Narkolepsia sťažuje život mnohým ľuďom. Prečítajte si, čo sa skrýva za týmto nepríjemným ochorením

Nadmerná únava a ospalosť počas dňa môžu byť signálom, ktorý poukazuje na hlbšiu príčinu, ako je „len nedostatok spánku. Môže ísť napríklad o narkolepsiu, ktorá predstavuje jednu zo spánkových porúch. Ľudia s narkolepsiou majú problém zostať dlhší čas bdelí a často náhle zaspávajú. To, samozrejme, spôsobuje vážne problémy v ich každodennom živote.

biznismen spí

Čo je to narkolepsia

Jedným z najbežnejších príznakov narkolepsie je náhle a časté zaspávanie, ktoré prichádza v akomkoľvek, rozhodne však v nevhodnom čase. Príčinou je neurologická porucha, ktorá ovplyvňuje schopnosť mozgu regulovať cyklus spánku a bdenia. Prejavuje sa to tak, že aj keď sa narkoleptik ráno zobudí s pocitom, že je dobre oddýchnutý, nedokáže si túto bdelosť udržať počas celého dňa.

Narkolepsia postihuje rovnako mužov aj ženy. Príznaky sa zvyčajne začínajú objavovať už v detstve alebo v pubertálnom veku, avšak k nástupu ochorenia môže dôjsť prakticky v ktoromkoľvek životnom období. Bohužiaľ, ide o celoživotné ochorenie, ktoré sa podľa poznatkov súčasnej medicíny nedá vyliečiť. Vďaka liekom a určitej zmene životného štýlu je však čiastočne možné zmierniť príznaky. Veľmi dôležitá je tiež podpora od okolia – najmä od rodiny, priateľov, učiteľov či zamestnávateľov.

Tip: Únava hneď po prebudení – ako sa jej zbaviť?

4 hlavné príznaky narkolepsie

  • Nadmerná denná spavosť (alebo Excessive Daytime Sleepiness – EDS) – sa vyskytuje u každého pacienta s narkolepsiou. Znamená neschopnosť zostať bdelý počas bežných denných hodín. Postihnutý sa zároveň cíti trvalo ospalý bez ohľadu na to, koľko spánku si v noci dopraje.
  • Náhla svalová slabosť (kataplexia) – prejavuje sa rôzne, u niekoho napríklad zasahuje len jednu stranu tela, u iného vyvoláva ľahkú svalovú slabosť.
  • Halucinácie súvisiace so spánkom – môžu sa objaviť hneď po zaspaní alebo krátko pred prebudením.
  • Spánková paralýza – po čiastočnom alebo úplnom prebudení postihnutá osoba zistí, že sa nemôže hýbať.

Narkolepsia má za následok mnohé ďalšie problémy

Aj keď narkolepsia ako taká nespôsobuje vážne alebo dlhodobé zdravotné problémy fyzického charakteru, môže spôsobovať problémy v každodennom živote a často môže viesť k emocionálnemu stresu. Niet divu, veď príznaky, ktoré toto ochorenie sprevádzajú, sa bez stanovenia správnej diagnózy zriedka stretnú s pochopením medzi členmi rodiny, kolegami v práci či spolužiakmi.

Čo vyvoláva narkolepsiu?

Bohužiaľ, skutočná príčina narkolepsie dosiaľ nie je známa. Predpokladá sa však, že úzko súvisí s nízkou hladinou hypokretínu. Hypokretín predstavuje neurochemickú látku v mozgu, ktorá reguluje bdelosť a REM spánok. Zistilo sa totiž, že u ľudí s narkolepsiou 1. typu a u ľudí s kataplexiou je hladina hypokretínu nízka. Podľa odborníkov môže dôjsť k strate buniek produkujúcich hypokretín v mozgu v dôsledku autoimunitného ochorenia, poranenia mozgu, nádoru mozgu, infekcií alebo vystavenia toxínom či prasacej chrípke.  

žena v posteli

Medzi rizikové faktory tohto ochorenia patrí predovšetkým vek, pretože u ľudí s narkolepsiou sa tento stav zvyčajne začína prejavovať vo veku 10-30 rokov. Dôležitú úlohu hrá aj rodinná anamnéza. Ľudia s priamymi rodinnými príslušníkmi trpiacimi narkolepsiou majú 20- až 40x vyššie riziko vzniku tohto ochorenia.

Ako lepšie zvládať boj s únavou

Hoci diagnostika a liečba narkolepsie patria do rúk odborníkom, existuje niekoľko dobrých rád, ktoré rozhodne nie sú na zahodenie. Bez ohľadu na to, či patríte medzi narkoleptikov alebo nie, správna životospráva vám pomôže lepšie zvládať únavu a vyhnúť sa nepríjemnostiam, ktoré s tým súvisia:

  • Pred spaním sa vyhnite alkoholu, kofeínu, fajčeniu, neprejedajte sa, ani nepite priveľa tekutín.
  • Nájdite si svoj rituál pred spaním, napríklad teplý kúpeľ, meditáciu alebo počúvanie tichej hudby.
  • Snažte sa chodiť spať a vstávať každý deň približne v rovnakom čase.
  • Vyhnite sa ponocovaniu počas víkendov.
  • Prostredie v spálni upravte tak, aby bolo tmavé, tiché a pohodlné, bez rušivých vplyvov v podobe televízie, počítača či telefónu.

Tip: 12 – dňová výzva pre lepší a kvalitnejší spánok. Vyskúšajte ju aj vy

Google+