Únavu za volantom netreba podceňovať. Vyskúšajte naše tipy, ako šoférovať bezpečne

Zaspávanie za volantom predstavuje vážny a životu nebezpečný fenomén. Ohrozuje totiž nielen vodiča samotného, ale aj ostatných účastníkov premávky. V tomto článku sme sa zamerali na možné následky jazdy unaveného vodiča a ponúkneme vám aj rady, čo robiť v prípade, ak sa za volantom cítite unavení alebo ospalí.

žena za volantom

Ospalosť za volantom môže zabíjať

Niet pochýb o tom, že únava za volantom výrazne zvyšuje riziko dopravných nehôd. Najväčšie nebezpečenstvo pritom predstavuje mikrospánok. Je to vlastne stav, keď človek zaspí len na niekoľko sekúnd, no ak k nemu dôjde počas jazdy, ľahko sa môže stať, že auto zíde z cesty alebo sa zrazí s iným vozidlom.

Škody spôsobené týmito nehodami sa ešte zvyšujú, ak k nim dôjde pri vysokých rýchlostiach. Ani zďaleka to však nie je všetko. Ospalá jazda je nebezpečná aj vtedy, ak človek v skutočnosti nezaspal. Nedostatok spánku totiž vedie k mentálnym poruchám, ktoré sú podobné stavom v opitosti. To má za následok, že človek horšie vníma svoje okolie a spomaľuje sa jeho reakčný čas, čo sťažuje vyhýbanie sa nebezpečenstvám na vozovke.

Tip: Môžete spať menej ako 7 hodín za noc a cítiť sa oddýchnutí? Zisťovali sme za vás

Kedy spánok najviac ohrozuje šoférov?

Zistilo sa, že ľudia častejšie zaspávajú za volantom v čase, keď si ich telo riadené cirkadiánnym rytmom myslí, že by mali spať. Ide predovšetkým o skoré ranné hodiny, najmä v čase medzi 2. až 6. hodinou rannou alebo tesne po obede, v čase od 14. do 16. hodiny popoludní, keď opäť nastáva útlm pozornosti a bdelosti.

šofér pije kávu

Za najlepší spôsob, ako sa vyhnúť zaspávaniu za volantom, sa považuje vyhýbanie sa šoférovaniu v čase, keď je vysoká pravdepodobnosť, že budeme ospalí. Odporúča sa napríklad vyhýbať sa šoférovaniu v skorých ranných hodinách alebo tesne za obedom, prípadne kedykoľvek, keď vieme, že sme sa v noci dostatočne nevyspali. Ak je to možné, je vhodnejšie, ak v tomto prípade využijeme verejnú dopravu alebo sa na cestu vôbec nevydáme, pokiaľ nie je možné použiť alternatívu k jazde autom.

Najčastejšie príčiny spôsobujúce ospalosť pri šoférovaní

Pri ospalom šoférovaní obyčajne zohráva úlohu viacero faktorov:

  • Nedostatok spánku: Hoci je známe, že dospelí by mali každú noc spať 7 až 9 hodín, značný počet ľudí tento čas bežne nedodržiava.
  • Poruchy spánku: Mnohé spánkové poruchy, ako napríklad obštrukčné spánkové apnoe, spôsobujú, že spánok človeka je nedostatočný, prerušovaný a nekvalitný. Navyše mnohé zostávajú nediagnostikované, a ak sa neliečia, môžu vyvolávať dennú ospalosť.
  • Skoré ranné, neskoré nočné a poobedné hodiny: K dopravným nehodám v dôsledku ospalosti dochádza najčastejšie medzi polnocou a šiestou hodinou ráno alebo v poludňajších hodinách, keď ospalosť vo všeobecnosti vrcholí.
  • Dlhá, monotónna jazda: Problémom môže byť aj nezáživná jazda (napríklad po diaľnici), ktorá v porovnaní s jazdou po mestách a kľukatých cestách pôsobí uspávajúco.
  • Lieky: Rovnako aj viaceré lieky spôsobujú ospalosť. Ide nielen o lieky na spanie, vrátane liekov na predpis, ale i voľnopredajné lieky a výživové doplnky, ktoré sa užívajú v noci a tak môžu spôsobiť pretrvávajúcu ospalosť nasledujúce ráno.
  • Alkohol: O tom, že alkohol za volant nepatrí, sa ani nemusíme rozširovať. Môžeme len zdôrazniť, že alkohol môže vyvolať ospalosť a zároveň ovplyvniť reakčný čas a rozhodovanie.

Ako zistíte, že by ste radšej nemali viesť vozidlo

Uvedomte si, že počas jazdy ste málokedy schopní presne určiť, nakoľko sa cítite unavení. Avšak príznaky, ako sú padajúce viečka, zívanie, nabiehanie na krajnicu, alebo pocit, že sa neviete poriadne sústrediť, sú jednoznačnými príznakmi, že ste ospalí.

muž spí za volantom

Zaznamenali ste dokonca, že vám na sekundu padla hlava na prsia? Tu sa už končia všetky žarty – je to znak toho, že ste za volantom skutočne zaspali a vaša jazda sa stáva životu nebezpečnou.

4 tipy, ako sa zachovať, ak pred alebo počas jazdy pocítite únavu

  1. Ak sa ešte len pripravujete na jazdu a cítite, že trpíte nedostatkom spánku, zvážte možnosť využitia verejnej dopravy alebo cestu autom odložte.
  2. V prípade, že už šoférujete a pocítite únavu, zastavte a zaparkujte na bezpečnom mieste, napríklad na čerpacej stanici.
  3. Kúpte si silnú kávu alebo energetický nápoj s obsahom kofeínu, ktorý vás prebudí a dodá vám energiu.
  4. Krátko si zdriemnite. Po dopití nápoja sa vráťte do auta, sklopte sedadlo, zavrite si oči a pokúste sa zdriemnuť si. Krátky 15 - 20 minútový spánok vás osvieži a zmierni vašu ospalosť, navyše po tomto čase sa kofeín dostane na miesto určenia a umožní vám cítiť sa bdelšie.

Tip: Čo je to mikrospánok a prečo môže byť nebezpečný?

Google+