Trápi vás nadmerné potenie počas spánku?

Aj keď je postoj k poteniu často negatívny, ide o proces, ktorý je nevyhnutý pre normálne fungovanie tela. Odstraňuje z tela toxíny, udržiava telesnú teplotu a v neposlednom rade aj rovnováhu soli. Problém môže nastať vtedy, keď sa jedná o nadmerné potenie.

spiaca žena

Potenie – prirodzená funkcia kože

Potenie je bežnou reakciou tela a za bežných podmienok človek denne vylúči pol litra potu. Tento objem sa zväčšuje pri zvýšenom príjme tekutín, vysokej teplote okolia, emocionálnej záťaži, alebo pri zvýšenej pohybovej aktivite. Zvýšené potenie nastáva aj v dôsledku bojovania tela proti chorobám, ide napríklad o potenie pri chrípke.

V našej koži sa nachádzajú dva druhy potných žliaz: malé a veľké. Pot v malých žľazách je bez zápachu a tvorí ho 99 % voda, v ktorej sa nachádzajú minerály, močovina, kyselina mliečna, vitamíny a iné látky. Veľké potné žľazy začínajú plniť svoju funkciu až v puberte a zodpovedajú za typický pach každého človeka. Pot z nich obsahuje množstvo organických látok, ktoré sú živnou pôdou pre zvýšené množenie baktérií.

Najčastejšie príčiny nadmerného potenia

Patríte k tým, ktorí sa ráno budia a sú úplne mokrí? Možno si myslíte, že nadmerné potenie je výsledkom tvrdého spánku. Ak sa to však stáva pravidelne, môže za to množstvo faktorov. Spoznaním príčin mnohokrát pomôžete zastaviť alebo čiastočne obmedziť nadmerné potenie počas spánku.

1. Užívanie liekov

Pokiaľ užívate pravidelne nejaké lieky, môžu byť príčinou nadmerného potenia. Hlavne pokiaľ užívate hormonálne prípravky, antidepresíva, či lieky na reguláciu hladiny cukru v krvi, kortikoidy, kortikosteroidy a mnohé ďalšie. Aj niektoré výživové doplnky môžu spôsobovať návaly potenia.

žena užíva tabletky

Pokiaľ sa to týka aj vás, určite lieky nevysadzujte, ale vyhľadajte lekára. Ten vám pomôže zmeniť lieky alebo ich dávkovanie upraví tak, aby čo najmenej spôsobovali nadmerné potenie počas spánku.

2. Zlá životospráva

Medzi najčastejšie príčiny nadmerného potenia patrí aj zlý životný štýl ľudí, a to veľké prejedanie sa či ťažké i korenisté jedlá pred spaním. K tomu je pridružená obezita či nadváha, čo má na potenie veľký vplyv, pretože tuk zohrieva. Nadmerné potenie počas spánku môže spôsobiť aj prehnané pitie kávy či alkoholu, alebo jedenie neskoro večer.  

Najlepším riešením je obmedziť v jedálničku ostré a slané jedlá či mastné i vyprážané. Tým jednoducho schudnete a prospejete problému s nadmerným potením. Obmedzte jedenie tesne pred spaním, nejedzte nezdravé jedlá a nepite kávu ani alkohol. Nielenže môžete obmedziť nadmerné potenie, ale vám to pomôže aj pri ťažkostiach pri zaspávaní.

3. Nevhodné prostredie

Pokiaľ sa budíte uprostred noci mokrí, môžu za to aj úplne bežné veci. Patria medzi ne prekúrená alebo príliš málo vetraná miestnosť, ďalej hrubá prikrývka, či teplé a nevhodné oblečenie. Krásne a ľahké syntetické prikrývky sú na prvý pohľad pohodlné, ale počas spánku sa teplota tela pod nimi zvyšuje, čo vedie k nadmernému poteniu. To isté sa dá povedať o pyžame.

