Spávate so svojím psíkom? Pomáhate si tým ku kvalitnejšiemu odpočinku

Akosi sa už zaužívalo, že psy do postele nepatria. Vraj to môže viesť k nepokojnému spánku a dokonca k poraneniam či chorobám. Najnovšie štúdie však zistili, že ak budete mať svojho psíka nablízku, kým budete driemať, môžete dopomôcť vám aj vášmu psíkovi k lepšiemu spánku.

zena so psom

Najlepší priateľ človeka vo dne i v noci

Pre väčšinu majiteľov psov je prirodzené, že ich pes sprevádza počas celého dňa a nezriedka aj noci. Je však spanie so psom naozaj dobrý nápad? Ako ukazujú mnohé štúdie, ktoré sa zaoberali týmto fenoménom, spanie s domácim miláčikom môže byť pre človeka skutočne prospešné. Teplo psieho tela, pravidelný tlkot srdca a jeho prirodzená ochranárska povaha môžu pôsobiť upokojujúco, takže sa budete počas odpočinku cítiť bezpečne a príjemne.

Dôkazom toho sú aj výsledky novej štúdie z Mayo Clinic, ktoré uvádzajú, že ak budete mať počas spánku nablízku psíka, môžete si tým zvýšiť kvalitu odpočinku. V tomto prípade však výskum ukázal, že prospešné pre ľudský spánok je, ak sa pes nachádza v spálni, ale už horší vplyv na spánok má, keď je pes skutočne v posteli. Praktickým riešením preto môže byť, ak umiestnite psí pelech vedľa svojej vlastnej postele.

Tip: Čo robiť, keď nemôžem zaspať?

Ako pes v spálni pomáha k lepšiemu spánku

1. Psík zmierňuje depresívne stavy

Nie je žiadnym tajomstvom, že aktivity vykonávané s pomocou zvierat u ľudí priaznivo ovplyvňujú príznaky depresie. Ak teda jednoduchá interakcia so psom (napríklad vo forme canisterapie) dokáže liečiť depresiu, predstavte si, čo potom dokáže spánok v blízkosti psa. Koniec koncov, prítomnosť psov napomáha uvoľneniu sa a zvyšuje hladinu oxytocínu, čo v podstate robí zo psa živé antidepresívum.

Navyše spanie so psom a chemické látky, ktoré pri takomto odpočinku vznikajú, podporujú mozgové vlny theta, o ktorých je známe, že sa vyskytujú počas REM fázy spánku. Navyše, ak sú psy so svojimi majiteľmi v noci, ich srdcový tep sa vzájomne synchronizuje. To je ďalší dôkaz upokojujúcich účinkov, ktoré môže mať prítomnosť psa na ľudský mozog.

2. Prítomnosť psa zvyšuje pocit bezpečia

Ak sa nad tým trochu zamyslíte, prídete na to, že pes má typické ochranárske sklony. Navyše preto, že má bdelý spánok a rád stráži, ihneď vás upozorní, ak sa v noci deje niečo nezvyčajné. Mnohí ľudia tak zistili, že vedomie, ako ich pes chráni, im pomáha cítiť sa bezpečnejšie a spať pokojnejšie.

3. Pes zmierňuje nespavosť

Poznáme to asi všetci - ležať v noci v posteli a nevedieť zaspať patrí k mimoriadne nepríjemným situáciám, ktoré nám rozhodne neprispievajú k dobrej nálade. Našťastie, aj v tomto prípade dokáže prítomnosť psíka doslova zázraky.

pes v posteli

Prítomnosť psa v posteli môže pomôcť v boji proti nespavosti tým, že odstraňuje úzkosť a zmierňuje hyperaktivitu a hypervigilanciu. To všetko vytvára pozitívnejšie podmienky pre zdravý spánok, čo môže výrazne napomôcť v boji proti nespavosti.

4. S havkáčom si navodíte pocit pohody

Vďaka svojmu upokojujúcemu efektu psy v spálni priaznivo ovplyvňujú výskyt nočných môr a dokonca pomáhajú osobám trpiacim posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD). Dokonca to, ako si pes užíva pohodlie a vašu prítomnosť vám môže pomôcť upokojiť sa a navodiť pocit pohody, ktorú väčšina majiteľov psov považuje za príjemnú a upokojujúcu.

5. So psom sa nebudete cítiť osamelo

Ak žijete sami, môžete sa počas spánku cítiť osamelo až depresívne. Preto mnohým ľuďom pri spánku veľmi pomáha prítomnosť domáceho maznáčika.

spanie so psom

Spoločenstvo, pocit bezpečia a uvoľnenie, ktoré vám môže poskytnúť váš pes, je vynikajúcim dôvodom na spoločný spánok.

6. Pes v spálni podporí vaše duševné zdravie

Domáce zvieratá pomáhajú odbúravať stres a úzkosť. Účinne podporujú sociálne a emocionálne väzby, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť náladu a celkové duševné zdravie. Štúdia z roku 2012 ukázala, že interakcie medzi ľuďmi a zvieratami môžu zmierňovať ťažkosti vyplývajúce zo stresu, ako je napr. vysoká srdcová frekvencia či zvýšený krvný tlak.

Kedy by ste mali zvážiť prítomnosť psa v posteli

Nie vždy je prítomnosť psíka v posteli žiadaná či vhodná. Každopádne, skôr, ako sa rozhodnete urobiť zo svojho štvornohého kamaráta spolunocľažníka, mali by ste vziať do úvahy tieto faktory:

  • Pes, ktorý chrápe, slintá alebo prehrieva posteľ, určite nie je ideálnym partnerom na spanie.
  • Ak trpíte alergiami alebo astmou, uvedomte si, že domáce zvieratá môžu do vašej postele prenášať alergény, ako je prach a peľ, čo môže zhoršiť váš zdravotný stav.
  • Ak umožníte psovi zdieľať s vami spoločné lôžko, ubezpečte sa, že je pod stálym veterinárnym dohľadom, okrem toho je pravidelne očkovaný, odčervovaný a netrpí žiadnym prenosným ochorením.
  • Príliš dominantný alebo až agresívny pes v spálni predstavuje významné riziko uhryznutia, prípadne môže ohroziť napríklad deti.

Tip: Majú sny hlbší význam? Najznámejšie teórie odhaľujú, čo znamená nočné snívanie

Google+