Mali by ste spávať na pravom alebo na ľavom boku? Prečítajte si, od čoho to závisí

Možno to znie banálne, ale spánková poloha môže výrazne ovplyvniť vašu celkovú pohodu. V závislosti od daného veku, zdravotného stavu a typu postavy totiž môže byť pre vás určitá poloha lepšia ako ostatné. Presvedčte sa o tom sami v našom článku.

žena v posteli

Spánková poloha je dôležitejšia, ako si myslíte

Zvyčajne si neuvedomujeme, ako spíme. Avšak spôsob, ako pri spánku ležíme, výrazne ovplyvňuje kvalitu nášho odpočinku a naše celkové zdravie. Niektorým sa lepšie spí na chrbte, iní sa počas noci prehadzujú z boka na bok.  Nie všetky spánkové polohy sú však ideálne, preto je dobré vedieť, že polohu, v ktorej bežne spíte, môžete jednoducho cielene zmeniť.

Najbežnejšou spánkovou polohou je spanie na boku (takto spí približne 60 % dospelých). Ide o polohu, ktorá sa javí ako najvýhodnejšia pri nespavosti či z hľadiska trávenia a pálenia záhy. Avšak treba povedať, že obe strany, pravá i ľavá, majú svoje výhody i nevýhody.

Tip: 7 zlých návykov, ktoré vám kazia zdravý spánok + tipy, ako sa ich zbaviť

Prečo sa oplatí spať na boku

  • Zmiernenie bolesti chrbta – kým spanie na bruchu môže zvýšiť tlak na chrbticu, spanie na boku pomáha udržať chrbticu rovnú a znížiť tlak v krčnej a bedrovej časti chrbtice.
  • Zmiernenie chrápania – pri spaní na chrbte môže dôjsť k poklesu mäkkého podnebia a jazyka dozadu a k zakrytiu dýchacích ciest. Tento fenomén je častý najmä u ľudí so spánkovým apnoe. Na rozdiel od tejto spánkovej polohy môže spanie na boku pomôcť zabrániť tomu, aby vám jazyk zablokoval dýchacie cesty.
  • Lepšie trávenie – spánok na ľavej strane môže zmierniť tráviace problémy, ako je pálenie záhy, nadúvanie a zápcha.

Kedy spánok na boku nie je vhodný

Spánok na boku môže vášmu telu prospieť, ale nie je vhodný pre každého. Ukazuje sa, že aj táto poloha môže mať svoje nevýhody, hlavne ak spíte na nesprávnom matraci:

  • Bolesť ramien a bolesť bedier - ak máte príliš tvrdý matrac, spanie na boku môže zvýšiť tlak na ramená, boky a kolená. Ak je matrac príliš mäkký, môžete sa do neho príliš zaboriť a narušiť tak prirodzené zakrivenie chrbtice.
  • Tlak na tvár - u ľudí, ktorí trpia zeleným zákalom alebo upchatím dutín, sa môže pri spánku na boku zvýšiť tlak v oblasti očí.

Kto by mal spávať na ľavom boku a prečo

Spánková poloha na ľavom boku je vhodná predovšetkým pre tehotné ženy, ľudí trpiacich tráviacimi ťažkosťami a gastroezofageálnym refluxom, jedincov s vysokým krvným tlakom či pre tých, ktorí počas spánku chrápu.

Pri spánku na ľavom boku u tehotných žien srdce efektívnejšie pumpuje krv a zároveň sa zmierňuje tlak na pečeň. Podobne aj u ľudí s tráviacimi ťažkosťami a refluxom sa v polohe na ľavom boku zmierňujú nepríjemné príznaky, ktoré tieto poruchy sprevádzajú. Poloha na chrbte totiž neumožňuje efektívny odchod plynov z tela, kým poloha na ľavom boku uľahčuje presun odpadu z tenkého do hrubého čreva vďaka gravitácii.

žena spí

Keď spíte na chrbte, nosové priechody majú tendenciu uzatvárať sa, čo sa môže prejaviť chrápaním. Spanie na ľavom boku pomáha prirodzene uvoľniť dýchacie cesty a uľahčiť dýchanie. Je to tiež odporúčaná poloha na spanie pre ľudí so spánkovým apnoe. Spanie na ľavom boku je zároveň najlepšia poloha na spanie pri hypertenzii, pretože znižuje krvný tlak na cievy, ktoré vracajú krv do srdca.

Spánok na pravom boku sa odporúča kardiakom

Podľa štúdie z roku 2003 je zrejmé, že spánok na pravej strane môže pomôcť ľuďom so srdcovými ochoreniami pociťovať menší tlak na srdce. Výsledky tiež naznačujú, že spánok na pravom boku pomáha stabilizovať krvný tlak a srdcovú frekvenciu. Určite by sme však mali dodať aj to, že spánok na ľavom boku nepreukázal žiadne známky toho, že by ľuďom so srdcovými ťažkosťami škodil.

Ako si natrénovať spánok na pravom alebo ľavom boku

Zmena polohy pri spánku môže byť náročná - telo sa chce inštinktívne vrátiť k tomu, ako bolo zvyknuté spávať predtým. Navyše, väčšina ľudí nespí v rovnakej polohe celú noc, takže by ste určite mali počítať so zmenami polohy. Akokoľvek, tieto užitočné tipy určite stoja za vyskúšanie.

1. Vyberte si správny vankúš

Ľudia, ktorí spia na boku, potrebujú vyšší a tvrdší vankúš, ideálne anatomický, ktorý udržiava krk v jednej rovine so zvyškom chrbtice. Vďaka tomu pomáha predchádzať boľavému alebo stuhnutému krku.

2. Stavte na vhodný matrac

Pokiaľ ide o matrac, ľudia, ktorí spia na boku, najmä tí s nižšou váhou potrebujú mäkšie matrace, ktoré ich uchránia pred otlačením na kolenách, bokoch a ramenách. Príliš tvrdý matrac totiž môže spôsobovať bolesti ramien a bedier.

ruka na matraci

Ak nemáte vhodný matrac a nechcete si kupovať úplne nový, môžete si zvoliť vrchný matrac a umiestniť ho na svoj pôvodný.

3. Používajte zábranu, ktorá vám znemožní obrátiť sa

Keď spíte, nemyslíte na to, aby ste zotrvali v určenej polohe, ale obraciate sa tak, aby ste sa cítili pohodlne. Aby ste sa neprevrátili na brucho alebo chrbát, môžete použiť doplnkové vankúše, ktoré vám pomôžu zostať na mieste. Môžete si ich podložiť pod pazuchu, objať ich, vložiť si ich medzi kolená alebo si s nimi okolo seba vytvoriť bariéru - podľa toho, čo je pre vás najpohodlnejšie.

Tip: Vyskúšajte rozdiel medzi bielym, hnedým a ružovým šumom a vyspite sa dosýta

Google+