Trápi vás syndróm nepokojných nôh? Poradíme vám, ako zmierniť jeho príznaky

Ak trpíte syndrómom nepokojných nôh, jeho príznaky vám určite nemusíme vysvetľovať. Nepríjemnou súčasťou tohto ochorenia je však skutočnosť, že príznaky sa neobmedzujú iba na deň, ale doslova znemožňujú aj večerné usínanie.

nohy pod perinou

Syndróm nepokojných nôh je porucha nervového systému

Určite poznáte ten pocit, keď už dlho sedíte a máte chuť vstať a pretiahnuť si nohy. A teraz si predstavte, že takýto pocit majú ľudia so syndrómom nepokojných nôh každý deň, dokonca aj vtedy, keď sa večer snažia zaspať. Syndróm nepokojných nôh (Restless Legs Syndrome) je známy aj ako Willisova-Ekbomova choroba. Ide o senzomotorickú poruchu nervového systému, ktorá spôsobuje silné nutkanie pohybovať nohami.

Príčina syndrómu stále nie je úplne známa. Existujú dôkazy, ktoré naznačujú, že jeho pôvod je genetický, ale môže sa pripisovať aj nízkej hladine železa v mozgu. U mnohých žien sa vyvinie v tehotenstve. Dokonca niektoré ochorenia, ako je Parkinsonova choroba a cukrovka, môžu zvyšovať pravdepodobnosť vzniku RLS.

RLS môže ho dostať prakticky ktokoľvek, ale častejšie postihuje ženy a u ľudí v strednom veku sa častejšie vyskytujú závažné príznaky. Stáva sa, že lekári RLS nerozpoznajú, najmä ak sú príznaky mierne alebo sa nevyskytujú často. Ak sa však diagnostikuje, liečba ho často dokáže zastaviť.

Tip: ADHD a spánok – 8 tipov ako sa lepšie vyspať, ak trpíte hyperaktivitou

RLS má vplyv na nespavosť

Syndróm nepokojných nôh je považovaný za poruchu spánku, pretože sa zvyčajne vyskytuje alebo zhoršuje práve počas odpočinku. Okrem problémov so spánkom však môžete mať problémy aj s dlhým sedením, napríklad v práci, divadle alebo v aute. Navyše, ak sa neliečite, príznaky sa môžu ešte zhoršiť, pričom nedostatok spánku, ktorý z toho vyplýva, vám môže spôsobiť problémy v práci alebo doma.

vyšetrenie nôh

Tí, ktorí trpia RLS, sú buď v noci hore a chodia, aby sa zbavili nepohodlia, alebo sa v noci budia kvôli neovládateľnému nutkaniu hýbať nohami. Tento neustály stav bdelosti môže viesť k extrémnemu vyčerpaniu a ďalším negatívnym vedľajším účinkom spojeným s nedostatočným spánkom

Ako sa prejavuje syndróm nepokojných nôh

Ľudia so syndrómom nepokojných nôh majú nezvyčajné pocity nielen v nohách, ale objavujú sa aj v rukách, hrudníku alebo hlave. Pocity sa zvyčajne vyskytujú na oboch stranách tela. Môžu sa vyskytovať len na jednej strane alebo môžu začať na jednej strane a potom sa presunúť na druhú. Tieto nepríjemné pocity zahŕňajú:

  • svrbenie, napätie, ťahanie
  • bolesť, pulzovanie alebo pichanie
  • silné nutkanie hýbať nohami, aby tieto pocity zmizli

S RSS sa dá účinne bojovať

Hoci na syndróm nepokojných nôh neexistuje jednoznačný liek, existujú spôsoby, ako zvládnuť nepríjemné pocity, ktoré ho sprevádzajú. Vyskúšajte niektoré z nich:

  • Strečing a masáž - pred spaním si dajte teplý kúpeľ, aby ste uvoľnili svaly, a potom pokračujte ľahkým strečingom a masážou.
  • Aktívny pohyb počas dňa - udržiavanie stálej úrovne aktivity a rozprúdenie krvného obehu počas dňa vám večer pomôže ľahšie zaspať. Avšak dbajte na to, aby ste to s pohybom nepreháňali. Stanovte si tempo, ktoré je zvládnuteľné a opakovateľné každý deň.
  • Vynechajte kofeín a alkohol - konzumácia kofeínu alebo alkoholu pred spaním zhorší kvalitu spánku každému. Uistite sa, že sa im pred spaním vyhýbate, aby ste svoj stav ešte viac nezhoršili.
  • Doprajte si pred spaním aspoň hodinu bez elektroniky – bezprostredne hodinu pred plánovaným zaspávaním zabudnite na mobil, televízor či tablet. Vyhnete sa škodlivému pôsobeniu modrého svetla.
  • Vyskúšajte železo v podobe výživových doplnkov – ak vám v krvi zistili  nedostatok železa, môžete si ho doplniť prostredníctvom výživových doplnkov.

Tip: Poruchy spánku a migréna môžu spolu súvisieť. Ako vystúpiť zo začarovaného kruhu?

Google+