Nočné mory u detí: Vieme, ako s nimi bojovať

Nepríjemné alebo desivé sny známe ako nočné mory sa môžu vyskytnúť v každom veku, avšak najčastejšie sa vyskytujú práve u malých detí. Aby sme im mohli úspešne predchádzať, mali by sme vedieť, čo ich spôsobuje. O jednotlivých príčinách nočných môr a overených spôsoboch ako im predísť sa dozviete viac v našom článku.

vystrašené dieťa

Čo sú nočné mory

Nočná mora je znepokojujúci sen spojený s negatívnymi pocitmi, ako je úzkosť alebo strach, ktorý vyústi až do prebudenia. Nočné mory sú bežné u detí, ale môžu sa vyskytnúť v akomkoľvek veku. Najčastejšie začínajú u detí medzi 3. a 6. rokom života a po 10. roku života sa vyskytujú čoraz zriedkavejšie. V období dospievania a mladej dospelosti sa vyskytujú u dievčat častejšie ako u chlapcov. U niekoho sa vyskytujú aj v dospelosti, prípadne počas celého života.

Tip: Prečo uspávanky dokážu uspať (nielen) bábätká

Súvislosť medzi vekom a obsahom nočných môr

Nočné mory u detí sa vyskytujú pomerne bežne. Častejšie sa však vyskytujú vtedy, ak je dieťa príliš unavené alebo vystresované. Samozrejme, ak dojčatá a batoľatá kričia, keď sa v noci zobudia, nemusí to nevyhnutne znamenať, že majú nočnú moru. Faktom však ostáva, že bábätká ešte nedokážu vyjadriť svoje obavy a sny, takže nemôžeme s istotou vedieť, čo v spánku prežívajú.

Nárast výskytu nočných môr začíname najčastejšie pozorovať u predškolákov. V tomto veku už majú dostatočne vyvinutú predstavivosť a dokážu vyjadriť, čo cítia a o čom sa im sníva. Obsah nočných môr sa pritom s vekom detí často mení. Napríklad deti v predškolskom veku často snívajú o tom, že ich prenasledujú príšery z rozprávok. Neskôr ich nočné mory súvisia s reálnymi zážitkami a stresormi zo školy alebo vzťahmi s kamarátmi.

Prečo deti trápia nočné mory

Počas spánku mozog usilovne spracováva uplynulé udalosti dňa a prežité emócie. Zároveň spánok zohráva dôležitú úlohu aj pri učení a upevňovaní pamäti. V niektorých prípadoch sa však osviežujúci odpočinok môže vďaka nočnej more zmeniť na nepríjemný zážitok. Najčastejšími príčinami pritom môžu byť:

  • úzkosť
  • strach
  • traumatizujúce zážitky
  • nedostatok spánku (príliš krátky alebo nekvalitný spánok)
  • stres

Nočné mory u detí môžu vyvolávať nespavosť

Nočné mory nie sú nič príjemné ani pre dospelých, ale deti ich prežívajú omnoho intenzívnejšie. Aj po prebudení sa im totiž môže zdať, že to, čo sa im snívalo, nebol len sen, ale realita, ktorá pokračuje ďalej. Situáciu ešte viac komplikuje strach z toho, že nočná mora sa môže vrátiť a trápiť ich ďalej. Boja sa znovu zaspať a tento strach sa môže vracať každý večer, keď príde čas na odpočinok.

dieťa a strašidlo

Takto môžu nočné mory u detí spôsobiť cyklus nespavosti. Dokonca môžu viesť k strachu z tmy alebo k odmietaniu spánku. Ako sme však spomínali, aj nadmerná únava môže prispievať k nočným morám. Je to vlastne začarovaný kruh.

Ako pomôcť deťom vyrovnať sa s nočnými morami

  1. Spoločný rozhovor - najúčinnejším spôsobom, ako riešiť nočné mory u detí, je spoločný rozhovor. Odporúčame rodičom, aby s deťmi v pokojnom prostredí prebrali všetko, čo by ich mohlo trápiť, prípadne hnevať alebo znepokojovať. Ak dieťa vie o svojich emóciách  otvorene rozprávať, môže mu to pomôcť uvoľniť sa pred spaním. Následne mu to môže zlepšiť kvalitu spánku a minimalizovať riziko rušivých snov. Prílišné uisťovanie a chlácholenie však môže mať opačný účinok. Neodporúčame ani spoločné spanie s deťmi alebo zotrvávanie v ich izbe, kým opäť nezaspia.

  2. Hračka ako spoločník do postieľky - naopak, omnoho vhodnejšie je ponúknuť deťom spoločnosť v podobe bábiky alebo plyšového zvieratka. Jednou z možností je vysvetliť dieťaťu, že hračka potrebuje, aby ju dieťa v noci utešovalo a strážilo, aby sa nebála. Druhou možnosťou je povedať, že hračka bude dieťa v noci chrániť.

  3. Jednoduché vysvetlenie, čo sú to vlastne nočné mory - ďalšou účinnou metódou je poučenie detí o realite nočných môr v prijateľnej podobe. Ide vlastne o akési vysvetlenie, že nočné mory sú len neškodné myšlienky, ktoré nemajú nič spoločné so skutočnosťou.

  4. Relaxačné a uvoľňujúce techniky - hlboké dýchanie, svalová relaxácia a iné techniky na celkové upokojenie a uvoľnenie môžu tiež pomôcť deťom spať pokojnejšie.

Tip: Autizmus ovplyvňuje aj spánok. Prečítajte si, čo by mali vedieť rodičia autistických detí

Google+