloha pri spánku

Anatomické vankúše sa vyrábajú v rôznych tvaroch a každý je určený pre inú polohu spánku. Niektoré sú určené pre spánok na boku a na chrbte, iné zase len na boku alebo len na bruchu. Sú aj také, ktoré sa dajú použiť pre akúkoľvek polohu, pričom si zachovajú svoju funkciu.

Nižší je vhodný v prípade, že spíte na bruchu, vysoký by krk neprirodzene vykrivil. V prípade, že často spávate na boku je potrebné mať vyšší anatomický vankúš, ktorý bude udržiavať chrbticu v rovine. Dokonale vyplní priestor medzi ramenom, hlavou a matracom. Hlavne keď máte široké ramená, nízky vankúš nebude tou správnou voľbou. Ak spíte prevažne na chrbte, tak zvoľte nižší vankúš, aby nebola vaša hlava neprirodzene vyvýšená.

Bolesti z anatomického vankúša

Prechod z klasického vankúša na anatomický je niekedy ťažší, hlavne na začiatku. Predsa len človek, ktorý je naučený spať na mäkkom vankúši, alebo má dokonca pod hlavou viac vankúšov. si musí zvyknúť. Šijové svalstvo je navyknuté na zlú polohu a v prípade, že sa uloží na anatomický vankúš je nútené si zvykať na inú anatomicky správnu polohu. Vtedy sa môže prejaviť bolesť krčnej chrbtice alebo stuhnutie krčného svalstva. Tieto bolesti však väčšinou v priebehu týždňa až 14 dní ustúpia, keď si vaše telo naň zvykne.

Anatomický vankúš a spánok

Materiály anatomických vankúšov

Dôležitú úlohu hrá aj materiál, z ktorého je vankúš vyrobený. Nie každému vyhovuje rovnaký materiál a je potrebné, aby ste sa na ňom cítili príjemne.

Na výrobu sa používajú:

  • latex,
  • pamäťová pena,
  • PUR pena,
  • perie a páperie.

Latexové anatomické vankúše sa vyrábajú z prírodného latexu, sú hypoalergénne, vzdušné a antibakteriálne. Okamžite sa prispôsobujú zmene polohy a efektívne podopierajú hlavu a krk.

Anatomické vankúše z pamäťovej peny sa prispôsobujú tvaru tela a telesnej teplote. Sú vhodné pre alergikov, astmatikov, pretože ide o nehostinné prostredie pre prachové roztoče. Pomalšie reagujú na zmenu polohy, ale nič to nemení na tom, že sa presne vytvarujú podľa tvaru krku a hlavy.

Anatomické vankúše z PUR peny – sa vyrábajú z PUR peny s optimálnou tuhosťou. Môžu sa zdať na začiatku mierne tvrdšie, ale pena počas používania povolí a tuhosť sa stabilizuje.

Anatomické vankúše z peria a páperia – sú vhodné pre vyznávačov klasickej výplne. Nevhodné sú však pre astmatikov a alergikov.

Obliečky na anatomické vankúše

Samozrejmosťou je, aby ste si na anatomický vankúš kúpili špeciálnu obliečku. Niektoré už majú odzipsovateľnú obliečku, ktorá sa dá kedykoľvek dať dole a vyprať. Je fajn mať ale v zálohe ďalší poťah v prípade potreby. Obliečky na anatomické vankúše sa vyrábajú z rôznych materiálov. Môžete ich voliť podľa ročného obdobia. Počas teplých nocí odporúčame priedušné materiály ako je hodváb alebo satén a naopak, počas chladného ročného obdobia sú to predovšetkým teplejšie materiály ako je froté či bavlna.

Je anatomický vankúš vhodný pre zdravý spánok?

Anatomický vankúš vyrieši problémy s krčnou chrbticou, je skvelý pri bolestiach v oblasti krku, ramien a hlavy. Neovplyvní samozrejme kvalitu spánku, pokiaľ spíte na nevhodnom matraci. Preto odporúčame okrem anatomického vankúša kvalitný ortopedický matrac. Docielite tak kvalitný a zdravý spánok, po akom každý túži. 

Google+