Ako zaspať, ak ste rozrušení z niečoho, čo vás čaká nasledujúci deň

Je to nepríjemné, ale je to tak. Aj keď bežne nemáte problémy so zaspávaním, akonáhle sa objaví skutočný dôvod, prečo sa potrebujete poriadne vyspať, nedokážete ani „zažmúriť oči“. Vďaka našim radám sa však môžete naučiť, ako rýchlo zaspať a dostatočne si oddýchnuť pred veľkým dňom.

žena s vankúšom

Príčiny nespavosti pred náročným zajtrajškom

V prípade, že sa blíži nejaká veľká udalosť, telo a myseľ sa v rámci príprav naštartujú, aby boli pripravené. Pritom je úplne jedno, či ide o náročnú skúšku, účasť v súťaži, pracovný pohovor alebo prezentáciu v zamestnaní. Čím viac sa snažíme uvoľniť a zaspať, tým viac je pre nás spánok nedosiahnuteľným. Zatiaľ čo počas dňa nás väčšina obáv možno ani nenapadne a ak by sa aj vyskytli, bolo by jednoduché ich logicky potlačiť, keď už ležíme v noci v posteli, je oveľa ťažšie myslieť jasne.

Akékoľvek veľké udalosti, dokonca aj tie pozitívne, si vyžadujú, aby sme boli pripravení na akciu. Ide o tzv. mechanizmus „fight or flight“ - boj alebo únik. S príchodom noci sa to však môže obrátiť proti nám. Vzniknuté vzrušenie, ktoré sa automaticky spája s touto odpoveďou organizmu na daný podnet, môže prevážiť nad ospalosťou, čo výrazne sťažuje zaspávanie.

Tip: Overené tipy pre ľahkých spáčov, ktorých zobudí aj najmenší hluk

Jedna prebdená noc ešte nič neznamená

Možno to znie neuveriteľne, ale ak si líhate s tým, že musíte zaspať a bojíte sa, že to nedokážete, v mozgu sa vám aktivuje centrum ohrozenia a samotný mozog vám zabráni zaspať. Oveľa lepšie je povedať si: „Isteže, bolo by vynikajúce, keby som sa mohol dobre vyspať; ale ak sa poriadne nevyspím, nič strašné sa nestane." 

žena nemôže zaspať

Faktom totiž zostáva, že väčšina z nás dokáže pomerne dobre fungovať aj po tom, čo sa jednu alebo dokonca dve noci dobre nevyspí. Svoje by o tom vedeli rozprávať nielen študenti bdejúci nad skriptami poslednú noc pred skúškou, ale napríklad aj rodičia opatrujúci choré dieťa. Z toho vyplýva, že aj keď je kvalitný spánok ideálny, je oveľa pravdepodobnejšie, že sa vyspíte, ak sa paradoxne nebudete starať o to, či sa vám vôbec podarí zaspať.

Ako sa poriadne vyspať pred veľkým dňom

1. Dodržujte spánkovú hygienu počas dňa vopred

Ak nechcete noc pred náročným zajtrajškom stráviť zízaním do plafónu, snažte sa od popoludnia vyhnúť sa kofeínu, večer stlmte svetlá, hodinu pred spaním nepozerajte televízor ani nepoužívajte laptop či mobil a zabezpečte si pohodlný matrac, obliečky a vankúše.

2. Zachovajte svoju obvyklú rutinu pred spaním

Aj keď sa to môže zdať lákavé, ak by ste večer pred veľkou udalosťou zmenili niečo vo vašom pravidelnom režime len pre to, aby ste si predĺžili čas na spánok, urobili by ste chybu. Ak teda pred spaním zvyknete meditovať, dávate si teplý kúpeľ alebo popíjate horúce mlieko, nevynechávajte to ani večer pred veľkým dňom. Dobrému spánku prospieva rutina a nie je dôvod, prečo by ste ju mali narušiť, ak vám vyhovuje.

3. Vyhraďte si čas na prebratie toho, čo vás trápi

Naplánujte si počas dňa chvíľu, kedy budete premýšľať o všetkom, čo vám spôsobuje starosti alebo čo u vás vyvoláva stres.

žena sa prebúdza

Ako prvé si spíšte zoznam všetkého, čo musíte urobiť, pričom doňho zahrňte aj všetky problémy a obavy, ktoré máte. Potom si napíšte ďalší krok, ktorý povedie k vyriešeniu problému alebo splneniu úlohy. To vám umožní pripraviť sa na všetko dopredu, čím sa zníži pravdepodobnosť, že na tieto veci budete neskôr myslieť uprostred noci.

4. Nekontrolujte, ako ubieha čas

Hoci to môže byť lákavé a ťažko sa tomu odoláva, zotrvávanie v posteli a pozeranie na hodiny vám nepomôže rýchlejšie zaspať ani nezmierni vaše obavy. V skutočnosti to len zvyšuje stres, v akom sa nachádzate, lebo s plynúcim časom nedokážete nič urobiť. Namiesto toho radšej vstaňte.

5. Ak sa vám dlho nedarí zaspať, vstaňte z postele

V prípade, že nemôžete zaspať, nezostávajte v posteli dlhšie ako 20 až 30 minút. Namiesto toho vstaňte z postele a niečo robte, najlepšie niečo tiché a monotónne pri tlmenom osvetlení (čítajte knihu, počúvajte tichú hudbu alebo skladajte puzzle) , kým vás opäť nezačnú zmáhať driemoty. Až potom sa vráťte do postele. Ak napriek tomu neviete zaspať, skúste to znova.

Tip: 7 zlých návykov, ktoré vám kazia zdravý spánok + tipy, ako sa ich zbaviť

Google+