Ako vybrať matrac pre dieťa?

Výber matraca sa v mnohých prípadoch berie na ľahkú váhu. Veľký dôraz kladieme na dizajn a materiál postieľky, doplnkov a ďalšieho nábytku. Podstatným však vždy zostane matrac, ktorý dokáže ovplyvniť zdravie bábätka už od príchodu z nemocnice. Správnym rozhodnutím môžete predísť ortopedickým ťažkostiam.

Pri výbere detského matraca treba prihliadať na vek dieťaťa. Novorodenci majú iné nároky ako dospievajúce deti. Pre nich sú vhodnejšie tvrdšie matrace, ktoré nedeformujú chrbticu. Treba si uvedomiť, že detské matrace majú úplne iné zloženie ako tie pre dospelých:

  1.  Veľkosť

  2.  Tvrdosť

  3.  Materiál

  4.  Hygiena

  5.  Bezpečnosť

1. Rozmery matraca

Veľkosť matraca by mala zodpovedať veľkosti postieľky a postele. Pri postieľkach patria medzi základné rozmery 120 x 60 a 140 x 70 cm. Príliš veľký matrac by mohol spôsobiť zvlnenie a tým postupnú deformáciu detského telíčka. Malý matrac zas môže byť nebezpečný z dôvodu, že by si dieťatko v medzerách mohlo zakliesniť nožičku alebo ručičku. Ako by teda mala vyzerať správna veľkosť? Pokiaľ medzi matrac a bočnicu vložíte dva prsty, treba matrac vymeniť za väčší.

Ideálna výška matraca je od 6-12 cm. Vyššie matrace sú pre dieťa zbytočné a môžu narušiť funkciu monitorov dychu. Vnútorný rozmer postieľky by sa mal zhodovať s rozmerom matraca a vytvoriť tak pre dieťa maximálny komfort.

2. Tvrdosť matraca

Medzi najdôležitejšie aspekty pri výbere detského matraca patrí tuhosť. Pre batoľatá sú vhodné stredne tvrdé matrace. Pevný matrac sa postará o správny vývin chrbtice bábätka. Medzi nevhodné matrace sa radia príliš tvrdé a príliš mäkké matrace. Tvrdý matrac môže spôsobiť tŕpnutie nožičiek a pri mäkkom matraci by sa drobcom mohlo ťažšie dýchať. Dieťatko musí mať dýchacie cesty pri spinkaní uvoľnené. Preto je najvhodnejším riešením stredne tvrdý matrac.

Tip: Ako vybrať posteľ do detskej izby

3. Materiál matraca

Zloženie môže taktiež ovplyvniť celkovú kvalitu spánku dieťatka. V prvom rade by mal byť detský matrac maximálne priedušný. Dostatočné prúdenie vzduchu zabezpečí odvetrávanie vlhkosti a teploty. Dieťatko tak nebude spať rozhorúčené a spotené. Medzi ideálne materiály patrí kokosové vlákno, ktoré sa vyznačuje odolnosťou voči parazitom a vlhkosti. Vhodnými materiálmi je aj studená HR pena, ktorá odvádza vlhkosť a matrace z prírodných materiálov, ktoré neobsahujú syntetické látky.

4. Hygiena

Hygiena je dôležitá nie len pri dospelých, ale aj deťoch. Dôležitou vlastnosťou matraca je snímateľný poťah, ktorý sa dá kedykoľvek oprať. Nehodám špeciálne zabráni nepremokavá ochrana, ktorá sa zíde najmä v období odvykania si od plienok. Poťah treba prať pri teplote aspoň 60 °C, aby ste sa zbavili všetkých baktérií a roztočov.

5. Bezpečnosť

Medzi dôležité parametre patrí aj bezpečnosť. Skúste vyberať matrace s certifikátmi a dokladmi o zložení materiálov. Pre bábätko sa neodporúčajú matrace z druhej ruky, aj keď vás bude lákať nižšia cena za použitý matrac. Na matraci preto nešetrite, ide azda o najdôležitejší prvok pri spánku vášho dieťaťa.

6. Výber detského matraca podľa veku dieťaťa

3-12 rokov

Po dosiahnutí 3-4 rokov sa dieťa lúči s postieľkou a teší sa do novej veľkej postele. Pri výbere matraca pre deti v tomto veku stále platí kvalita a hygiena matraca. Detské telíčko sa vyvíja rapídnym tempom. Stále by im oporou mali byť stredne tvrdé matrace. Materiál voľte podľa priedušnosti a hygieny. Mal by byť však antialergický a antistatický, vhodný najmä pre alergikov.

V predškolskom veku sa k posteli odporúčajú pripevniť bariéry, aby bolo dieťatko v bezpečí aj pri nepokojnom spánku. Pri výbere matraca preto prihliadajte na hĺbku, do ktorej ho vložíte. Príliš veľký matrac môže siahať do neprimeranej výšky zábrany, čo znemožní jej funkciu.

Tip: Najčastejšie chyby pri kúpe matracov

12 rokov a viac

Matrac pre tínedžera a tínedžerku vyberajte podľa výšky a váhy. Aj v tomto veku dbajte na kvalitu. Vhodné sú najmä  penové, taštičkové či pružinové matrace. Deti v tomto veku vstupujú do dospievania, preto by sa mal matrac najviac prispôsobiť ich postave a pribúdajúcej hmotnosti. Po dosiahnutí 40 kilogramov môžete siahnuť aj po matraci pre dospelých. Na začiatku voľte nízke tvrdosti, s pribúdajúcou váhou môžete siahnuť po tuhších variantoch.

A len pripomenieme, že nad kúpou chrániča môžete pouvažovať nielen pri malých, ale aj starších ratolestiach. Vďaka nemu predídete zašpineniu či skorému opotrebovaniu matraca a namiesto celého poťahu môžete pravidelne spolu s posteľnými obliečkami prať len tenký chránič.

Pri výbere detského matraca sa neoplatí šetriť na úkor kvality. Správny matrac dokáže predísť ortopedickým ťažkostiam a pozitívne ovplyvniť nielen vývoj chrbtice, ale aj celého organizmu. Preto treba zvoliť taký, na ktorom sa vašim drobcom budú snívať tie najsladšie sny.

Google+