História postele - pohodlný spánok kedysi a dnes

Už odpradávna človek miluje komfort a inak tomu nie je ani dnes. Po každodennom strese si chceme oddýchnuť a načerpať sily v kvalitnej posteli. Nie vždy však bola posteľ taká príjemná a mäkká. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, na akých posteliach spávali naši predkovia a aká je vlastne história postele? Ak vás to zaujíma, tak čítajte ďalej.

Pohodlný spánok

Primitívne postele z minulosti

Aj v dávnej minulosti bolo miesto na spanie veľmi dôležité. Už v okamihu, keď si začali ľudia stavať prvé jednoduché príbytky, začala sa písať prvá história nábytku. Avšak posteľ bola to prvé a najdôležitejšie, čo vo svojom dome alebo prístrešku ľudia mali. Potrebovali niekde skloniť hlavu, napríklad v jaskyni, alebo niekde pri ohni, kde sa aj zohriali.

Pred 10 000 rokmi, v neolitickom období, ľudia spávali na primitívnych posteliach. Tvoril ich kus kože zo zveri, ktorú ulovili. Samozrejme, čím bolo zviera huňatejšie a väčšie, tým koža poskytovala lepší spánok. Ľahko sa prenášala, po spánku sa len zrolovala a mohlo sa pokračovať v ceste. Jej nevýhodou bolo, že pri spánku človek cítil nerovnosti a tak premýšľal, čím by ju zmäkčil. Vychádzal z toho, čo mu dala matka príroda prírod - na kožu alebo pod ňu ukladal suchšiu trávu alebo listy. Potom zošitím dvoch koží k sebe a vypchatím suchou trávou alebo lístím, vyrobil posteľ – v podstate predchodcu dnešného matraca.

Prečítajte si tiež: História matraca – vedeli ste, že...

Kým pravekým ľuďom postačovala koža alebo suchá tráva, v staroveku Egypskí faraóni „objavili“ zdvihnutie postele zo zeme. Jej zdvihnutím sa chceli chrániť pred chladom aj pred všakovakým hmyzom, ktorý liezol zvyčajne po zemi. Kým obyčajní ľudia spali ešte stále na palmových listoch, ktoré mali umiestnené v rohu miestnosti, kráľ Tutanchamón mal posteľ bohato zdobenú zo zlata a z ebenu. V Tutanchamónovej hrobke sa našla aj predchodkyňa skladacej postele, ktorú používame na chatách či dovolenkách. Panovník ju používal pri svojich cestách.

Prvé pohovky a postele

V období antiky prišli na rad prvé pohovky. Získali si veľkú obľubu, pretože vtedajší vznešení ľudia na nej zvykli polihovať celé dni i hodiny a to pri rôznych činnostiach. Napríklad na nich stolovali, pili, jedli, hrali hry, písali listy, riešili dianie v domácnosti, ale aj prijímali návštevy. Na týchto pohovkách bolo množstvo mäkkých a farebných vankúšov i prikrývok. Okamžite sa stali vyhľadávaným a obľúbeným kusom nábytku v mnohých domácnostiach.

Prvé luxusné postele boli zdobené zlatom, striebrom, či slonovinou. Matrace boli plnené trstinou, vlnou, senom alebo perím. Aj predchodkyňa vodnej postele siaha do obdobia rímskeho impéria. Ležalo sa na lôžku v teplej vode, až kým človek nebol ospalý a potom sa presunul na susednú posteľ s matracom.

Postele s baldachýnom

Románske postele boli jednoduché s vyrezávanými stĺpikmi nôh. Proti prievanu sa na nich začali objavovať striešky, takzvané nebesia so zhrňovacími závesmi, ktoré poskytovali panstvu súkromie pred služobníctvom. Gotické postele boli typické štyrmi stĺpmi z dreva, pokryté baldachýnom a vytvorili tak uzatvorený priestor zo silných a bohatých látok. Vďaka nim sem neprenikalo nielen slnko, ale hlavne zima a poskytli tak majiteľovi teplo počas chladných a zimných nocí v kamenných sídlach.

