Najčastejšie chyby pri kúpe matracov

Čaká vás v najbližšom čase kúpa nového matraca? Jeho výber je proces, ktorý by ste nemali podceňovať. Ide o investíciu na niekoľko rokov a v posteli strávite aj 8 hodín denne. Správny výber matraca ovplyvní, či sa ráno prebudíte svieži a dobre vyspatí alebo dolámaní. Každý má pri jeho výbere iné nároky na výšku, materiál alebo tvrdosť. V dnešnom článku sa dozviete, aké najčastejšie chyby pri kúpe matracov. Veríme, že práve VY sa im vyhnete!

Najčastejšie chyby pri kúpe matracov

6 najčastejších chýb, ktoré robia ľudia pri výbere matracov

1. Myslia si, že poloha spánku nemá vplyv na výber matraca.

Mylnou predstavou veľa ľudí je, že je jedno v akej polohe spávate a nemá to vplyv na výber matraca, čo je prvou chybou pri jeho výbere. Každopádne je rozdiel, či uprednostňujete polohu na chrbte, bruchu alebo na boku. V prípade častejšieho spánku na chrbte alebo bruchu, sa odporúča tvrdší matrac. Naopak pri najčastejšom spánku na boku je vhodnejší mäkší matrac, do ktorého sa bedrá a ramená prirodzene zaboria.

TIP: Pozrite sa, ktoré polohy pri spánku sú správne.

2. Neberú do úvahy svoju hmotnosť.

Pri kúpe matraca je dôležitým faktorom aj vaša hmotnosť. Vo všeobecnosti platí, že ak máte silnejšiu postavu, čiže vyššiu hmotnosť, určite voľte tvrdší matrac. Vyššia hmotnosť človeka ho zaťaží a matrac sa potom môže javiť mäkší, než v skutočnosti je. Naopak, keď máte nižšiu váhu, voliť by ste mali mäkší matrac, pretože pri výbere tvrdšieho matraca sa vám bude javiť ešte viac tvrdý. Aj veľmi vysokí ľudia by mali vyberať skôr mäkší matrac, pretože ich hmotnosť sa rozloží na väčšiu plochu a tak vzniká naň menší tlak.

3. Je im jedno na aký podklad matrac položia.

Omyl! Pri kúpe matraca by ste mali zohľadniť, na aký podklad ho položíte. Len tak využijete jeho potenciál. Ak máte lamelový rošt, tak naň môžete položiť nepružinové matrace. Nedávno sme tomu venovali aj samostatný článok, v ktorom sme hovorili o tom, aké matrace sú dobré na lamelové rošty. Výbornú kombináciu získate lamelového roštu s latexovým alebo penovým matracom. Hlavne nižšie penové matrace, ktoré majú problém pružiť.

V prípade, že máte doma rošt z pevných dosiek (nepruží), tak sú naň nevhodné tenšie matrace. Ideálne sú teda pružinové matrace, buď klasické alebo taštičkové matrace. Chybu určite neurobíte, keď naň položíte aj hrubšie penové matrace.

Ak máte doma posteľ s pevnou doskou, potrebujete matrac, ktorý bude na nej dýchať. Vhodnou voľbou sú všetky taštičkové a pružinové matrace. Sú plné vzduchu a lepšie odvetrávajú na plnom podklade. Na pevnú dosku môžete uložiť aj penový matrac, ale musíte kontrolovať vlhkosť. Vhodnejšie sú tie, ktoré obsahujú vzduchové kanáliky, kokosové vlákno, či HR penu, najčastejšie ide o sendvičové matrace.

4. Rovnaký matrac pre oboch partnerov.

Pri výbere matracov do manželskej postele si manželia kúpia 1 veľký matrac alebo 2 identické, čo môže byť ďalšia chyba. Manželia s výrazne odlišnou hmotnosťou, obľubou inej tvrdosti alebo pri spaní v inej polohe, by nemali kupovať jeden spoločný matrac / dva identické matrace. Výnimku samozrejme tvoria partnerské matrace, ktoré majú na obidvoch stranách rozličnú tvrdosť a tak si každý z manželov zvolí tú stranu, ktorá mu najviac vyhovuje. Ďalšou možnosťou je napríklad zakúpenie 2 rôznych matracov rozmeru 90 x 200 cm.

Najčastejšie chyby pri výbere matraca

5. Je im ukradnutá tvrdosť matraca.

Veľkou chybou je myslieť si, že na tvrdosti matraca nezáleží a že aj ten najtvrdší matrac sa používaním časom poddá. Hlavne mladí ľudia pri výbere matraca zoberú v obchode akýkoľvek, aký im predavač ponúka. Veď doteraz sa vždy vyspali hoci aj na rozkladacom gauči. Avšak matrac sa kupuje na niekoľko rokov dopredu a treba ho vyberať aj podľa tvrdosti.

Ako sme už spomenuli vyššie, tvrdosť matraca vyberajte podľa vašej hmotnosti, polohy spánku a v neposlednom rade aj podľa veku. Spravidla čím sú ľudia starší, tým preferujú mäkšie a elastickejšie matrace. Mladší ľudia naopak o niečo tvrdšie. Deti zase potrebujú pre zdravý rast matrac so strednou tvrdosťou. Každý človek má iné nároky na tvrdosť matraca a tak by ste sa nemali spoliehať na odporúčania a preferencie iných ľudí. Vhodné riešenie ponúkajú obojstranné matrace, kde si tvrdosť matraca vyberiete podľa seba.

6. Nezáleží im ani na výške matraca.

Ďalším parametrom, ktorý môžete opomenúť pri výbere matraca je jeho výška. Výšku matraca by ste mali voliť podľa výšky rámu postele. Aby veľa nevyčnieval nad rámom a samozrejme aby nebol veľmi utopený v posteli. Výška matraca má vplyv aj na to, na aký podklad ho položíte. Keď položíte napríklad nižší penový matrac na pevný rošt, matrac sa bude javiť tuhší.

Dúfame, že sme vám týmto článkom pomohli a pri kúpe matracov neurobíte krok vedľa. Pokiaľ máte aj naďalej problém s výberom vhodného matraca a máte ešte nejaké ďalšie otázky, tak nás neváhajte kontaktovať. Sme vám plne k dispozícii v našej poradni, kam nám môžete zasielať akékoľvek otázky. Náš tím odborníkov vám s radosťou pomôže a usmerní vás pri výbere správneho matraca! 

 

Google+