Ako zmierniť príznaky alergie a dopriať si kvalitný spánok

Medzi najčastejšie alergény v domácnostiach patrí peľ, spóry plesní, roztoče z domáceho prachu, perie alebo zvieracie chlpy. Podľa toho, kde sa nachádzajú, môžu podstatnou mierou ovplyvniť kvalitu spánku a vôbec celkového zdravotného stavu. Prečítajte si, aké sú najčastejšie miesta ich výskytu, ako sa ich čo najúčinnejšie zbaviť a užite si spokojné noci bez nepríjemných alergických príznakov.

astmatický záchvat

Čo je to alergia a ako sa prejavuje

Alergická reakcia je vlastne hypersenzitívna, abnormálna reakcia imunitného systému na antigény - podnety, ktoré sú pre väčšinu ľudí neškodné. Deje sa to preto, lebo imunitný systém vyhodnotí niektorú z bežne neškodných látok ako nebezpečnú. V dôsledku toho zalarmuje svoje zložky, aby vyvolal imunitnú odpoveď, čo sa môže prejaviť širokou škálou miernych, až život ohrozujúcich príznakov.

Prejavy vznikajú ako reakcia organizmu na tvorbu protilátky – imunoglobulín E (IgE), ktorú imunitný systém vyvoláva. Tento typ protilátky totiž uvoľňuje do krvného obehu histamín, aby zničil daný antigén, teda časticu, ktorú imunitný systém označil za nebezpečnú. Práve prítomnosť histamínu však vyvolá samotnú alergickú reakciu. Postihnuté sú pritom väčšinou tieto časti tela:

  • Oči – slzenie, začervenanie, rezanie, svetloplachosť
  • Nos – kýchanie, šteklenie v nose, vodnatý výtok
  • Hrdlo – opuch hrdla
  • Pľúca – pískanie pri dýchaní, tlak na hrudníku
  • Koža – vznik kožných zmien rôzneho charakteru, svrbenie (pruritus), opuch
  • Tráviaci systém – poruchy trávenia, kŕče, vracanie, hnačka, plynatosť

Ako vzniká alergická reakcia

Na to, aby došlo ku vzniku alergickej reakcie je potrebné, aby prebehlo niekoľko po sebe nasledujúcich krokov. Prvým z nich je kontakt s alergénom cez kožu, prípadne sliznice a jeho prienik do organizmu. V tele jedinca potom dochádza ku kontaktu alergénu s bunkami, ktoré sprostredkúvajú alergickú reakciu.

kožná vyrážka

Ako odpoveď organizmu nasleduje uvoľnenie látok spôsobujúcich príznaky alergie. Označujú sa ako mediátory a patrí k nim napríklad histamín. Jeho pôsobením dochádza k vzniku prejavov alergie – opuch slizníc, sťažené dýchanie, kašeľ, svrbenie kože, slizníc a podobne.

Zbavte sa alergénov v spálni

Keďže v posteli denne strávite pomerne veľa času, netreba podceňovať množstvo a druhy alergénov, ktoré sa v nej nachádzajú. Možno to tak na prvý pohľad nevyzerá, ale aj matrac, na ktorom spíte, môže byť zdrojom ťažkostí, ako je neustále kýchanie, svrbenie alebo slzenie očí, upchatý nos či kožné škvrny a vyrážky. Najlepším spôsobom, ako si zabezpečiť lepší spánok, ak trpíte alergiou, je odstrániť zo spálne v čo najväčšej možnej miere spúšťače. Či už ste alergický na peľ, srsť domácich zvierat, perie alebo roztoče z prachu, vyskúšajte naše tipy, ktoré vám určite pomôžu.

Vyčistite vzduch v miestnosti, kde spíte

Ak vlastníte čističku vzduchu, toto je ideálna možnosť, kedy ju použiť. Čističky vzduchu sú účinné pri odstraňovaní niektorých znečisťujúcich látok vo vzduchu ako je peľ, prach, baktérie, dym, plesne, prchavé organické zlúčeniny a pachy. Ako každý produkt však má maximálnu veľkosť pokrytia priestoru, s ktorou dokáže pracovať, preto je dôležité i jej správne umiestnenie.

Otvorené okno je síce fajn, ale pokiaľ trpíte alergiami, radšej oblok na noc zavrite. Zabránite tým vstupu peľov a prachu do spálne. Rovnako je vhodnejšie, ak máte v izbe namiesto závesov a žalúzií záclony alebo rolety, ktoré môžete ľahšie vyčistiť. Veľmi dobré sú aj zvlhčovače vzduchu, dajte si však pozor, aby ste to s vlhkosťou vzduchu príliš nepreháňali. Môže totiž stáť za rozvojom nebezpečných plesní.

pes v posteli

Pravidelne dôkladne vyperte posteľnú bielizeň

Posteľná bielizeň môže v sebe ukrývať množstvo roztočov, ale aj prachu či peľu, ktorý si zvonku môžete doniesť vo vlasoch. Odporúčame vám, aby ste obliečky, plachtu, pyžamo a chránič matraca prali na vyšších teplotách najmenej raz do týždňa. Pred praním ich najprv ponorte na niekoľko minút do horúcej vody a potom ich starostlivo opláchnite. Ak patríte medzi alergikov, určite viete, že domáce zvieratko do postele nepatrí. Jeho chlpy totiž patria k pomerne častým alergénom.

Pozor na správny výber vankúša a paplóna

Páperové vankúše a periny určite nepatria medzi tie položky, nad ktorými by ste sa mali pri výbere posteľného zariadenia zamýšľať. Naopak, práve pre vás sú určené špeciálne matrace z antibakteriálnej peny, vhodné najmä pre alergikov a astmatikov. Ponúkajú účinnú a predovšetkým trvalú ochranu pred alergénmi ako sú plesne, roztoče, kvasinky, či iné mikroorganizmy.

Veľmi dobré sú i latexové matrace, charakterizované svojou vysokou pružnosťou a voľnou cirkuláciou vzduchu. Sú vyrobené z organických materiálov, preto sú prirodzene hypoalergénne a zároveň mimoriadne odolné voči roztočom a plesniam.

Google+