Je zívanie naozaj nákazlivé? Zistite, prečo vlastne zívame

Už ste niekedy "chytili" zívanie od niekoho iného? Nejaká osoba otvorí ústa na veľké zívnutie a vy zrazu zistíte, že podvedome robíte to isté. Prečo sa to deje a ako sa táto zdanlivo nedobrovoľná činnosť prenáša z jedného človeka na druhého? Poďme sa pozrieť na vedeckú podstatu zívania.

žena zíva

Čo je to zívanie?

Zívanie je mimovoľný hlboký nádych, pri ktorom roztiahnete čeľustné svaly a potom vydýchnete. Môžete zívnuť, keď ste unavení alebo strácate pozornosť, a po zívnutí sa dokonca môžete cítiť uvoľnenejší. Zívanie je vlastne určitý reflex, ktorý má každý človek. Odborníci si však stále lámu hlavu nad tým, na aký účel slúži.

Tip: Spánok cez deň - áno alebo nie?

Prečo vlastne zívame?

Nie je to príliš lichotivé, dokonca sa to často považuje za nezdvorilé, ale robíme to všetci. A keď máme neprekonateľné nutkanie zívnuť, často si nemôžeme pomôcť. Hoci si mnohí z nás zívanie spájajú s ospalosťou, v hre môžu byť aj iné faktory. Po prvé, môže to znamenať, že krv potrebuje viac kyslíka. Keď zívame, zrýchľuje sa nám tep srdca, čo by mohlo znamenať, že sa do krvi dostáva viac kyslíka. Niektorí vedci sa zase domnievajú, že zívanie pomáha regulovať teplotu mozgu, aby sa neprehrial.

Zívanie môže byť aj znakom toho, že sa telo pripravuje na akciu alebo pohyb. Alebo to môže znamenať, že sa nudíte. Kedysi si vedci mysleli, že zívanie signalizuje len potrebu spánku. V súčasnosti sa však domnievajú, že môže oznamovať ochabovanie bdelosti alebo nudu.

Ako nám zívanie pomáha

Odborníci rozdeľujú zívanie na dva typy: zívanie, ktoré sa objaví samo od seba, odborníci nazývajú spontánne zívanie, a zívanie, ktoré sa objaví po tom, ako ho vidíme u niekoho iného, odborníci nazývajú nákazlivé zívanie. Hoci si vedci nie sú na 100 % istí, prečo zívame, ponúkajú niekoľko vysvetlení. Podľa niektorých teórií zívanie napríklad pomáha:

  • regulovať teplotu mozgu
  • prebudiť telo
  • dostať do krvného obehu viac kyslíka
  • okysličiť pľúca
  • vyrovnať tlak v strednom uchu

Nákazlivé zívanie môže odrážať našu empatiu

Zvyčajne si myslíme, že zívanie je prejavom únavy alebo nudy, ale niektorí ľudia uvádzajú, že zívajú častejšie pri cvičení alebo pri speve. Ak to teda nie je len znak toho, že sme ospalí alebo znudení, prečo vlastne zívame? Okrem toho je zívanie také nákazlivé, že ani nemusíte vidieť iného človeka zívajúceho, aby ste si zívli aj vy. Niekedy stačí len počuť zívanie alebo naň myslieť. Možno si dokonca zívate práve teraz.

zívajúci pár

Niektorí vedci sa domnievajú, že nákazlivé zívanie môže byť meradlom nášho súcitu alebo empatickej reakcie. Táto teória predpokladá, že čím viac empatie prechovávame k druhým, tým pravdepodobnejšie je, že niečie zívanie napodobníme vlastným zívaním. To znamená, že možno s určitosťou očakávať, že si zívneme, ak vidíme, že tak robí niekto nám blízky, napríklad člen rodiny. Nákazlivé zívanie teda môže byť empatickou reakciou na zívanie niekoho iného, čo pomáha budovať sociálne vzťahy.

Zívanie napomáha termoregulácii

Ľudský mozog funguje najlepšie, keď má optimálnu teplotu. Ak je napríklad príliš zohriaty, môže to mať negatívny vplyv na kognitívny výkon. V dôsledku toho má naše telo niekoľko spôsobov, ako reagovať na zmeny teploty. Reaguje na ne potením alebo trasením, rozšírením alebo zúžením ciev či nutkaním vyhľadávať chladnejší alebo teplejší vzduch alebo prostredie. (t. j. v lete ísť do bazéna alebo v zime obliecť si teplé ponožky).

Aj zívaniu často predchádza zvýšenie teploty v mozgu, kým po ňom nasleduje jej zníženie. Ochladzovanie mozgu pomocou zívania by tak mohlo pomôcť zabezpečiť optimálny kognitívny výkon. Avšak existujú viacerí skeptici, ktorí teóriu o ochladzovaní mozgu zívaním neuznávajú.

Ako zastaviť zívanie

žena beží

Ak vám zívanie začne liezť na nervy, najlepšie je zastaviť ho. Vyskúšajte niekoľko tipov, ktorými sa môžete pokúsiť zastaviť otravné zívanie.

1. Preberte sa pohybom

Ak zívate, pretože ste ospalí, skúste si rozprúdiť krv nejakým pohybom. Ak ste celý deň strávili za stolom v práci alebo v škole, trochu poludňajšieho pohybu vám môže len prospieť.

2. Vyskúšajte hlboké dýchacie cvičenia

Skúste sa zhlboka nadýchnuť nosom a vydýchnuť ústami.

3. Znížte telesnú teplotu

Teória ochladzovania mozgu hovorí, že naše telo zíva, aby sa termoregulovalo. Preto môžete skúsiť ochladiť sa, aby ste zastavili zívanie. Môžete tiež skúsiť vypiť pohár studenej vody, ktorý vám pomôže ochladiť sa a zlepšiť koncentráciu.

4. Dožičte si viac kvalitného spánku

Nedostatok spánku takisto spôsobuje, že ste počas dňa unavení a zívajúci. V takom venujte pozornosť svojej spánkovej hygiene alebo zdravým návykom v čase spánku, aby ste zlepšili kvalitu spánku.

Tip: Spoznajte svoju ideálnu dĺžku spánku. Takto zistíte, či spíte primálo alebo priveľa

Google+