Spoznajte výhody a nevýhody, aké ponúka polyfázový spánok

Väčšina ľudí patrí medzi monofázických spáčov, ktorí spia len raz za noc. Ak si však radi pravidelne zdriemnete aj počas dňa, zrejme aj vy patríte k ľuďom s tzv. polyfázovým spánkom. Polyfázový spánok je totiž typ spánku, pri ktorom sa spí viackrát počas dňa.

žena na posteli

Monofázový, dvojfázový a polyfázový spánok

Jedno zdriemnutie počas dňa sa považuje za dvojfázový a nie za polyfázový spánok. Ak si však počas dňa dvakrát alebo viackrát krátko zdriemnete, stávate sa polyfázovým spáčom. Polyfázický spánok je  fenomén, ktorý na začiatku dvadsiateho storočia opísal psychológ J. S. Szymanski. Môžeme však vyhlásiť polyfázový spánok za zdravý? A oplatí sa pestovať takéto návyky? Pozrime sa na túto problematiku podrobnejšie.

Tip: Čo robiť, keď nemôžem zaspať?

Polyfázový spánkový cyklus pravdepodobne zažil každý z nás

Či už sme to chceli alebo nie, každý z nás mal v živote dni, keď sa riadil polyfázovým spánkovým režimom. Za prvý kontakt s ním sa dá považovať študentské obdobie pri príprave na skúšku alebo pred odovzdaním seminárnej práce. Ďalším príkladom môže byť riešenie problémov s jet lagom (pásmovou chorobou) a dlhými medzipristátiami počas cestovania.

3 najznámejšie polyfázové spánkové režimy

Existuje niekoľko typov rozvrhov polyfázového spánku. Hlavnou myšlienkou všetkých týchto rozvrhov je naučiť mozog rýchlejšie dosiahnuť REM fázu spánku, aby ste menej hodín spánku nepovažovali za kompromis. Medzi najznámejšie štruktúrované polyfázické spánkové rozvrhy patrí rozvrh Dymaxion, Uberman a Everyman:

  • Rozvrh Dymaxion

Tento rozvrh, ktorý vyvinul architekt Buckminster Fuller, zahŕňa štyri spánky v trvaní 30 minút, čo predstavuje celkovo 2 hodiny spánku denne. Je mimoriadne náročné ho dodržiavať, najmä po prvých dvoch dňoch, keď sa vytvorí spánkový deficit.

  • Rozvrh Uberman

Ak je pre vás harmonogram Dymaxion nezvládnuteľný, môžete skúsiť šťastie so spánkovým cyklom Uberman, ktorý odporúča 6-8 zdriemnutí po 20-30 minútach. Cieľom je dosiahnuť minimálne 3 hodiny spánku denne.

  • Rozvrh Everyman

Je pravdepodobne najpraktickejší zo všetkých známych polyfázových rozvrhov. Zahŕňa 3 hodiny spánku v noci, podporené 3 zdriemnutiami po 20 minút počas dňa, čo predstavuje celkovo 4 hodiny spánku. Podobne, ako pri spánkovom cykle Uberman, aj pri tomto si môžete vytvoriť vlastné variácie tohto rozvrhu.

Je polyfázový spánok zdravý?

Kľúčom k úspešnému polyfázovému spánkovému rozvrhu je trénovať mozog a telo tak, aby ste z každého, hoci aj krátkeho spánku získali čo najviac. To však nefunguje u každého rovnako. Zatiaľ, čo niektorí ľudia sa môžu zdať plní energie a vitality, iní môžu mať problém s úzkosťou, udržaním pozornosti, ovládaním emócií a zhoršenou pamäťou. Ak začnete pociťovať vážnejšie príznaky nedostatku spánku, odporúčame vám zvážiť návrat k normálnemu spánkovému režimu.

unavená žena

Polyfázový spánok je skvelou alternatívou v prípadoch, keď pravidelný spánkový cyklus nie je z rôznych dôvodov možný. Napríklad námorníci, vojaci, študenti a lekári môžu úspešne využívať výhody polyfázového spánku, pretože ich profesie sa vyznačujú nepravidelným rozvrhom a tým aj nepravidelným spánkom. Avšak neexistujú žiadne vedecké dôkazy, ktoré by potvrdzovali myšlienku, že vďaka polyfázovému spánku sa telo dokáže prispôsobiť menšiemu počtu hodín spánku.

Ako prejsť na polyfázový spánok

Ak chcete prejsť z normálneho monofázického na polyfázický spánok, môže to zhoršiť vyhliadky na dosiahnutie vašich cieľov a dokonca to môže byť aj nebezpečné. Na začiatok sa snažte spať každý deň rovnako 7-8 hodín. Začnite s dvojfázovým spánkom a postupne sa dopracujte k 2-3 zdriemnutiam v trvaní 1 hodiny počas dňa.

ruka s budíkom

To pomôže vášmu mozgu prispôsobiť sa kratším obdobiam spánku. Nakoniec môžete skúsiť začať znižovať počet hodín spánku. Ako prvý cieľ si stanovte 4 hodiny nočného spánku s 3 dennými zdriemnutiami po 30 min.

Spoznajte výhody a nevýhody polyfázového spánku

Výhody:

  • Denne strávite spánkom menej hodín.
  • Spánok počas dňa vás osvieži viackrát denne namiesto iba raz.
  • Vytrénujete si spánok a prebúdzanie podľa potreby.
  • Je ideálny pre ľudí s nepravidelným rozvrhom.

Nevýhody:

  • Ťažko sa úspešne zavádza do praxe.
  • Nedá sa dodržiavať pri 8-hodinovom pracovnom čase.
  • Prináša zvýšené riziko komplikácií súvisiacich s nedostatkom spánku.
  • Neexistujú vedecké dôkazy, že sa telo skutočne prispôsobí menšiemu počtu hodín spánku.

Tip: Fázy spánku a čo sa počas nich s nami odohráva

Google+