Praktický návod na domácu masáž chrbta

Čoraz viac ľudí trpí bolesťami chrbta a dôvodov, prečo to tak je, býva mnoho. Únava po náročnom dni v práci, stres, sedavé zamestnanie alebo nedostatok pohybu. Na zmiernenie alebo na odstránenie týchto bolestí pomáha nielen voľba správneho matraca, pravidelné cvičenie,či účinná liečba, ale aj masáž chrbta.

Návod na masáž chrbta

Masáž chrbta je veľmi prospešná a pomáha pri regenerácii, zlepšuje krvný obeh a zároveň odstráni únavu človeka. Nato, aby ste si mohli dokonale vychutnať masáž v pokojnej atmosfére domova potrebujete partnera alebo niekoho vo vašom okolí, kto vám masáž chrbta vykoná. K tomu ponúkame praktický návod, ako si domácu masáž chrbta urobiť navzájom s partnerom.

Masáž chrbta vyžaduje správnu polohu

Na masírovanie chrbta v prvom rade potrebujete rovnú a pevnú podložku, v prípade, že nemáte k dispozícii masérsku stoličku.Výborne poslúži posteľ alebo aj podlaha, pokiaľ sa z nej bez problémov zodvihnete. Pri masáži na zemi dajte pod seba nejakú podložku a dbajte, aby bola chrbtica v rovine. Ruky si dajte pozdĺž tela, pod hlavu alebo vedľa hlavy. Jednoducho si ľahnite pohodlne, aby vaše telo bolo uvoľnené. Taktiež si môžete hlavu dať na stranu a strany pravidelne vymieňajte, aby nedošlo k zablokovaniu krčnej chrbtice. Nohy majte rovno, neprekrižujte ich.Pri masáži sa môže na vás partner posadiť, a tak má chrbticu priamo pred sebou a nemusí sa hrbiť.

Telo pred masážou zahrejte

Pred vykonaním masáže je potrebné telo zahriať. Vopred dajte nahriať uterák, ktorý následne položíte na chrbát a tak telo zahrejete. Samozrejmosťou je dbať na správnu teplotu dlaní a teplotu masážneho oleja alebo krému. Aj tie je vhodné pred aplikáciou na pokožku zahriať. Jemne olej premasírujte v rukách a tak dôjde k okamžitému zvýšeniu teploty oleja. Na masáž chrbta určite odporúčame používať radšej masážny olej, ten sa lepšie rozotiera a ľahšie sa s ním masáž vykonáva.

Ako na masáž chrbta

Nemusíte poznať anatómiu tela, aby ste vedeli urobiť dobrú masáž. Mali by ste však dodržiavať určité pravidlá. V prvom rade by mala byť prvá masáž chrbta veľmi jemná a upokojujúca. Svaly sa tak uvoľnia a pripravia na následnú masáž. Aj jemnými dotykmi budete pôsobiť na nervové zakončenia, ktoré sú po celom tele. Nie je vôbec žiadúce na pokožku príliš tlačiť. Ak sa na druhý deň bude masírovaný cítiť dobre a nebude ho nič bolieť, tak potom môžete pri masáži pritlačiť viac. Bolesť však môže znamenať, že niečo nie je v poriadku a v ďalšej masáži by ste nemali pokračovať.

Masírovanie vykonávajte pomalými a ťahavými pohybmi. Pohybujte sa rukami iba po mäkkých tkanivách a po svaloch. Sledujte ich jemnými pohybmi a masírujte ich v smere vlákien. Ak budete masírovať cez vlákna svalov, tak pocítite preskakovanie.

Návod na domácu masáž chrbta

Postup pri masáži chrbta

Telo najskôr zahrejte celými dlaňami a to krúživými pohybmi po celej oblasti chrbta. Masáž začnite vykonávať od hornej časti zadku. Bolesti chrbta a únava svalstva môžu vznikať práve v tejto oblasti. Nachádza sa tu stredný a malý sedací sval, ktoré sa zapájajú do viacerých pohybov a bývajú často skrátené. Práve preto sa od nich odporúča začínať masáž chrbta.

Zadok obkrúžte a pokračujte postupne vyššie nahor k šiji, kde otvorené dlane vykonávajú krúživé pohyby, každá po svojej strane chrbta. Ďalším krokom je miesenie chrbta rukami. Jednou rukou idete smerom nahor a druhou smerom nadol. Tieto hmaty postupne striedajte. Hmaty rôzne striedajte a prekladajte ich hladením.

Vyšší účinok dosiahnete zapojením jednotlivých prstov do masírovania.Pomaly a postupne odspodu dohora. Všetky dotyky prstami vykonávajte krúživými pohybmi. Postupujte po hrane trapézového svalu a to od jeho úponu smerom k ramennému kĺbu. Taktiež to prevádzajte pomalým a hladkým ťahom oboma rukami súčasne. Okrem trapézových svalov sa môžete vydať k svalom pozdĺž chrbtice. Vykloňte lopatku a prejdite príjemnými pohybmi pozdĺž nej. Tým istým pohybom pokračujte na druhej lopatke. Čo sa týka lopatiek nejazdite cez ich hrany, ale ich masírujte iba po svaloch.

Načo dať pri masáži chrbta pozor

Ak pocítite pri masáži bolesť, tak je potrebné, aby ste zmiernili tlak pri masáži. Masáž nemá byť bolestivou záležitosťou, ale upokojujúcim procesom, pri ktorom sa uvoľní stuhnuté svalstvo.Vyhýbajte sa miestam ako je oblasť obličiek. Taktiež masírovaniu kostí a kĺbov sa určite vyhnite. Nielenže je to nepríjemné, ale môžete naviac aj ublížiť.

Masírujte zľahka a nechoďte cez bolesť. Pokiaľ masáž bolesť chrbta zhoršuje alebo sa po nej necítite dobre, je vhodné ju vynechať. Nezamieňajte bolesť spôsobenú citlivosťou svalov na tlak, s bolesťou, ktorá trápi vašu chrbticu. Masáže určite neodporúčame pri bolestiach chrbtice, ktoré vystreľujú do končatín alebo hrudníka. Taktiež nevykonávajte masáž počas akútnych bolestí alebo po úrazoch.

Účinok masáže chrbta

Samozrejme účinok masáže na náš organizmus je široký. Zlepšuje celkovú telesnú aj duševnú kondíciu. Môže vyriešiť množstvo ťažkostí a môže pomôcť pri riešení bolesti chrbta, ale určite to nie je všeliek. Masáž chrbta by nemala byť iba jediným spôsobom liečby.Najčastejšie sa masáž používa ako súčasť ďalšej liečby alebo ako prevencia bolesti chrbta.

Samostatne pomôže pri natiahnutí svalov chrbta alebo v prípade, že máte unavené svalstvo. Dokáže uvoľniť napätie v svaloch a zvýšiť ich prekrvenie, čím výrazne prispeje k rýchlejšiemu procesu regenerácie.

Na záver vám ponúkame video ako inšpiráciu na vykonanie masáže chrbta od fyzioterapeuta - https://www.youtube.com/watch?v=R9loPAmgWlA 

Google+