Neštípe vás niečo v posteli? Alebo ako zistíte, že máte v izbe ploštice

Nepríjemné, odpudzujúce a rýchlo sa množiace – ploštice sa objavujú aj na miestach, kde by ste ich nečakali. Viete, ako sa im vyhnúť?

Ploštice v posteli viditeľné cez lupu

Vždy, keď nocujete mimo svojho domova, čistota a hygiena v izbe sú samozrejmými požiadavkami. „Vďaka“ jednej chúlostivej záležitosti však nemáte, ani pri súčasných, historicky určite vysokých štandardoch, nikdy záruku ich stopercentného naplnenia. Áno, ide o ploštice. Šíria sa bez ohľadu na cenu, či kategóriu ubytovania a vytrvalo odolávajú dlhodobej snahe o ich definitívne zneškodnenie. Vyhnúť sa nepríjemnému kontaktu s nimi, ako i prípadnej hrozbe prenosu do domácnosti, preto vyžaduje vašu aktívnu účasť na ich kontrole.

Čo sú ploštice

Ploštice posteľné sú parazity hnedastej farby, dorastajúce do veľkosti 6 milimetrov. Prežijú pri teplote od 7 do 45 stupňov Celzia a počas života prechádzajú niekoľkými fázami. Preferujú ľudskú krv, no v núdzi nepohrdnú ani domácimi zvieratami, alebo vtákmi. Doba uštipnutia môže trvať od 3 do 12 minút a ploštice si rady za obeťou pocestujú do vzdialenosti 6 metrov. Útočia najradšej v noci. Doteraz nebolo preukázané, že by ploštice prenášali choroby.

Ako ich odhaliť

Žiaľ, keďže sú pomerne malé a tmavo sfarbené, bývajú ploštice ťažko rozpoznateľné len tak, voľným okom. Na ich vystopovanie treba často prevrátiť nejeden kus nábytku a hľadať druhotné príznaky ich výskytu. Ako teda odhalíte ploštice skôr, než odhalia ony vás?

Izbu by ste mali prehľadať bezprostredne po príchode, ešte predtým, ako vybalíte svoje veci. Batožinu si počas inšpekcie nechajte na pevnom otvorenom povrchu, ale zatiaľ nie na mieste pre ňu určenom.

Začnite posteľou – matracom a posteľným rámom. Okrem malých pohyblivých chrobáčikov sa pri hľadaní zamerajte aj na biele vajíčka veľkosti približne 1 milimeter, červené škvrnky od krvi a čierne šmuhy (exkrementy). Najčastejšími miestami výskytu sú rôzne škáry, ryhy a úzke medzery. Môžu sa nachádzať v textílii matracu, v rohoch konštrukcie, v čele postele, štrbinách pod lištami a podobne. Aby ste lepšie videli, posvieťte si baterkou, prípadne svetlom na mobilnom telefóne.

Pokračujte pohovkou, čalúnenými kreslami a ozdobnými vankúšmi. Prezrite švy na poťahoch a čalúnení, otvorte zipsy a rozprestrite deky.

Ďalej sa zamerajte na nočný stolík, skrine a priestor pre odkladanie batožiny. Detailne skontrolujte zásuvky (ak sa to dá, vyberte ich), spoje, rámy obrazov (zveste ich zo stien), rôzne záhyby a tmavé kúty. Ploštice nepohrdnú ani úkrytom v elektrických spotrebičoch, trezore, pod odlepenou tapetou, či v okennom ráme. Dobre je pozrieť aj všade tam, kde by ste za iných okolností očakávali pavučiny.

V prípade, že ploštice objavíte, izbu ihneď opustite a žiadajte náhradnú.

Ako sa ich zbaviť

Keďže však samička ploštice znesie za život až do 400 vajíčok, môže sa stať, že sa i napriek zvýšenej obozretnosti, po návrate domov prebudíte so štípancami. Čo robiť v prípade, keď sa títo nezvaní hostia dostanú do vašej spálne?

  1. Jedným z najúčinnejších spôsobov ako ploštice zničiť je vystaviť ich zvýšenej teplote. Mala by presahovať spomínaných 45 stupňov - sušička na bielizeň je pre tento účel ideálna. Odporúča sa ponechať v nej oblečenie a posteľné plachty minimálne 30 minút.
  2. Dôkladne povysávajte. A to nielen obe strany koberca, ale aj matrace, konštrukciu postele, podlahu, cestovnú batožinu a všetky rohy, zárezy a štrbiny, ktoré uvidíte. Zberného vrecka vysávača sa zbavte tak, aby ste plošticiam zabránili v možnosti návratu.
  3. Podozrivé miesta výskytu postriekajte silne koncentrovaným liehom. Buďte pritom nadmieru opatrní. Poriadne vyčistite aj podrážky všetkých topánok v rodine.
  4. Privolajte si na pomoc odborníkov. Obrátiť sa na špecialistov môže byť najrýchlejšou a najspoľahlivejšou metódou ako na ploštice.

Následne zaveďte aspoň niektoré z preventívnych opatrení, aby sa ploštice nevrátili:

Použite napríklad aromatické obrúsky, určené na odpudzovanie ploštíc a umiestnite ich medzi matrac a plachtu, alebo pod koberec.

  • Mali by ste aj zašpárovať všetky zbytočné ryhy, otvory a medzery na nábytku i podlahe.
  • Pomôcť môžu aj esenciálne oleje levandule, rozmarínu, eukalyptu a pomaranča. Pridajte ich do vody a rozprašovačom aplikujte na všetky kritické miesta.
  • Receptom starých materí sú čerstvé listy popínavej fazule. Tie majú na povrchu mikroskopické zahnuté chĺpky, v ktorých keď ploštice uviaznu, už sa z nich nedostanú. Listy rozložte na noc okolo postele.
  • Poslednou alternatívou je odstrániť niektoré infikované a menej hodnotné veci navždy. Ak ste už dávnejšie plánovali vyhodiť koberec, či starú komodu, teraz máte príležitosť. Len sa uistite, že náhradu za ne už prinesiete do prostredia bez ploštíc.
Google+