Koľko by malo spať bábätko a prečo je preňho spánok taký dôležitý

Všetci vieme, že každé bábätko má iný, individuálny vzorec spánku či kŕmenia. Niektoré spia v noci viac, iné budia rodičov svojím plačom v pomerne krátkych intervaloch. Najmä novorodeniatka počas prvých týždňov vôbec nerozlišujú medzi dňom a nocou. Spánok je však pre bábätká veľmi dôležitý z viacerých dôvodov. Aby ste mali istotu, že váš drobček spí naozaj dosť, prezradíme vám, koľko by malo spať bábätko a prečo je dobré dodržiavať pravidelné rituály pred spaním.

mama a dieťa

Novorodenec a spánok

Ako sme už spomínali, bábätko, ktoré si prinesiete z pôrodnice, neoddeľuje deň od noci. Podobne sa u neho neriadi žiadnym pravidlom ani striedanie spánku a bdenia. Dieťatko je v podstate schopné zaspať a odpočívať kedykoľvek, pokiaľ ho netrápi hlad a je spokojné. Novorodenec bežne prespí až 20 hodín denne. Až neskôr začína dieťa rozlišovať medzi nočným a denným spánkom a z času denného spánku postupne ubúda.

Tzv. cirkadiánny rytmus, teda striedanie spánku a bdenia, sa vyvíja postupne a je regulovaný  prostredníctvom striedania dňa a noci. Pravidelný režim sa začína vytvárať v 6. týždni života a ustáliť by sa mal vo veku 3 mesiacov. Staršie, už ročné dieťa tak prespí 12 – 17 hodín denne. Potom, až do dosiahnutia veku 2 rokov, sa udáva, že väčšina detí strávi viac času spaním ako bdením. Súhrnne, dieťa môže spať približne 14 – 18 hodín denne. Samozrejme, existujú aj individuálne rozdiely, tie však nie sú veľmi výrazné.

dieťa spí

Prečo je spánok pre bábätko dôležitý

Aby bol spánok pre dieťatko naozaj kvalitný, mal by byť nepretržitý, teda čo najmenej prerušovaný, v dĺžke primeranej veku, bez rušivých elementov a v súlade s biologickým cirkadiánnym rytmom. Ak má dieťa dostatok kvalitného spánku, je psychicky vyrovnané a mentálne čulé, vnímavé a pozorné. Mohli by sme povedať, že oddýchnuté dieťa je jednoducho spokojné, sleduje podnety vo svojom okolí a primerane na ne reaguje. Prerušovaný alebo nedostatočný spánok je veľmi nebezpečný, pretože poškodzuje mozog. Okrem toho má za následok:

  • Vyčerpanosť
  • Náladovosť - deti sú nespokojné, mrzuté, podráždené, rýchlo sa rozčúlia.
  • Zhoršený kognitívny vývoj - spánok zodpovedá za posilňovanie a regeneráciu pamäte
  • Znížená vizuomotorická koordinácia
  • Zvýšenie rizika detskej obezity najmä v prvom roku života
  • Spomalenie rastu a vývoja, keďže počas spánku sa uvoľňuje rastový hormón

 Na toto bábätko určite nezvykajte:

  • Nepravidelný režim spánku - Niektoré dojčatá majú samé prirodzený sklon k pravidelnosti a zvyčajne začnú veľmi skoro spávať po celú noc. Iné bábätká to majú opačne a často sú hladné alebo unavené zakaždým v inom čase. Práve preto potrebujú podporu svojich rodičov, si zvykli na určitú pravidelnosť.
  • Zaspávanie pri dojčení alebo kŕmení z fľaše - tento zlozvyk sa najčastejšie objavuje po dosiahnutí 6 mesiacov veku. Dieťatko nevie zaspať bez dojčenia, pričom sa častejšie budí v noci na mlieko, hoci v skutočnosti nie je hladné. Opakované kŕmenie v noci, ku ktorému takéto správanie vedie, má za následok to, že dieťatko potom odmieta jesť cez deň, pretože nepociťuje hlad.
  • Ukladanie spiaceho dieťatka do postieľky – je jednou z ďalších častých chýb rodičov. Kolísanie na rukách alebo v kočíku je v poriadku, ale do postieľky by sa malo ukladať dieťatko, ktoré drieme, nie spí.

dieťa v náručí

Podporte správne spánkové návyky dieťatka

  • Stlmte pohybovú aktivitu (zariaďte, aby v miestnosti, kde ukladáte bábätko na spánok, nebol ruch alebo výrazne rušivé elementy)
  • Odporúča sa tiež stlmenie svetla, zatiahnutie závesov a či žalúzií.
  • Pravidelné večerné rituály, ako je kŕmenie, kúpanie, nosenie na rukách a hladkanie bábätka pomáha pri vytvorení správneho návyku na spánok.
  • Ukladajte dieťatko na spánok na vhodný detský matrac do postieľky, ktorý ho nebude tlačiť, ani sa doň drobček nebude príliš zabárať.
  • Dodržujte čas určený na spánok, pričom vystihnite únavu dieťatka. Pri posúvaní pravidelného času nastupuje nadmerná únava prejavujúca sa až neschopnosťou zaspať (takýto stav môže trvať dokonca 2-3 hodiny, niekedy dlhšie).
  • Všímajte si známky únavy už po uplynutí 1 ¾ hodiny od zobudenia. Deťom mladším ako 3 mesiace sa neodporúča byť hore viac ako 2 hodiny. Staršie deti sú schopné zaspať po 2 až 2 ½ hodinách od zobudenia.

Nočné kŕmenie bábätka a kvalitný spánok

Do šiestich mesiacov veku býva nočné kŕmenie nutnosťou, potom ho už môžete začať skracovať. Po dosiahnutí šiestich mesiacoch veku je už dieťatko často schopné spinkať až do rána bez kŕmenia. Aj tu však platí staré známe, že každé dieťa je iné. Veľakrát sa stáva, že dojčené deti často vyžadujú 1, prípadne aj 2 nočné kŕmenia i v staršom dojčenskom veku. Odopierať im ho za každú cenu by určite nebolo správne.

Dôležitou súčasťou pre zdravý spánok bábätka je aj pevný detský matrac, ktorý mu umožní ľahko a správne dýchať. Ideálny matrac pre bábätko je do istej miery flexibilný a dokáže sa prispôsobiť jeho stavbe tela už od narodenia. Matrace do detskej postieľky majú obvykle nižšiu nosnosť a sú zhotovené z priedušných a dobre vetrateľných materiálov. O vysoký stupeň čistoty sa postará aj snímateľný poťah, pretože sa dá prať, čím sa znižuje riziko, že sa vaše dieťatko bude v budúcnosti trápiť alergiami, astmou a dýchacím ťažkosťami. Praktickou pomôckou sú aj matracové chrániče, vďaka ktorým nebudete musieť čistiť celý matrac pri rozličných menších nehodách.

Google+