Na ktorej strane postele spíte? Pozrite si, čo o vás prezrádza váš výber

Možno ste sa nad výberom strany postele nikdy nezamýšľali. Napriek tomu si vždy vyberiete tú istú, pri okne alebo dverách, bez ohľadu na to, kde spíte. Podľa najnovších výskumov však to, čo sa zdá ako zvyk, prípadne čisto praktické rozhodnutie, môže o vás prezradiť oveľa viac, ako by ste si mysleli.

pár v posteli

Čo ovplyvňuje výber strany postele

Je veľmi pravdepodobné, že každú noc spíte na tej istej strane postele. Môže to byť strana bližšie k dverám, aby ste mohli vstať, ak vás napríklad potrebujú deti, alebo strana vzdialená od okna, aby vám do očí nesvietilo pouličné svetlo. Najčastejšie ide o to, že sa vám na tejto strane jednoducho ľahšie vstáva. Ďalším obľúbeným dôvodom výberu strany postele je fakt, že váš partner uprednostňuje druhú stranu a vy sa musíte uspokojiť s tou zostávajúcou. Zaujímavým je tiež dôvod, že vami vybraná strana má lepší výhľad na televízor.

Aby sme však zostali objektívni a nenechali sa zmiasť nepresnými informáciami, to, na ktorej strane spíte, sa určuje z pohľadu ležania v posteli. Teda ak spíte na ľavej strane, znamená to, že váš partner spáva napravo od vás. Štúdia, ktorou sa zaoberala spoločnosť OnePoll pre spoločnosť Slumber Cloud, analyzovala spánkové preferencie 2 000 účastníkov, pričom zistila, že to, na ktorej strane postele spíte, úzko súvisí s vašou osobnosťou a vlastnosťami. Pozrite sa bližšie na to, čo o vás hovorí výber strany postele.

Tip: 7 zlých návykov, ktoré vám kazia zdravý spánok + tipy, ako sa ich zbaviť

Spávate na ľavej strane? Potom by ste mali byť...

Ak spávate na ľavej strane, pravdepodobne využívate viac ľavú polovicu mozgu. Často ste nápaditejší a kreatívnejší ako tí, čo si vyberajú pravú stranu. Výsledky výskumu tiež ukázali, že ľudia, ktorí preferujú spánok na ľavej strane postele, dávajú prednosť oldies hudbe, dramatickým filmom a pijú radšej pivo ako víno. Zaujímavosťou je fakt, že čo sa týka politických názorov, orientujú sa viac na ľavicu.

Podľa iných výskumov sú ľudia, ktorí spávajú naľavo pravdepodobne veselší ako ich partneri spávajúci na pravej strane. Pozitívny prístup k problémom umožňuje ľavákom lepšie zvládať vysoké pracovné zaťaženie, čo znamená, že ich tak ľahko nerozhodí ani deň plný stresu.

Ak si vyberáte pravú stranu, ste skôr analytický typ

V prípade, že vašou obľúbenou stranou postele je pravá, zrejme je vašou silnejšou stránkou skôr pravá časť mozgu. To znamená, že uvažujete viac analyticky a logicky. K vašim srdcovkám pravdepodobne patrí rocková hudba, akčné filmy a ak si máte vybrať, vychutnáte si skôr víno ako pivo. Rovnako je vyššia pravdepodobnosť, že patríte k pravej strane politického spektra.

Tí, ktorí spia na ľavej strane, sú zároveň presvedčení, že v krízových situáciách sa rozhodujú a konajú pokojnejšie ako ich partner a vo všeobecnosti sa považujú za sebavedomejších, aj keď možno pesimistickejších ľudí. Zároveň im to však umožňuje stáť nohami pevne na zemi a pripraviť sa aj na najhoršie možné scenáre.

Ďalšie dôvody pre výber strany postele

Ak sa trochu odosobníme a nebudeme sa na vec pozerať čisto zo psychologického hľadiska, prídeme na to, že niekedy je to, kde spíme, čisto praktickou záležitosťou. Napríklad pri sklonoch ku klaustrofóbii je celkom logické, že nebudete spať pri stene, keďže sa tam môžete cítiť vyslovene nepríjemne a stiesnene. Na druhej strane tí, ktorí sa cítia bezpečnejšie, ak sú aspoň z jednej strany chránení stenou alebo nejakou zábranou, sa môžu vyhýbať spánku pri okne alebo dverách.

pár leží

Do hry však môžu vstúpiť aj viaceré odlišné faktory, ako je napríklad túžba po teple z radiátora či snaha byť čo najďalej od okna a hluku prechádzajúcich áut zvonku. Či už si to priznáme alebo nie, v konečnom dôsledku môže mať výber strany postele vplyv aj na to, ako sa cítite ráno po prebudení. Tak, či onak, to, čo je pre nás najdôležitejšie, je kvalita spánku. Nikto sa totiž neprebudí šťastný po nekvalitnom a prerušovanom spánku, bez ohľadu na to, či v posteli spí napravo alebo naľavo.

Tipy pre lepší nočný odpočinok

Nezabudnite, že odporúčaný čas spánku pre dospelých predstavuje priemerne 7 až 9 hodín za noc. Ak máte problém s dosiahnutím tohto minimálneho limitu, vyskúšajte niektoré z našich overených rád:

  • Mobil, tablet, televízor a iné elektronické zariadenia vypnite aspoň hodinu pred spaním.
  • Večer už nepite kávu ani čierny čaj či iné kofeínové nápoje.
  • Vyhnite sa popíjaniu alkoholu vo večerných hodinách.
  • Ľahkému usínaniu môže napomôcť aj ľahké relaxačné alebo strečové cvičenie.
  • Pred spaním dôkladne vyvetrajte izbu.
  • Vyvarujte sa spánku počas dňa.
  • Pred spaním jedzte len ľahké, nemastné jedlá, nie sú vhodné ani jedlá s vysokým obsahom cukru.
  • Namiesto vlažnej sprchy si pred uložením do postele doprajte teplý kúpeľ.

Náš tip: Mali by ste spávať na pravom alebo na ľavom boku? Prečítajte si, od čoho to závisí

Google+