Ako zvládnuť nespavosť pomocou byliniek

Nespavosť v poslednej dobe postihuje ľudí naprieč všetkými vekovými kategóriami. Mnohí na jej zmiernenie siahajú po rôznych hypnotikách, ktoré so sebou prinášajú množstvo nežiadúcich účinkov a, samozrejme, pri dlhšom užívaní aj návykovosť.

čaj pred spaním

Aj keď sú pulty v lekárňach plné liečiv na nespavosť, stále väčší počet prívržencov si získava alternatívna medicína. Naše polia a lúky sú plné rôznych liečivých bylín na spanie bez chemikálií, ktoré si môžete nazbierať priamo v prírode, alebo si ich kúpiť vysušené v obchodoch zameraných na zdravé potraviny či v lekárňach. Pokiaľ trpíte nespavosťou, pokúste sa proti nej zabojovať bylinkami, ešte skôr než siahnete po liekoch na spanie.

Levanduľa (Lavandula)

Jednou z najobľúbenejších bylín pre svoju nádhernú vôňu je levanduľa. Za jej úžasnou vôňou sa skrývajú pozitívne účinky na uvoľnenie nervového systému a zníženie hladiny stresových hormónov v tele. A keďže je častou príčinou nespavosti stres a nervozita, levanduľa je ako stvorená do každej spálne. Okrem popíjania levanduľového čaju si môžete večer pred spánkom dopriať relaxačný levanduľový kúpeľ. Vo forme esenciálneho oleja si v spálni zase doprajte správnu uvoľnenú atmosféru.

levanduľa

Určite ste sa už stretli s vankúšikmi naplnenými sušenou levanduľou, ktoré si môžete vyrobiť aj doma sami. Levanduľu totiž môžete pestovať v záhrade, a tak si okrem jej liečivých účinkov skrášlite každý záhon.

Ľubovník bodkovaný (Hypericum perforatum)

Ľubovník patrí k tým bylinám ľudového liečiteľstva, ktoré sa považujú za prírodné antidepresívum. Poradí si s akoukoľvek formou psychickej nepohody, ako sú depresia, stres, melanchólia či úzkosť. Na nervovú sústavu má ukľudňujúci účinok a dokáže tak privodiť spánok. Pred jeho užívaním sa však poraďte s lekárom, pretože môže ovplyvňovať iné užívané lieky.

Príprava: Dve lyžičky sušených kvetov zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať 10 – 15 minút. Potom čaj pite po dúškoch pravidelne večer pred spaním.

Chmeľ (Humulus lupulus)

Chmeľ je skvelá rastlina vhodná na celkové ukľudnenie nervového systému. Vyvoláva prirodzenú potrebu spánku a uvoľňuje nervové napätie i zmierňuje celkovú podráždenosť. Chmeľ môžete užívať v tinktúrach, čajoch, ale kľudne si môžete ušiť vrecúško naplnené sušeným chmeľom, ktorý položíte na matrac pod vankúš.

Medovka lekárska (Melissa officinalis)

Medovka má veľmi dobré upokojujúce a sedatívne účinky na nervovú sústavu. Patrí medzi najznámejšie bylinky proti nespavosti. Ukľudňuje búšenie srdca a napomáha k príjemnému spánku. Zalejte šálku medovkového čaju, ochuťte medom a pred spaním vypite. Čaj z medovky je dokonca vhodný aj pri nespavosti v tehotenstve, na rozdiel od iných bylín.

Príprava: Zmiešajte lístky medovky s bazalkou v rovnakom pomere. Zalejte jednu polievkovú lyžicu tejto zmesi 500 ml vriacou vodou a nechajte vylúhovať. Odvar pite pravidelne ako čaj.

Valeriána lekárska (Valeriana officianalis)

Medzi prvé bylinky, po ktorých by ste mali siahnuť, keď večer nemôžete zaspať, patrí určite Valeriána lekárska. Už dlho sa totiž využíva v alternatívnej medicíne ako pomoc pri nespavosti. Dokáže vyrovnávať hladinu kľúčových látok v mozgu, ale zároveň nespôsobuje závislosť. Pomáha taktiež so stresom i úzkosťou, čo prispieva k dobrému spánku.

valeriana

Príprava: Užíva sa vo forme čaju alebo esenciálneho oleja, ktorým prevoniate spálňu. Do 200 ml studenej vody dajte 5 g koreňa valeriány lekárskej a nechajte 24 hodín lúhovať a následne sceďte. Pred spaním nápoj vypite. U valeriány platí, že by sa nemala užívať dlhšie ako 3 týždne.

Mäta prieporná (Mentha piperita)

Ďalšou bylinkou, ktorá má blahodarné účinky na ľudský organizmus a nespavosť, je mäta prieporná. Potláča stres i bolesti hlavy, ktoré patria medzi časté príčiny nespavosti.

mäta

Príprava: V boji proti nespavosti môžete popíjať samotný mätový čaj, alebo si ho môžete pripraviť zo zmesi spolu s inými vyššie spomenutými bylinami. Urobte si zmes z 30 g mäty priepornej, 30 g medovky lekárskej, 5 g koreňa valeriány a 10 g feniklu obyčajného. Dve čajové lyžičky zmesi zalejte 250 ml horúcej vody a nechajte vylúhovať.

Nepôjde to hneď ako šibnutím čarovného prútika

Samozrejme, všetko si vyžaduje dostatok času. A inak tomu nie je ani pri užívaní byliniek. Nechajte im čas, aby sa ich účinok prejavil. Liečba nespavosti pomocou byliniek je totiž beh na dlhé trate a vyžaduje si veľkú dávku trpezlivosti.

Bylinky môžete užívať rôznymi spôsobmi:

  • formou čaju
  • kúpeľa – ukľudňujúce látky preniknú do kože
  • bylinkových obkladov
  • voňavých vrecúšok
  • tinktúr i esenciálnych olejov
  • formou zmesí – účinnejšie sú nápoje z viacerých druhov bylín, ako z jedného druhu

Užívať bylinky nestačí

Boj s nespavosťou si vyžaduje mnoho trpezlivosti. Treba si uvedomiť, že nespavosť je často sprievodným javom zlých návykov. Aj keď účinky byliniek sú mnohokrát na nezaplatenie, pre kvalitný spánok je potrebné dodržiavať návyky spánkovej hygieny a pravidelné predspánkové rituály. Večer neriešte ťažké témy i problémy a samozrejme, dôležité je príjemné prostredie, v ktorom zaspávate. Aj kvalitný a pohodlný matrac, vhodná posteľ, či vyvetraná miestnosť idú ruka v ruke v boji proti nespavosti.

Google+