Môžu farby v spálni ovplyvniť váš spánok? Výskumy naznačujú, že áno

Väčšina ľudí si vyberá zariadenie spálne len na základe svojich osobných estetických preferencií. Farby nábytku a posteľnej bielizne však môžu mať oveľa väčší význam, ako sa predpokladalo. Preto by ste pri výbere obliečok mali zohľadniť aj psychologický vplyv určitých farieb.

sivé periny

Farby majú rozličné úlohy

To, že niektoré farby pôsobia upokojujúcejšie ako iné, je dobre známy fakt. Aj preto môžu reálne ovplyvniť to, ako dobre spíte. Rôzne farby totiž majú rozličný vplyv na každú miestnosť v domácnosti, ale na žiadnu inú nie viac ako na spálňu.

Hoci je dôležité, aby tento intímny priestor dobre vyzeral, ešte dôležitejšie je, aby na vás dobre pôsobil. A zvolené odtiene sú jedným z najvplyvnejších faktorov pohody v spálni. Ak hľadáte spôsob, ako lepšie spať, skúste staviť na vhodné farby - vaše posteľné obliečky.

Tip: Viete, čo o vás prezrádza vaše pyžamo? Možno viac, ako ste si mysleli

Ako modrá farba obliečok ovplyvňuje spánok

Radi spávate v modrých obliečkach? Podľa niektorých výskumov spia ľudia, ktorí spávajú v modrých perinách, o niečo dlhšie. Dôvod má veľa spoločného s očami. Špecializované receptory, nachádzajúce sa na sietnici (tzv. gangliové bunky) sú najcitlivejšie práve na modrú farbu. Gangliové bunky sú zodpovedné za prenos informácií do časti mozgu, ktorá riadi 24-hodinový rytmus ľudského tela, čo ovplyvňuje všetko od výkonnosti až po to, ako sa počas dňa cítite.

Modrá farba sa spája s pocitom pokoja, ktorý, keď je zachytený gangliovými bunkami a prenesený do mozgu, pomáha znižovať krvný tlak a srdcovú frekvenciu. Práve vďaka tomu modrá farba napomáha ku kvalitnému spánku. Hoci sa tieto informácie týkajú predovšetkým farby náteru na stenách spálne, je možné, že svoju úlohu tu môže zohrávať aj farba prestieradiel.

Biele obliečky môžu pôsobiť rušivo, farebné upokojujú

zelené obliečky

Vedeli ste, že ak spávate na bielych obliečkach, môžete svoj spánok sabotovať? Biela farba totiž odráža svetlo, čím zastavuje tvorbu melatonínu, hormónu zodpovedného za reguláciu spánku. Biele obliečky síce vyzerajú sviežo a čisto, ale v spálni môžu pôsobiť sterilne. Ak sa nad tým zamyslíme hlbšie, biela posteľná bielizeň alebo biele plachty sa najčastejšie používajú v nemocniciach a takáto asociácia takisto neprispieva k príjemnému odpočinku.

Zelená farba je zase klasifikovaná ako relaxačná a upokojujúca farba, pretože pripomína prírodu. Vďaka tomu odpútava pozornosť od každodenných starostí a umožňuje na ne rýchlo zabudnúť. Preto odborníci navrhujú, aby sa v spálni často používala zelená či modrá farba. Pokiaľ ide o špecifický odtieň zelenej, vhodné je zvoliť napríklad šalviový odtieň, ktorý sa často spája s pokojom a pohodou, takže je skvelou farbou do spálne.

Sivá, levanduľová a ružová podporia kvalitný odpočinok

sivá posteľ

Odtiene sivej, levanduľovej alebo ružovej sú pre svoje relaxačné účinky ideálnou voľbou do spálne. Pozor si však dajte na fialovú, pretože tá má, na rozdiel od levanduľovej, opačný účinok. Ružová farba zase podporuje pokoj a radosť a hoci nie je pre každého, pomáha znížiť krvný tlak a zmierňuje napätie.

Týmto farbám sa v spálni radšej vyhnite

  • Svetlomodrú možno obdivovať pre jej terapeutické vlastnosti pripomínajúce oblohu, ale odborníci tento prírodný odtieň v spálni neodporúčajú. Svetlomodrá je chladná farba, ktorá môže vytvoriť ilúziu denného svetla. Preto si vyberajte radšej tmavomodré posteľné obliečky.
  • Ani odtiene červenej nie sú do spálne príliš vhodné. Štúdie ukázali, že červená farba má taký silný pigment, že môže dokonca vyvolať agresiu alebo hnev, čo je opak toho pri zaspávaní chcete. Namiesto toho si určite želáte pocit pokoja a spomalenie srdcovej frekvencie.
  • Kým neutrálna hnedá alebo béžová farba môže v noci podporiť pocit pokoja, to isté sa nedá povedať o tmavohnedej. Sýtohnedé posteľné obliečky dokážu zanechať v miestnosti pocit ponurosti a depresie, čo sťažuje zaspávanie.
  • Čierne posteľné obliečky môžu vyvolávať negatívne pocity, ako napríklad smútok, hnev a strach, teda to, čo vám môže v noci nedáva spať. Preto ak túžite po pokojnej a relaxačnej atmosfére v spálni, zrejme by ste sa čiernym posteľným obliečkam mali vyhnúť.

Malá farebná zmena v spálni nezaškodí

V konečnom dôsledku by ste si mali nájsť obliečky, ktoré sú pohodlné a nebudete sa v nich príliš prehrievať. Použitie určitých farieb obliečok môže mať pre váš spánok význam, ale nemusí. Ak však máte problémy so spánkom, malá zmena dekorácie vám určite neuškodí.

Tip: Ako modré svetlo vplýva na kvalitu spánku a prečo sa mu radšej vyhýbať

Google+