V období renesancie boli postele z matracov naplnených slamou, perím alebo hrachovými šupinkami. Boli naplnené do hrubých obliečok a prikryté zamatom, brokátom, alebo hodvábom. Takéto postele boli veľmi drahé, boli znakom bohatstva a mali veľmi veľké rozmery.

Vrcholom honosnosti bolo baroko. Postele sa stávali bohato a nádherne zdobené s mnohými textíliami. Stratili svoju intimitu, pretože začali fungovať ako audienčné siene, kam k majiteľovi prichádzali návštevy. Aj francúzsky kráľ Ľudvík XIV. vraj prijímal vo svojej majestátnej posteli dvor i rôzne návštevy.

História postelí

Postele chudobných

Aj u chudobných bola v minulosti posteľ najdôležitejším nábytkom. Sprevádzala človeka od narodenia, až po jeho smrť. Rodili sa v nej deti a samozrejme sa v nej aj umieralo. Bola dostatočne veľká a široká, pretože väčšinou bola len jedna. Spával v nej gazda so svojou ženou a samozrejme vošli sa k nim aj najmenšie deti, aby k nim nemuseli vstávať. Boli jednoduchého tvaru, ručne vyrábané. U bohatších gazdov boli zaujímavo a krásne zdobené, či vyrezávané hrubou rezbou alebo sa na ne maľovali rôzne motívy. Postele sa dedili z generácie na generáciu a stávali sa najcennejším darom pre novomanželov. Vo všeobecnosti boli vypchávané slamou alebo páperím.

V 19. storočí sa objavilo ohýbanie dreva, čím postele získali ďalšie tvary a ozdoby. Postupne ľudia pochopili aj ďalšiu úlohu postele, a tým je skladovací priestor. Nikdy ho v domoch nebývalo veľa, pretože väčšinou mali domce dve miestnosti a to miestnosť na spanie i kuchyňu. Nedostatok úložného priestoru donútil využívať všetky voľné miesta v dome. Veci sa začali uskladňovať vo vnútri postelí, išlo o predchodkyne dnešných postelí s výsuvnou zásuvkou.

Nedávna minulosť postelí

Pri pohľade na postele z 18. a 19. storočia sa veľmi málo líšia do tých dnešných. Čo nás môže ale prekvapiť sú menšie rozmery. Bolo to dané nielen tým, že ľudia boli menšieho vzrastu, ale väčšina ľudí spala takmer v sede, s mnohými vankúšmi podloženými nielen pod hlavou, ale aj za chrbtom. Čím ich chránili aj pred chladom. Pri výrobe posteli sa začínajú používať kovové rúrky a v roku 1865 bola patentovaná prvá pružinová konštrukcia postele.

Začiatkom 20. storočia nastupujú postele s pružinovými matracmi, hlavne v USA a Kanade. V 40-tych rokoch bol prvýkrát predstavený japonský matrac futon. Výdobytkom 50-tych rokov 20. storočia sa stali postele s matracmi z kaučukovej peny. Moderné vodné, či polohovateľné postele boli výdobytkom 60-tych rokov.

Dnešná ponuka postelí

Na záver sme sa dostali aj k posteliam, ktoré si môžete v dnešnej modernej dobe vybrať. A že je z čoho vyberať! Dnes si pokojne môžete objednať a kúpiť posteľ aj matrac na mieru presne podľa svojich preferencií. Napríklad podľa polohy spánku, či podľa roštu, ktorý máte v posteli. Nemenej dôležitá je aj tvrdosť matraca, či dávate prednosť tvrdšiemu alebo mäkšiemu matracu. Ak si neviete dať rady s výberom matraca, poradíme vám podľa akých parametrov by ste mali vyberať. Navštívte našu poradňu, kde vám radi poradíme.

Google+