Únava hneď po prebudení – ako sa jej zbaviť?

Poznáte ten pocit, keď sa ráno zobudíte a hneď ste unavení? Tento jav zažil iste každý aspoň raz vo svojom živote. Ani po dlhom spánku sa necítite svieži. Ako predísť tejto nepríjemnej záležitosti?

Pocit nízkej energie zažívame počas fyzickej aj psychickej aktivity. Niektorí pociťujú únavu až večer, väčšina ľudí už počas dňa. Sú typy ľudí, ktorí sa na neustálu únavu sťažujú stále. Ako je možné že sme unavení hneď ráno? Nestačí spánok počas celej noci na to aby sme sa cítili svieži počas celého dňa?

Únavou trpia všetci ľudia, niektorí v menšej miere, iní zas viac a intenzívnejšie. Únava dokáže ovplyvniť aj bežnú aktivitu počas dňa. Iste nie je pre nikoho príjemná únava hneď ako príde do práce. Ako sa takejto únavy zbaviť?

Únava prichádza aj s príznakmi, ktoré často vypozorujeme sami na sebe. Nesústredenosť, bolesť hlavy, svalov, kĺbov, podráždenosť, minimálna koncentrácia, až negatívne naladenie. Tieto a ďalšie príznaky pozná pri únave väčšina ľudí. Poznáme dve kategórie únavy – fyzická a duševná. Fyzická únava je známa tým, že prichádza po náročnej aktivite a náročnom dni. Samozrejme, pre každého je stupeň náročnosti rozdielny.

Tip: Hygiena spánku, alebo ako vylepšiť svoje spánkové návyky

Duševná únava nás zastihuje počas náročnejšieho obdobia. Vtedy môžeme byť viac vystavovaný stresu a zmenám, ktoré naše telo zvláda horšie. Duševná únava sa prejavuje ospalosťou, nervozitou, nízkou koncentráciou. Duševná únava sa nestratí za jednu noc. Je dôležité udržiavať svojho ducha v pokoji a pohode.

Chronická únava ihneď po prebudení predstavuje komplikáciu, ktorá vám zaťaží každodenný život. Každý verí, že keď sa ráno zobudí, so slnkom príde ja nová energia do ďalšieho dňa. Čo však môže byť prekvapujúce, že po prebudení nastáva ihneď únava a vy sa tak čudujete ako je to možné.

Rannú únavu môžu spôsobiť zlé zvyky

Ranná ojedinelá únava hneď po prebudení nemusí hneď signalizovať vážne problémy. Príčinou môže byť krátky spánok, prichádzajúca chrípka alebo ťažšie obdobie. Ak však trpíte rannou únavou dlhšie treba začať hľadať príčinu.

Na rannej únave sa pripisuje viacero faktorov. Únava môže prísť aj kvôli zlým zlozvykom. Vyčerpaný organizmus je potrebné nechať oddýchnuť a nie ho viac namáhať. Viac ako dva dni po sebe nechoďte spávať menej ako potrebujete. Medzi ďalšie nesprávne návyky je malý príjem tekutín. Naučte sa piť veľa čistej vody a nenechajte svoje telo dehydrované. Pokiaľ máte zaužívaný príjem kofeínu na večer, určite si tým nepomôžete k sviežosti počas nasledujúceho rána. Energetické nápoje a kofeín narušia kvalitný spánok a spomalia proces prebúdzania.

Okrem nápojov myslite aj na maškrtenie na večer, ktoré krátko pred spaním sťažuje proces zaspávania. Rannej únave možno pripísať aj cvičenie neskoro večer. Vďaka nemu sa síce cítite plní energie, no o to ťažšie sa vám ráno vstáva. Skúste si zacvičiť pred odchodom do práce alebo v do obedných hodinách.

Tip: Skoré ranné prebúdzanie – čo robiť, ak sa zobúdzate príliš zavčasu?

Ďalšie dôvody ktoré sa pripisujú na rannej únave

  • Držíte v hlave starosti
  • Káva a energické nápoje popoludní
  • Tesne pred spaním pozeráte do modrého svetla
  • Cvičíte tesne pred spaním
  • Môže vám chýbať magnézium
  • Stravujete sa ťažkými jedlami

Ako teda ostať ráno svieži?

Ak ste zistili že zo spomínaných zlozvykov robíte aspoň jeden, skúste sa ho najbližšie obdobie pomaly zbavovať. Ta zistíte či vaša únava pramení z obyčajného zlého návyku alebo nie. Skúste pre svoj spánok urobiť maximum. V prvom rade si určte pravidelnosť zaspávania a vstávania. Vaše telo si tak zvykne na pravidelnosť a neprekvapí ho ani víkend. Porozmýšľajte nad tým,  ktoré spánkové návyky môžete zmeniť a vylepšiť.

Snažte sa spať v úplnej tme a tichu. Aj tieto faktory ovplyvňujú kvalitu spánku. Nepodceňujte ani teplo v miestnosti. Kvalite spánku dopraje aj čistá myseľ. Choďte spať s čistou hlavou bez zbytočného premýšľania. Ráno si doprajte svoj rituál, ktorý sa bude skladať z toho čo máte najradšej. Nezabudnite vstávať v pokoji bez naháňania. Môže ísť o rannú kávu, výživné raňajky sprchu a mnoho ďalšieho.

Pravidelné cvičenie pomáha okysličovať krv a vám pomôže lepšie zaspať. Vďaka tomu sa tak v noci poriadne vyspíte a ráno sa zobudíte plní energie. Únavu môže spôsobovať mnoho faktorov, zistite ktorý je príčinou tej vašej. Snažte sa urobiť všetko preto aby vaše rána vyzerali konečne plné energie a chuti.

Google+