Kedy je potrebný chránič matraca?

Kedysi sme o nich ani nechyrovali. Dnes sa stali bežnou výbavu každej praktickej domácnosti. Chrániče matracov sa považujú za jedinečný vynález, ktorí ochráni matrace pred znečistením i mechanickým poškodením, čím výrazne predĺži ich životnosť. Pokiaľ si však stále nie ste istí, či chránič matraca skutočne potrebujete, prečítajte si náš článok. Spolu nájdeme odpoveď na vašu otázku.

pár v posteli s mačkou

Ochranu matraca netreba podceňovať

Zaobstaranie kvalitného matraca rozhodne nepatrí medzi lacné záležitosti. Jeho kúpou a uložením na matracový rošt sa to však ani zďaleka nekončí. Čo položiť na vrch matraca? Má tam byť iba plachta, aby matrac mohol „dýchať“? Alebo je vhodnejší chránič matraca a plachtu položiť až naň? Takéto a podobné otázky víria hlavou nejednému z nás. Záleží nám predsa na tom, aby sme si všetky požadované vlastnosti nového matraca udržali čo najdlhšie.

Drobné i väčšie nehody sa môžu prihodiť každému, obzvlášť v prípadoch, keď si zvyknete rannú kávu alebo džús vychutnávať ešte v posteli. Stačí chvíľka nepozornosti a voňavý obsah šálky môže skončiť v perinách, odkiaľ ľahko pretečie až do hĺbky matraca. Takéto nebezpečenstvo pre matrace však hrozí aj tým, ktorí sú pre chorobu nútení ležať a popíjať bylinkové čaje či liečivé sirupy.

Poznáme rôzne typy chráničov matracov

Chrániče na matrace sa používajú ako medzivrstva medzi prestieradlom a matracom. Môžu mať rozličné rozmery, od chráničov na detské matrace, až po veľkosti bežných matracov či partnerské matrace. Môžu byť priepustné alebo nepriepustné, všetko záleží len od vášho výberu. Nepriepustný, resp. nepremokavý chránič predstavuje jednoduché, ale elegantné riešenie ochrany matracov. Nielen, že matrac ochráni pred tekutinami, ale zároveň mu nebráni prirodzene dýchať. Po vypraní z neho voda rýchlo stečie, takže je možné ho vzápätí opäť použiť.

dieťa na matraci

Priepustný chránič na matrac slúži ako mechanická ochrana matraca pred opotrebovaním, pričom prostredníctvom použitého materiálu užívateľom zaručuje teplotný komfort. Často je opatrený gumovými pásikmi umiestnenými vo všetkých štyroch rohoch chrániča, ktoré držia chránič matraca na mieste a zabraňujú jeho posúvaniu a kĺzaniu. Snímateľnosť a možnosť prania v práčke umožňuje dodržiavať vysoký stupeň hygieny a čistoty.

Kedy oceníte chránič matraca

Okrem ochrany pred pretečením slúžia chrániče matracov aj tým, že vďaka tepelnej izolačnej vrstve poskytujú pri ležaní príjemný teplotný komfort. Dokonca sa nemusíte obávať ani zaparovania či nepríjemnej vlhkosti matraca. Vďaka špeciálnej konštrukcii a povrchovej štruktúre chrániča bude matrac dostatočne priedušný.

chránič matraca

Pri znečistení matraca tekutinou nedochádza len k zašpineniu poťahu. Osobitne škodlivý je pot, ktorý prostredníctvom obsiahnutej soli upcháva póry v matraci a tak postupne zvyšuje vlhkosť. Akákoľvek vlhkosť však preniká až dovnútra, kde vytvára ideálne prostredie pre pomnoženie škodlivých mikroorganizmov. Takýto matrac tiež stráca svoju prirodzenú pružnosť, čím dochádza k strate jeho funkčnosti a vzniku rozličných priehlbín a nerovností. Tie môžu byť príčinou neskorších bolestí chrbtice a nekvalitného spánku.

Chrániče matracov sú ideálnym pomocníkom pre:

  • rodiny s malými deťmi
  • seniorov trpiacich inkontinenciou
  • alergikov a astmatikov citlivých na prach a roztoče
  • ležiacich pacientov
  • ľudí, ktorí sa nadmerne potia
  • labužníkov raňajkujúcich v posteli
  • hostí, ktorí zostanú aj cez noc
  • tých, ktorým robí spoločnosť v posteli pes alebo mačka
  • všetkých, ktorí dbajú o hygienu a zdravý spánok

Aké výhody prináša chránič matraca svojim užívateľom

Ak ste si doteraz mysleli, že vám chránič matraca vôbec nechýba, prečítajte si, v čom všetkom dokáže byť osožný. Možno nakoniec zistíte, že práve chránič matraca je to, čo ste doteraz, možno nevedomky, potrebovali.

  • Ochrana matraca – zabráni znečisteniu matraca od prachu, tekutín, omrviniek a pod., pričom udrží jeho tvar dlhšie stály.
  • Praktické umiestnenie – väčšina chráničov na rohoch disponuje gumovými úchytmi, ktorými sa ľahko zachytí o okraj matraca, aby sa pri pohybe nekrčil a nekĺzal
  • Jednoduchá údržba často je opatrený zipsom, preto je možné ho ľahko vyzliecť a vyprať v práčke.
  • Predĺženie životnosti starého matraca – môžete ho použiť aj na starý matrac, ktorý ešte nechcete vyhodiť. Chránič matraca je lacnejší ako nový matrac, pričom efektne zahladí drobné nerovnosti a vy si znovu dožičíte spánok v pohodlí.
  • Pozitívne účinky na zdravie – pohltí väčšinu telesného potu, ktorý tak neprenikne až do matraca. Chránič na rozdiel od matraca môžete vyprať v práčke a tak zabrániť množeniu baktérií a roztočov v posteli.
  • Zvýšenie komfortu spánku – reguluje tuhosť matraca a celkovo pridáva na pohodlí počas oddychu.
  • Viacúčelové využitie – slúži nielen na každodenné použitie, ale je vhodný aj na matrace na chatu, rozkladací gauč či pohovku, ako i pre spokojné prenocovanie návštev.
Google+