Ako vybrať posteľ do detskej izby

Deti rastú ako z vody, a tak nečudo, že sa ani nenazdáte a detská postieľka je pre ne už prikrátka. Kedy je vhodný čas vymeniť detskú postieľku za veľkú posteľ necháme na vás. Niekedy je tým správnym impulzom, keď dieťa úplne prestane používať plienky.Alebo pri živších deťoch obdobie, kedy začínajú samostatne vyliezať z postieľky a hrozí nebezpečenstvo pádu. Nech už je dôvod výmeny postieľky za posteľ akýkoľvek, v dnešnom článku vám poradíme ako vybrať posteľ do detskej izby tak, aby ste boli spokojní nielen vy, ale hlavne vaše dieťa.

posteľ do izby

Klasické detské postele alebo „zmenšenina“?

Pri výbere detskej postele je dôležitým parametrom jej veľkosť. Rozhodnúť sa môžete medzi klasickou posteľou s rozmermi dospelej postele alebo jej zmenšeninou. Dĺžka postele závisí od výšky dieťaťa. Optimálna dĺžka postele by mala byť aspoň o 30 cm dlhšia, optimálna šírka je zasa 90 cm.

Postele pre malé deti sú väčšinou v tvare lode, auta alebo formule. Postele pre dievčatká sú zase v tvare barbie domčekov. Ich životnosť je len pár rokov, kým deti nevyrastú zo sveta rozprávok a nezačnú im byť postele malé. V prípade, že sa rozhodnete pre menšiu detskú posteľ, musíte počítať s tým, že o niekoľko rokov vás bude čakať kúpa väčšej postele. Klasický rozmer postele vydrží väčšinou do dospelosti dieťaťa a preto by ste mali pri jej výbere venovať pozornosť kvalite materiálu, z ktorého je vyrobená.

Detské postele sú vyrobené z rôznych materiálov

  • masív
  • drevotrieska a lamino
  • kov
  • čalúnené detské postele

Masívne detské postele sú trvanlivé a 100 % nezávadné. Drevo je príjemný materiál s dlhou trvanlivosťou, avšak náchylný na poškriabanie. Postele z masívu majú jeden zápor, a to je ich vyššia cena.Veľkou výhodou je, že do masívnych postelí si môžete vybrať matrac podľa vášho výberu.

Detské postele z drevotriesky a lamina majú vysokú tvrdosť, ale ich životnosť je kratšia. Patria medzi najlacnejšie materiály a veľmi ľahko sa udržiavajú. Obsahujú síce lepidlá, nemusíte sa však báť, ich zdravotnú nezávadnosť zaisťujú normy.

Detské kované postele majú zo všetkých postelí najdlhšiu životnosť a odolnosť voči poškodeniu. Sú vhodné pre alergikov. Ich cena je zo všetkých postelí najvyššia.Dizajn kovaných detských postelí nie je vhodný pre maličké deti, skôr pre študentov.

Čalúnené detské postele patria medzi cenovo najdostupnejší variant. Určite sa však nehodia pre alergikov. Veľmi ťažko sa udržiavajú a ich životnosť je kratšia. Nevýhodou je, že sa v nich nedá vymeniť matrac. Ich plusom je veľký výber motívov a farieb.

Detské postele s prístelkou

Praktickou voľbou sú detské postele s výsuvnou prístelkou. Ide o rozkladaciu jednolôžkovú posteľ, ktorá v sebe ukrýva ďalší matrac. Je to výborná pomoc pri uspávaní malého dieťaťa alebo keď dieťa potrebuje, aby ste počas noci ostali pri ňom. Poslúži aj ako poistka pred možným pádom dieťaťa z postele. Oceníte ju v prípade návštevy, či vtedy, keď do detskej izby nevojde ďalšia posteľ pre druhého súrodenca. Cez deň sa jednoducho zasunie spodné lôžko pod posteľ a deti majú viac priestoru. Manipulácia je jednoduchá a zvládnu ju aj malé deti.

posteľ do detskej izby

Poschodové detské postele

Poschodové postele sú skvelou voľbou pre tých, ktorí majú nedostatok priestoru v detskej izbe. Na poschodovej posteli môžu spať väčšie deti, ktoré zvládnu zdolať schodíky alebo rebrík. Pred kúpou takejto postele zvážte aj výšku izby, aby priestor nad posteľou bol dostatočne veľký na bezpečné sadnutie, aby si dieťa neodrelo hlavu. Samozrejmosťou sú zábrany pre bezpečnosť detí, aby počas spánku nespadli z postele. Zábrana na posteľ môže byť aj na jednoduchej posteli, predovšetkým keď máte malé dieťa, ktoré ste práve premiestnili z postieľky do klasickej postele.

Poschodová detská posteľ môže byť určená aj pre jedno dieťa. Hodí sa do menších izieb, pretože miesto pod ňou je určené ako detský kútik. Nachádzať sa pod ňou môžu skrinky, pracovný stôl alebo denná pohovka.

Detské postele s úložným priestorom

Detské postele s úložným priestorom sú praktickým riešením nielen pre malé deti, ale aj pre väčšie. Môžu byť vo vyhotovení so zásuvkami alebo s výklopným matracom. Detské postele so zásuvkami sa dajú jednoducho vysunúť. Manipuláciu s nimi zvládnu aj menšie deti. V tom prípade uľahčíte prácu aj sebe, keď deti zvládnu uložiť svoje periny samé do úložného priestoru a upravia si posteľ.

Detské postele s výklopným matracom sú určené hlavne pre staršie deti, ktorým nerobí problém zdvihnutie lôžka, na čo je potrebný dostatok sily. Detské postele s úložným priestorom sú výbornou voľbou na uloženie detských perín, diek alebo hračiek.

Atypické detské postele

Pokiaľ máte svoje vlastné predstavy o tom, ako by mala vyzerať detská posteľ, môžete si ju dať vyrobiť na mieru. Posteľ atypických rozmerov je vhodná aj v tých prípadoch, kedy ste obmedzený rozmermi detskej izby a klasické lôžko sa tam nezmestí. Nemusíte sa pritom báť, že nenájdete do nej vhodný matrac. Výrobcovia myslia aj na to a ponúkajú matrace na mieru, kde vám podľa rozmerov vyrobia akýkoľvek matrac podľa vášho výberu.

Matrace do detských postelí

S kvalitou postele ide ruka v ruke aj kvalitný matrac. Už dávno sú preč tie časy, keď výrobcovia ponúkali lacné molitanové matrace, ktoré sa už po niekoľkých rokoch preležali. Výber matraca pre staršie deti nie je taký obmedzený, ako výber matraca pre bábätko. Väčšie deti potrebujú skôr stredne tvrdý matrac, ktorý podporí prirodzený rast chrbtice. Ideálne sú matrace z kvalitných pien, tie vyhovujú nielen z hľadiska tuhosti, ale aj z hygienického hľadiska. Dôležitou súčasťou detského matraca je vhodný poťah, ktorý by mal byť snímateľný a mal by sa dať prať minimálne na 60 °C.

Google+