Starý matrac ako pelech pre domácich miláčikov?

Uvažujete, že vymeníte starý matrac za nový a neviete si rady kam s tým starým? A vlastníte aj psíka, ktorý si predsavzal, že v jeho vankúši sa určite niečo ukrýva, a tak doň vyhrýzol viacero dier? Alebo si azda vaše šteniatko na svojom odpočívadle najradšej skúša ostrosť pazúrov?

Šteniatka labrador retrievera spia na pelechu vyrobeného z matracu.

Riešenie, čo s matracom, sa vám potom ponúka samo – premeňte ho na komfortný psí pelech (použiteľný, samozrejme, aj pre mačky). Alebo rovno vyrobte niekoľko menších a nejaké venujte susedom, alebo psiemu útulku. Alternatívne, ak sa vám práve nechce púšťať do nového „urob si sám“ projektu, môžete sa spýtať v okolitých zvieracích charitách, či nemajú záujem o váš starý matrac tak, ako je.

Keďže z väčších matracov bude treba vyrezať menšie kusy rôznych veľkostí a tvarov, vhodným typom sú najmä penové matrace, ideálne z pamäťovej peny. Matrace z detských postieľok rezať netreba. Anatomické matrace budú vyhovovať starším a väčším psíkom, ktorým poskytnú úľavu od záťaže kĺbov. Naopak, z pohľadu bezpečnosti a rizika poranenia, pružinové matrace sú na tento účel vyslovene nevhodné.

  • Predtým než začnete zvážte, kam hotový pelech umiestnite. Podľa toho preň potom vyberte primeraný tvar – k stene sa hodí obdĺžnikový, alebo polkruhový, do rohu miestnosti zasa štvorcový a pod stôl pokojne aj kruhový. Tvar zbytočne nekomplikujte, aby sa dal jednoducho navliekať.
  • Penový matrac sa dá bez väčšej námahy rozrezať aj kuchynským nožom. Pohľadom na prierez sa uistite, že štruktúra nie je narušená, alebo navlhnutá. Hotové menšie kusy, ktoré budete ďalej používať, je z hygienických dôvodov dobre povysávať a na niekoľko hodín vystaviť na slnku.
  • Následne zvoľte materiál, do ktorého odrezaný matrac zabalíte. Bez ohľadu na to, či ho plánujete využívať vonku, alebo vnútri, textília by mala byť odolná a čo najmenej priepustná. Ak vám však neprekáža častejšie pranie a vymieňanie, môžete zužitkovať napríklad aj staršie plachty.
  • Čo sa farby týka, najlepšie sú neutrálne tmavé farby ako hnedá, tmavosivá, alebo sýta bordová. Jednak kvôli škvrnám na povrchu a tiež, aby nepôsobili príliš nápadne.
  • Ďalším krokom je výroba návliečky. Podľa svojich zručností a hygienických nárokov si vyberte, či chcete, aby sa návliečka dala uzavrieť, alebo môže zostať otvorená. Dĺžka textílie by určite mala byť viac ako dvojnásobná v porovnaní s najdlhšou stranou matraca. Ak má návliečka zostať na jednej strane otvorená (podobne ako je to pri niektorých vankúšoch), dĺžka látky by mala byť dostatočná na vytvorenie vnútorného záhybu, do ktorého sa matrac schová.

Hnedý labrador leží na ortopedickom matraci.

  • Začnite tým, že látku položíte vonkajšou stranou nadol a zhora na ňu priložíte matrac. Následným preložením látky cez matrac získate dobrú predstavu o tom, koľko bude treba odstrihnúť z jej okrajov, aby dobre priliehala. Podľa toho ju zostrihajte.
  • V prípade, že nebudete našívať zips, látku na jednom konci zahnite smerom dovnútra a zošite po okrajoch. Vznikne tak vnútorné vrecko, do ktorého by mal matrac zapadnúť. Zasuňte ho dnu a látku opäť preložte. Ak všetko pekne sedí, látku už len zošite po pozdĺžnych stranách a návliečka je hotová.
  • Pri alternatíve našívania zipsov sa najprv rozhodnite, či zvolíte štandardné, alebo suché zipsy a tiež, či preferujte, aby boli po celom obvode. Podľa potreby potom textíliu čiastočne zošite po stranách, alebo rozstrihnite na dve polovice. Nie každý má potrebné krajčírske skúsenosti, či istotu v narábaní so šijacím strojom, preto, ak treba, nechajte si poradiť.
  • Šitiu sa dá vyhnúť viacerými spôsobmi. Prvým je použitie samolepiacich suchých zipsov, no tie majú jeden výrazný limit – vydržia pranie len do teploty 40 °C. Môžete tiež najprv kúpiť dostatočne veľkú návliečku na záhradnú sedačku a matrac vyrezať podľa jej rozmerov. Iným dobrým tipom na náhradu výroby návliečky, vhodným najmä pri detských matracoch, je použiť staré plachty na gumu. Tie sú ale spravidla vyrobené z tenších materiálov, a preto ich treba kombinovať viac naraz, alebo s ochranným matracovým obalom.
  • Čo ešte zostáva, je voľba rámu celého pelechu. V mnohých prípadoch bude zrejme postačujúci len samotný matrac. Ak však chcete zostať verní recyklácii, ideálna bude drevená zásuvka z vyradenej komody, alebo zužitkovanie starej palety.
Google+