Baldachýn nad posteľ nie je len estetickým doplnkom

K zdravému spánku prispieva viacero faktorov – kvalitné stravovanie, veľa pohybu, málo stresu a mnoho ďalšieho. Okrem zdravého životného štýlu však môžeme váhu priložiť aj prostrediu v ktorom spíme. Každý sa snaží zariadiť si spálňu tak, aby sa v nej cítil čo najlepšie.

Odjakživa patrí medzi obľúbené doplnky v spálni baldachýn. Ten nepredstavuje len akýsi módny doplnok, ktorý často vidíme vo filmoch. Baldachýn skutočne prispieva k pohodlnému spánku. V otvorenom priestore sa od malička človek necíti úplne komfortne. Uzavretý a útulný priestor prispieva v pocitu pohodlia a bezpečnosti.

O takýto priestor sa postará aj baldachýn. Ten prispieva k pohodlnému spánku počas každej noci. Hodí sa najmä do miestností s vysokým stropom, ktorý opticky zníži a vytvorí tak ideálne miesto pre spánok. Svetlo počas spánku nepridáva na jeho kvalite. Baldachýn sa postará o maximálne zakrytie akéhokoľvek prieniku svetla z pouličných svetiel aj osvetlenia v izbe.

Tip: Dobrý a zdravý spánok

Napáda vás v noci nepríjemný hmyz? Baldachýn vás od neho úplne ochráni. Vďaka nemu sa už nemusíte budiť s poštípaním od hmyzu. Kedysi sa ako baldachýn používali hrubé látky či drevené striešky. Dnes ide najmä o tie z ľanu, bavlny či polyesteru. Baldachýny z polyesteru sú jemné na dotyk. 100 % bavlna sa zas postará o priedušnosť a antialergické vlastnosti. Ľan je zase známy pre svoje termoregulačné schopnosti a takisto aj antibakteriálne. Okrem toho k sebe nepriťahuje prach čo iste ocenia alergici.

Ako baldachýn vybrať?

Nie sú nebesá ako nebesá. Aj pri ich výbere sa treba zamyslieť nad materiálom a vzorom. V prvom rade sa zamyslíte nad tým, kde baldachýn umiestnite. Existujú postele s konštrukciou, na ktoré sa dá priamo baldachýn uchytiť. Ak takú doma nemáte, nezúfajte. Samostatné držiaky vám splnia sen o uchytení baldachýnu nad posteľ.

Baldachýn vás musí na prvý pohľad zaujať. Nejde len o funkčný ale aj dizajnový kúsok do spálne. Dizajn patrí medzi dôležité body pri výbere baldachýnu. Dospelí skôr siahnu po jednofarebných dekoroch, ktoré vzbudzujú pokojný pocit v miestnosti.

Nezabúdajte na materiál, ktorý ovplyvní celkovú atmosféru a kvalitu spánku. Vyššie spomenuté bavlna, polyester, ľan, mušelín či kombinácia niektorých materiálov zabezpečí pohodlný spánok.

Nie len dospelí, ale aj deti

Baldachýn je vďaka svojím vlastnostiam obľúbený nie len u dospelých ale aj bábätiek. V letných mesiacoch zabráni prieniku slnečných lúčov do miestnosti. Takisto bábätku dopraje kvalitný spánok bez rušivých vnemov. Vďaka baldachýnu tak dieťatko nebude vnímať pohyby okolo neho. Textília taktiež udrží teplo v postieľke.

Pre deti môžete zvoliť baldachýny v rôznych farebných odtieňoch a vzoroch. Pre dievčatá sú vhodné farby biela, smotanová, púdrová, ružová či zelenkastá. Chlapci majú tak isto na výber zo svojich obľúbených farieb. Pre deti môžete zvoliť aj rôzne roztomilé vzory, ktoré im lepšie pomôžu zaspať.

Baldachýn nad detskou postieľkou či posteľou pre malých anjelikov pôsobí moderne a štýlovo. Vďaka nemu každá izba vynikne a zvýrazní svoj detský dizajn. Pravidelná údržba zabezpečí sviežosť baldachýnu, z ktorého sa tak môžete tešiť dlhé roky. Taktiež pri výbere prihliadajte na to, či treba baldachýn žehliť. Vyhnete sa tak práci navyše.

Tip: Koľko by malo spať bábätko a prečo je preňho spánok taký dôležitý

Posteľ s baldachýnom

Pokiaľ stojíte pred prahom rozhodovania, akú posteľ s baldachýnom zakúpiť, máte viacero možností. Do popredia sa dostávajú masívne postele s baldachýnom. Drevo je prírodný materiál, ktorý v interiéri pôsobí útulne. Posteľ z masívu s baldachýnom vnesie do interiéru príjemnú atmosféru.

Ďalšou alternatívou sú kovové postele s baldachýnom. Kovová konštrukcia patrí medzi dizajnové a ľahko udržateľné. V kombinácii s baldachýnom bude pôsobiť romantickým dojmom.

Baldachýn môžete nakombinovať a zladiť akokoľvek potrebujete. Riaďte sa najmä svojím štýlom. Ide o mimoriadne pekný kúsok v každej izbe či už tej detskej alebo dospeláckej.

Google+