Mäkké matrace - tvrdosť rozhoduje pri výbere

Latexový matrac - príklad optimálne mäkkého matracaPlánujete kúpu nového matraca? Aj vy si kladiete otázku mäkký či tvrdý matrac? Vybrať si ten správny druh nie je jednoduchá záležitosť. Ak si vyberiete zle, vaša chrbtica sa vám nepoďakuje.

Pri výbere matracov vždy prihliadajte na vaše individuálne potreby a myslite na svoje zdravie. Počas spánku si vaše telo potrebuje oddýchnuť a regenerovať.

Správny matrac je ten, ktorý vám poskytne pohodlie, nebude vám ničiť zdravie a bude sa vám na ňom dobre spať aj po týždňoch od jeho zakúpenia.

Minule sme pre vás pripravili článok a popísali sme vám vlastnosti tvrdých matracov. Teraz vám ponúkame článok o mäkkých matracoch.

Príliš mäkký matrac môže byť pohodlný, ale viete čo spôsobujete vašej chrbtici?

Do príliš mäkkého matraca sa vaše telo zabára. Chrbtica nie je v správnej polohe, a tým pádom nemá dostatočnú oporu. Nemôžete sa prirodzene otáčať a spôsobuje vám to časté budenie. Vaše svaly si v noci neoddýchnu a musia neustále pracovať, lebo sa snažia dostať chrbát do vhodnej polohy.
Ak ešte aj spíte na vysokom vankúši, tak ráno sa budete budiť s bolesťami krčnej chrbtice. Pretože svaly sa snažia zmierniť rozdiely vysoko položenej hlavy a tela zaboreného v matraci.

Nižšie nájdete rozdelenie matracov, obsahujúcich mäkké časti, podľa tvrdosti do troch skupín.

Veľmi mäkké matrace

Medzi veľmi mäkké matrace zaraďujeme predovšetkým jednovrstvové “molitanové” matrace. Sú to jednoduché penové matrace - monobloky.

Vašej chrbtici neposkytnú dostatočnú oporu a telo sa nebude nachádzať v anatomicky správnej polohe. Po určitom čase, hlavne pri nižšej výške matraca sa môže stať, že sa utlačí. Budete cítiť pod ním tvrdý podklad a viac už nebude schopný udržať vašu váhu tela.

Cenovo sú veľmi ľahko dostupné a možné je ich zakúpiť skoro kdekoľvek. Veľmi rýchlo sa opotrebujú. Neodporúčame ich na každodenné prespávanie, z dôvodu nedostatočnej opory pre telo. Takýto druh mäkkého matraca môže niekomu vyhovovať, ale z dlhodobého hľadiska je tento matrac po zdravotnej stránke nevyhovujúci.

Pozor! Niekedy i v luxusne vyzerajúcom matraci sa môže skrývať obyčajný kus lacnej peny. Pýtajte sa a zaujímajte sa o zloženie matracov - pozrite sa na kvalitné lacné matrace, ktoré telu poskytujú potrebnú oporu!

Mierne mäkšie matrace

Latexové matracematrace z pamäťovej peny sa radia medzi mäkšie. V porovnaní s jednoduchými "molitanovými" matracmi majú prepracovanejšie zloženie a peny oveľa vyššiu hustotu. Na povrchu sú mäkké, ale vplyvom svojej špeciálnej bunkovej štruktúry sa dokážu dokonale prispôsobiť vášmu telu a poskytnúť mu potrebný komfort. Pozitívne vplýva na pokožku, krvný obeh a dochádza k lepšiemu uvoľneniu svalov.

Mäkšie matrace sa zvyknú kombinovať, vznikajú tzv. sendvičové matrace, ktoré v strede obsahujú mierne spevňujúcu vrstvu. Tá zabezpečuje to, že sa vaše telo nebude príliš prehýbať, nebude až príliš vnorené v matraci. Pri lacných mäkkých matracoch táto časť chýba.

Mäkšie matrace nevyvíjajú protitlak na ramená a boky, preto sú vhodné hlavne na ležanie na boku. Tejto skupine matracov dávajú prednosť najmä ženy, starší ľudia a osoby s bolesťami kĺbov.

Tieto matrace máme v našom e-shope označené tuhosťou 3 zo 7 - mäkšie matrace. Niektorí výrobcovia používajú označenie 2 z 5, alebo H2, prípadne T2.

Matrac DUO VISCO s pamäťovou penouStredne tvrdé matrace

Do skupiny stredne tvrdých matracov zaraďujeme penové, sendvičové a pružinové matrace. Sú veľmi podobné mäkším matracom, len je pri nich použitý iný pomer mäkkých a tvrdých vrstiev. Zväčša obsahujú len o pár centimetrov mäkšej vrstvy menej. Na druhej strane súčasťou matraca je tvrdšia vrstva nachádzajúca sa uprostred, ktorá zabezpečuje lepšiu podporu chrbtice. Zvyknú sa používať tvrdé materiály ako kokos alebo tvrdená pena (archív: Aké sú to tvrdé matrace a čím sú výnimočné?)

Matrace sú dostatočne tuhé, no zároveň sa vynikajúco prispôsobia tvaru vášho tela, vďaka svojej vysokej elasticite. Zároveň sa vaša chrbtica bude nachádzať v potrebnej polohe.

Tieto matrace máme v našom e-shope označené tuhosťou 4 zo 7 - stredne tuhé matrace. Niektorí výrobcovia používajú označenie 3 z 5, alebo H3, prípadne T3.

Jednoduchý tip, ako ľahko vyskúšate svoj matrac, či nie je príliš mäkký

Ľahnite si rovno na chrbát. Vsuňte svoju dlaň pod kríže alebo požiadajte niekoho z vašich blízkych, aby to urobil miesto vás. Ak medzi krížami a matracom nemáte voľné miesto, alebo sa vám to podarí len s veľkou námahou: máte príliš mäkký matrac. Prejaví sa to hlavne v podobe bolestí hornej časti chrbta a krku.

Neviete si rady? Opýtajte sa nás. Náš tím odborníkov vám s radosťou pomôže a usmerní vás pri výbere toho správneho matraca pre vás a vašu rodinu. Kontaktujte nás denne od 9:00 – 17:00 na telefónnom čísle 0948 50 60 79. Nečakajte už.

Niektoré mäkšie matrace sme pre Vás vybrali do časti súvisiace produkty, ktorá je na tejto stránke ešte nižšie pod formulárom na odoslanie otázky.

Google+