Prečo radšej zvoliť 2 matrace namiesto jedného spoločného?

Pri kupovaní manželskej postele sa automaticky premýšľa nad spoločným matracom. Muži a ženy však majú na matrac rozličné požiadavky. Táto položka patrí medzi individuálne potreby, rovnako ako aj výber oblečenia či kozmetiky. Keďže spánkom trávime v priemere 8 hodín denne, je dôležité nepozerať sa na módne trendy, no najmä na preferencie každého používateľa.

Manželské matrace nemusia vyhovieť obom

Manželský matrac s bežným rozmerom 180x200 cm alebo 200x200 cm nemusí vždy vyhovieť obom partnerom. Takýto matrac disponuje rovnakou tuhosťou po celej ploche. Ak však žena potrebuje mäkší matrac ako muž, môžu nastať komplikácie pri spánku. Manželský matrac síce vyniká výhodami ako lepšia cena a absencia strednej medzery, no vo väčšine prípadov z praktického hľadiska obom partnerom nevyhovie.

Pri výbere matraca treba myslieť na osobitné požiadavky muža a ženy. Zohľadňovať treba hmotnosť človeka, obľúbenú spánkovú polohu a prípadné zdravotné ťažkosti. Manželia v mnohých prípadoch nemajú rovnakú váhu a každý z nich preferuje iný stupeň tvrdosti. Nehovoriac o tom, že pri spoločnom manželskom matraci pocíti partner so slabším spánkom každý pohyb toho druhého, čím sa naruší pokojný spánok.

Tip: Kedy vymeniť matrac a ako vybrať ten správny?

Manželský matrac je komplikovanejší na čistenie a manipuláciu, keďže sa vo všeobecnosti odporúča matrace pravidelne otáčať a obracať. Ľahšie si teda poradíte s dvomi matracmi 90x200 ako s matracom 180x200 cm. Myslieť treba aj na konštrukciu zakúpenej postele, keďže manželský matrac nie je vhodný na polohovateľný rošt.

Výhody a nevýhody manželského matraca

+ lepšia cena

+ celistvosť bez medzery

- rozdielna tvrdosť

- horšia manipulácia

- nemožno použiť polohovateľný rošt

Dva matrace budú vyhovovať po všetkých stránkach

Muži majú radšej tvrdší a pevnejší matrac, ženy naopak siahajú po mäkšom a pohodlnejšom matraci. Pre takéto páry sa neodporúča kupovať manželský matrac. Pri výbere samostatných matracov si tak každý z partnerov vyberie matrac podľa seba. Dva samostatné matrace vyriešia situáciu za každých okolností. Obrovskou výhodou pri dvoch matracoch je možnosť osobitného výberu nielen tvrdosti, ale aj materiálu matraca. Môžete tak skombinovať dva rošty, prípadne polohovanie roštu so samostatnými matracmi.

Dva matrace sú cenovo náročnejšie ako jeden veľký, no za to investujete do kvality vášho spánku. Manipulácia s dvomi matracmi je výrazne ľahšia, vďaka čomu ušetríte svoje sily pri prenose cez poschodia. Existujú však partnerské matrace, ktoré sú výnimočné pre viac stupňov tvrdosti. Vytvoria celistvú plochu aj keď s medzerou, no budete mať pocit jednotného matraca. Každý matrac má dva stupne tvrdosti a je len na vás, ktorú z nich budete používať.

Dva partnerské matrace oceníte po každej stránke. Pri spoločnom matraci sa môže preležať jedna strana. Vtedy však musíte vymeniť celý matrac. Pri samostatných matracoch vymeníte len poškodený a preležaný matrac, druhý funkčný vám môže slúžiť ďalej. Preležaniu však môžete predchádzať pravidelným otáčaním. Obracanie veľkého matraca však stojí veľmi veľa námahy. To častokrát komplikuje nielen väčšia hmotnosť, ale najmä nepraktické rozmery. Praktickejším riešením sú dva menšie matrace. Medzi ďalšími výhodami je aj starostlivosť o čistenie. Pokiaľ sa zašpiní jedna strana matraca, stačí ak operiete jeden poťah. Matrac by sa mal z času na čas aj presušiť, keďže sa v noci prirodzene potíme. S dvoma matracmi sa tak v každom prípade bude manipulovať oveľa jednoduchšie.

Výhody a nevýhody samostatných matracov

+ ľahšia manipulácia

+ výber rozdielnej tvrdosti

+ možnosť použiť polohovateľný rošt

+ praktickejší prenos, čistenie, sušenie

- vyššia cena

 

Spánkom strávite veľa času, preto stavte na kvalitný a pohodlný matrac. Pri jeho výbere do manželskej postele dobre zvážte osobitné preferencie, váhu, výšku a ďalšie faktory, od ktorých sa odvíja stupeň tvrdosti, zloženie matraca a teda a aj rozhodnutie, či pre vás bude optimálnym riešením jeden spoločný alebo dva samostatné matrace.

Google+