Únava hneď po prebudení – ako sa jej zbaviť?

Pocit nízkej energie zažívame počas fyzickej aj psychickej aktivity. Niektorí pociťujú vyčerpanie až večer, väčšina ľudí už počas dňa. Sú typy ľudí, ktorí sa na únavu sťažujú neustále. Ako je možné, že sme unavení hneď ráno? Nestačí spánok počas noci na to, aby sme sa cítili svieži počas celého dňa?

Vyčerpaním trpia všetci ľudia, niektorí v menšej miere, iní zas častejšie a intenzívnejšie. Únava dokáže ovplyvniť aj bežnú aktivitu počas dňa. Obzvlášť nepríjemná je, ak vás prenasleduje už na začiatku pracovného dňa a ovplyvňuje váš výkon. Ako sa jej zbaviť?

Únava prichádza aj s príznakmi, ktoré ľahko vypozorujeme. Nesústredenosť, bolesť hlavy, svalov, kĺbov, podráždenosť, minimálna koncentrácia, až negatívne naladenie. Tieto a ďalšie prejavy pozná pri únave väčšina ľudí. Poznáme dve kategórie únavy – fyzická a duševná. Fyzická únava je známa tým, že prichádza po manuálnej aktivite a náročnom dni. Samozrejme, pre každého je stupeň náročnosti rozdielny.

Tip: Hygiena spánku, alebo ako vylepšiť svoje spánkové návyky

Duševná únava nás zastihuje počas obdobia stresu. Vtedy môžeme byť viac vystavovaný situáciám a zmenám, ktoré naše telo a myseľ zvláda horšie. Duševná vyčerpanosť sa prejavuje malátnosťou, nervozitou, úzkosťou a nízkou koncentráciou. Psychická únava sa nestratí za noc. Je dôležité udržiavať sa v pohode na dennej báze.

Chronická únava ihneď po prebudení dokáže skomplikovať každodenný život. Najmä keď dúfate, že s ranným východom slnka príde aj nová energia do ďalšieho dňa. Namiesto toho však po prebudení nastáva únava a vy sa čudujete, ako je to možné.

Rannú únavu môžu spôsobiť zlé zvyky

Ojedinelá únava hneď po prebudení nemusí signalizovať vážne problémy. Príčinou môže byť krátky alebo prerušovaný spánok, prichádzajúca choroba alebo ťažšie obdobie. Ak však trpíte rannou únavou pravidelne a dlhšie treba začať hľadať príčinu.

Na rannej únave sa pripisuje viacero faktorov a zlozvykov. Vyčerpaný organizmus je potrebné nechať oddýchnuť, a nie ho ešte viac namáhať. Viac ako dva dni po sebe nechoďte spávať menej ako potrebujete. Medzi ďalšie nesprávne návyky je nedostatočný príjem tekutín. Naučte sa piť veľa čistej vody a nenechajte svoje telo dehydrované. Pokiaľ máte zaužívanú večernú kávičku, určite si tým nepomôžete k sviežosti počas nasledujúceho rána. Energetické nápoje a kofeín narušia kvalitný spánok a spomalia proces prebúdzania.

Okrem nápojov myslite aj na večerné maškrtenie, ktoré sťažuje proces zaspávania. Rannej únave možno pripísať aj cvičenie neskoro večer. Vďaka nemu sa síce cítite plní energie, no o to ťažšie sa vám ráno vstáva. Skúste si zacvičiť pred odchodom do práce alebo pred poludním.

Tip: Skoré ranné prebúdzanie – čo robiť, ak sa zobúdzate príliš zavčasu?

Ďalšie dôvody ktoré sa pripisujú na rannej únave:

  • Držíte v hlave starosti. 
  • Káva a energické nápoje popoludní.
  • Tesne pred spaním sa vystavujete pôsobeniu modrého svetla.
  • Cvičíte tesne pred spaním.
  • Môže vám chýbať magnézium.
  • Stravujete sa ťažkými jedlami.

Ako teda ostať ráno svieži?

Ak ste zistili, že zo spomínaných zlozvykov robíte aspoň jeden, skúste sa ho najbližšie obdobie pomaly zbavovať. Tak zistíte, či vaša únava pramení z obyčajného zlého návyku alebo nie. Skúste pre svoj spánok urobiť maximum. V prvom rade si určte pravidelnosť zaspávania a vstávania. Vaše telo si tak zvykne na stabilný režim a neprekvapí ho ani víkend. Porozmýšľajte nad tým, ktoré spánkové návyky môžete zmeniť alebo vylepšiť.

Snažte sa spať v úplnej tme a tichu. Aj tieto faktory ovplyvňujú kvalitu spánku. Nepodceňujte ani optimálnu teplotu v miestnosti. Kvalite spánku dopraje aj pokojná myseľ. Choďte spať s čistou hlavou bez zbytočného premýšľania a ráno vstávajte v pokoji, bez zbytočného naháňania. Doprajte si dostatok času na svoj ranný rituál, ktorý sa bude skladať z toho čo máte najradšej. Môže ísť o kávu, výživné raňajky, osviežujúcu sprchu a mnoho ďalších.

Nezabudnite ani na už spomínané pravidelné cvičenie. Okrem mysle tak vyčerpáte aj telo, ktorému sa podarí oveľa ľahšie zaspať. Vďaka tomu budú spánkové fázy hlbšie a ráno sa zobudíte odpočinutí. Únavu môže spôsobovať množstvo faktorov, preto zistite, ktorý je príčinou tej vašej. Následne sa snažte urobiť všetko preto, aby boli vaše rána krajšie a plné energie.

Google+