Pred spaním izbu poriadne vyvetrajte a upravte v nej teplotu na cca 18 °C. Obliečky a pyžamo prispôsobte teplote v izbe a aktuálnemu počasiu. Najvhodnejšie sú obliečky a pyžamá z prírodných materiálov, ktoré umožňujú pokožke dýchať aj počas spánku a pri ich používaní nedochádza k rušeniu prirodzenej termoregulácie. Absorbujú vlhkosť, nezhromažďujú statickú elektrinu a nevytvárajú prehriatie tela.

4. Vážne ochorenie

Pokiaľ sa pravidelne a nadmerne potíte počas spánku a všetky bežné príčiny ste už vylúčili, chyba môže byť vo vašom zdraví. Je množstvo ochorení, ktoré môžu súvisieť s nadmerným potením, a preto pokiaľ ste už vyčerpali všetky možnosti, je potrebné sa zaoberať aj vaším zdravotným stavom. Nadmerné potenie počas spánku môže znamenať nejaké závažné ochorenie. Medzi najčastejšie ochorenia, pri ktorých sa ľudia nadmerne potia, patria: poruchy štítnej žľazy, chronické zápalové ochorenia, tuberkulóza, epilepsia, infekcia v tele, ale aj nádorové alebo niektoré neurologické ochorenia, či mnohé ďalšie.

teplomer v ruke

U žien býva častou príčinou menopauza, ktorá býva sprevádzaná návalmi horúčavy. Ďalej je to tehotenstvo, kedy sa ženy viac potia najmä v prvom a treťom trimestri, alebo aj niekoľko týždňov po narodení dieťaťa.

Výber matraca je dôležitý

Každý človek sa počas spánku potí a preto je veľmi dôležité každodenné odparovanie vlhkosti z matraca ešte pred ďalším spánkom. Pri nadmernom potení tak zohráva dôležitú úlohu výber správneho matraca a podkladu, na ktorom je uložený. Pri nadmernom potení vzniká vlhkosť, ktorá pri nesprávne zvolenom matraci môže prispievať k tvorbe plesní, rozmnožovaniu roztočov a rôznych baktérií.

Pre ľudí s vysokou intenzitou potenia sa odporúčajú vzdušné matrace. Medzi takéto matrace patria latexové matrace, ktoré výborne odvádzajú vlhkosť pomocou vzduchových kanálikov. Otvory v latexovej pene umožňujú dobre dýchať a odvádzať vlhkosť. Ako medzivrstva sa používa aj kokosové vlákno na dosiahnutie vzdušnosti, ale aj vyššej tvrdosti, keďže samé o sebe patria latexové matrace medzi mäkšie matrace. Latexové matrace je vhodné ukladať na lamelové rošty, aby odvod vlhkosti bol ešte lepší.

Pokiaľ sa človek nadmerne potí, vhodné sú preňho aj pružinové matrace, ktoré zvládajú proces odparovania výrazne ľahšie, nakoľko majú jadro plné vzduchu. Dokonca sú výbornou voľbou, pokiaľ máte pevnú dosku v posteli, ktorá neumožňuje odvetrávanie matraca. Medzi kvalitnejšie pružinové matrace patria taštičkové matrace, kde každá pružina je samostatne uložená v ochrannej taške. Taštičkový matrac pri každom pohybe i stlačení dýcha a tak je ideálny pre ľudí, ktorí sa nadmerne potia.

Materiálom, ktorý je vhodný pri vysokej potivosti, je napríklad konské vlásie. Je vzdušné a vynikajúcim spôsobom dokáže zabezpečiť odvod vodnej pary z vlhkosti vylúčenej ľudským telom počas spánku. Preto sa používa ako vzdušná vrstva do matracov. Medzi priedušné materiály vhodné do matracov pre tých, ktorí sa veľmi potia, patrí aj HR pena, ktorá tiež odvádza vlhkosť.

Zdravotné matrace odporúčajú: Nezabúdajte na správne zvolený poťah na matrac, ktorý by mal byť antibakteriálny a vhodný pri zvýšenej potivosti. Odporúčame poťah z výťažkov z Aloe Vera, alebo Medicott Silver 3D, ktorý obsahuje mriežku na zvýšenie priedušnosti a odvetrávania matraca.

Google+