Starostlivosť o nový matrac + užitočné tipy ohľadom matracov

Aby si nový matrac zachoval svoje vlastnosti čo najdlhšie, je potrebné sa oň správne starať. Len tak si dožičíte naozaj zdravý spánok a vaše telo si poriadne oddýchne. Prečítajte si viac a dozviete sa, ako sa starať o matrac a tak predĺžiť jeho životnosť.

matrac na posteli

Čo s matracom po jeho kúpe

Hneď po tom, ako si nový matrac prinesiete domov, je potrebné ho rozbaliť. Ak máte vákuovo balený matrac zvinutý do tvaru valca, vedzte, že tento matrac bol zrolovaný strojom, ktorý berie do úvahy vlastnosti matraca a nepoškodí ho pritom. Takto balené matrace ponúkajú, samozrejme, veľa výhod. Patrí medzi ne napríklad ľahká manipulácia, vysoký stupeň hygieny pri preprave, ako aj ochrana materiálu, ktorý si tak zachová všetky svoje želané vlastnosti.

Okrem takto balených matracov poznáme aj také modely, ktoré nie je možné skomprimovať (zrolovať). Tieto matrace sa vo svojom skutočnom rozmere zabalia najprv do transparentných fólií a potom ešte do pevnejších ochranných čiernych fólií. Pri extra ťažkých balíkoch sa takto balené matrace uložia aj do kartónu a až následne sú expedované. Toto klasické balenie má výhodu v tom, že matrace sú po doručení okamžite použiteľné. Po vybalení ich môžete vložiť do postele a okamžite využívať.

Tip: Aká je životnosť matraca, aby neprišiel o svoje vlastnosti?

Správny postup pri rozbaľovaní matraca

Pri odbaľovaní zvinutého matraca postupujte nasledovne:

  1. Najprv šetrne odstráňte kartón alebo fóliu na povrchu, do ktorej je matrac zabalený. Ak fóliu otvárate nožom alebo nožnicami, dbajte o to, aby pritom nedošlo k poškodeniu matraca.
  2. Pri porušení vákua u zvinutých matracov začne matrac opäť nadobúdať svoju pôvodnú veľkosť.
  3. Následne matrac umiestnite na posteľ, prípadne ho nechajte položený na bočnej strane.
  4. Je dôležité, aby matrac, ktorý bol zrolovaný vo vákuu, mohol v priebehu nasledujúcich 24-48 hodín po rozbalení zregenerovať. To znamená, že tento čas je určený na prinavrátenie matraca do jeho pôvodného tvaru a veľkosti.
  5. Pre zabezpečenie vhodných podmienok počas tohto obdobia je potrebné zaručiť, aby na matraci v tomto čase nik neležal, prípadne, aby nebol ničím zaťažený.
  6. Ak matrac nerozbalíte hneď po príchode domov, nezabudnite, že zvinutý vo fólii by nemal ostať dlhšie ako 2 týždne od nákupu. Je dobré vedieť, že pri nedodržaní správneho postupu a manipulácie s matracmi môžete stratiť nárok na záruku.

Tip: Týchto 12 zlých návykov môže skrátiť životnosť vašich matracov!

Ako často obracať matrac

Aby na matraci nedochádzalo ku vzniku preležanín, jamiek, hrboľov alebo hrčí, niekoľkokrát za rok ho otočte. Tento úkon dokonca odporúčajú aj samotní výrobcovia matracov. Mnohí dokonca uvádzajú, že nové matrace by sa mali počas prvých štyroch mesiacov používania obracať približne každé 2 týždne, následne potom 1x za tri mesiace, čiže 4x do roka.

obracanie matraca

Môžete si pomôcť aj tak, že matrac budete obracať vždy, keď dôjde k zmene ročného obdobia. Okrem toho je občas vhodné matrac pretočiť aj tak, že vymeníte polohu pre hlavu a nohy. Pri zónových matracoch je to však možné v prípade, že je oblasť pre nohy a hlavu rovnaká.

Ak sedávate na matraci, meňte miesto

Je veľmi pravdepodobné, že v rámci jedného matraca bude niekoľko miest, ktoré budú zaťažované o niečo viac, ako ostatná plocha. Napríklad môžete sedávať na určitom mieste na posteli počas obliekania alebo obúvania topánok.

Ak však toto miesto nemeníte, môže sa stať, že matrac postupne začne strácať svoju štruktúru a vytvoria sa na ňom preliačiny. Nezabúdajte na to a snažte sa toto miesto priebežne striedať s iným, alebo si radšej sadnite na stoličku.

Matrace pravidelne vysávajte

Ak pravidelne vysávate podlahu, prečo by ste nemohli povysávať aj matrac? Samozrejme, použite na to inú násadku ako na podlahu.

vysavanie matraca

Matrace dokonca môžete aj vyklepať, avšak pozor na to, aby ste ich pri manipulácii zbytočne neohýbali a nenarušili tak ich štruktúru. Na čistenie matracov odporúčame predovšetkým suché čistenie. V každom prípade je ideálne, ak sa pri údržbe matraca budete riadiť pokynmi uvedenými výrobcom na štítku matraca.

Zadovážte si chránič na matrac

Nezabúdajte na ochranu matracov pred znečistením vo forme chrániča na matrac. Na rozdiel od matraca sa totiž dá veľmi ľahko sňať a vyprať. Matracový chránič však dokáže oveľa viac, ako len ochrániť matrac pred škvrnami od jedla, pitia, či potu.

Kvalitné chrániče na matrac sú hebké, priedušné a príjemné na dotyk, takže sa na nich vôbec nebudete cítiť nepohodlne. Okrem toho viaceré chrániče na matrac disponujú vodoodpudivou úpravou povrchu, ktorá dokáže výrazne predĺžiť životnosť matraca.

Tip: Kedy je potrebný chránič matraca?

Google+