Budíte sa s bolesťou hlavy? Prezradíme vám dôvody

Zobudiť sa ráno s bolesťou hlavy nie je práve ideálny štart do nového dňa. Čaká vás predsa toľko povinností, ktoré musíte zvládnuť! Aby ste takémuto stavu mohli v budúcností predísť, mali by ste vedieť, čo môže byť jeho príčinou. Pozrite si najčastejšie faktory, ktoré môžu za ranné bolesti hlavy a tiež tipy, ktoré vám prinesú úľavu od tohto trápenia.

ranná bolesť hlavy

Ranná bolesť hlavy má rôzne príčiny

Nepríjemné raňajšie bolesti hlavy sa zvyčajne začínajú ozývať medzi štvrtou hodinou rannou až deviatou hodinou dopoludnia a často dokonca prerušujú spánok. Takáto bolesť môže byť intenzívna a nezriedka môže prejsť až do migrény. Vo všeobecnosti rozdeľujeme bolesti hlavy na primárne a sekundárne.

Primárne bolesti hlavy, medzi ktoré patrí aj migréna, majú chronický a záchvatovitý charakter a nie sú sprievodným znakom iného ochorenia. Opačne je to v prípade sekundárnych bolestí hlavy, kde zaraďujeme aj ranné bolesti hlavy z krčnej chrbtice alebo vysokého tlaku. Tu môže byť príčinou závažný zdravotný problém, úraz alebo i menej závažné stavy vyvolané stresom alebo nesprávnou polohou pri spánku.

Prečo ráno bolí hlava a ako si môžete pomôcť

  • Dehydratácia -  Pokiaľ ste v predchádzajúci deň vypili len veľmi málo tekutín, vaše telo môže na to odpovedať nepríjemným ranným bolením hlavy. Riziko sa zvyšuje najmä v horúcich letných mesiacoch, keď veľa vody z tela odchádza prostredníctvom potenia nielen cez deň, ale i v noci. V takomto prípade najlepšie urobíte, ak sa hneď po prebudení poriadne napijete. Vhodným nápojom bude čistá nebublinková voda, môžete do nej pridať trochu citrónovej šťavy. Vypite aspoň jeden plný pohár a približne o polhodinu ďalší. Ak bola na príčine dehydratácia, je veľmi pravdepodobné, že sa vám konečne uľaví.

ranné bolesti hlavy

  • Alkohol – To, že večerný alkohol môže za ranné bolesti hlavy, netreba nijako zvlášť zdôrazňovať. Niekomu naozaj netreba veľa na to, aby sa ráno prebudil odvodnený, v dôsledku čoho sa mu spomalí krvný obeh a vyvolá bolesť hlavy . Takisto alkohol nemá dobrý vplyv ani na kvalitu spánku. Hoci s jeho pomocou môžete rýchlejšie zaspať, váš spánok rozhodne nebude kvalitnejší. Telo potrebuje alkohol rozložiť pomocou alkoholdehydrogenázy, čo ho výrazne zaťažuje, takže určite nebude oddychovať a regenerovať sa. Ak chcete následky večerného pohárika zmierniť, doprajte si väčšie množstvo vlažnej vody a dávku vitamínu C, ktorý podporí činnosť pečene.
  • Nedostatok spánku – Väčšina odborníkov odporúča spať 8 hodín denne, no tento počet, samozrejme, treba prispôsobiť individuálnym potrebám jednotlivca. Isté je však to, že ak spíte menej ako 6 hodín denne, nielenže tým znižujete svoj pracovný výkon, ale ohrozujete tak aj svoje zdravie. Ranná bolesť hlavy vyvolanánedostatkom spánku sa najlepšie odstráni tak, že telu doprajete to, čo mu práve chýba – spánok. Ak to však z rozličných dôvodov nie je možné, môžete na momentálny stav použiť voľnopredajné lieky proti bolesti. Do budúcna sa však vyvarujte častého ponocovania a radšej si choďte ľahnúť skôr.

žena s obkladom

  • Nevhodný matrac alebo vankúš – Ranné bolesti hlavy môžu pochádzať aj zo stuhnutej krčnej chrbtice. Najčastejšie sú spôsobené nevhodnou polohou pri spánku, v ktorej má človek neprirodzene položenú hlavu alebo vykrútený krk či stresom, ktorý spôsobuje stiahnutie krčných svalov. Príčinou môže byť aj preležaný vankúš alebo matrac. Ako okamžité riešenie sa odporúča účinná masáž krku balzamom alebo olejom s obsahom uvoľňujúcich a relaxačných extraktov z bylín. Stiahnuté svaly uvoľníte aj pomocou horúcej sprchy alebo teplého obkladu priloženého na šiju. Z dlhodobejšieho hľadiska pouvažujte nad kúpou anatomického vankúša, prípadne si vyberte nový matrac, ktorý bude lepšie vyhovovať vašim potrebám.

Náš tip na rýchlu úľavu od bolesti: Natrite si krk balzamom alebo masťou s obsahom bylinných výťažkov na uvoľnenie svalov (napríklad z pagaštanu konského) a následne si šiju prehrejte horúcim prúdom vzduchu z fénu. Stiahnuté svaly sa uvoľnia a bolesť ustúpi.

  • Migréna: Migrenózna bolesť hlavy je kapitola na samostatný článok a tí, čo ňou trpia vedia, že spúšťače, ktoré túto pulzujúcu bolesť podmieňujú, sa môžu líšiť od jedného človeka k druhému. Ak sa zobudíte s migrénou, užite čo najskôr lieky, ktoré vám predpísal váš neurológ a uložte sa do miestnosti, kde vás nebude rušiť svetlo ani hluk. Pravdepodobne máte svoje osvedčené metódy, ktoré vám zaberajú, no napriek tomu pri záchvate nezaškodí vyskúšať aj ľadový zábal. Zabaľte kocky ľadu, prípadne vrecko mrazenej zeleniny do uteráka a priložte na čelo. Chlad pomôže stiahnuť cievy, ktoré sú pri migréne roztiahnuté.
  • Vysoký krvný tlak: Ráno sa môžu tiež objavovať bolesti hlavy spojené so závratmi, nevoľnosťou, tlakom v ušiach či bolesťami na hrudi. Tento druh bolesti hlavy patrí medzi sekundárne. Vyskytuje sa u ľudí, ktorý majú problémy s vysokým krvným tlakom, to znamená, že ich hodnoty krvného tlaku prevyšujú optimálnych 120/80 mm Hg a siahajú až nad 140/90 mm Hg.

Ako okamžitá pomoc je vhodné užiť tabletky, ktoré vám predpísal váš lekár, dopriať si dostatok tekutín a odpočinok na lôžku. Pri zhoršení sa odporúča navštíviť lekára. Na zlepšenie celkového zdravotného stavu a zníženie vysokého krvného tlaku je potrebné upraviť jedálniček a začať pravidelne športovať.

Google+