Ustlať či neustlať ráno posteľ?

Ustlaná posteľ a poriadok v spálni vypadá pekne a upravene. Všetci si určite pamätáme na detstvo, keď nás rodičia učili, že by sme si mali ráno dať do poriadku rozhádzané periny a ustlať si ich. Možno to aj my pripomíname denne svojim deťom. Ale robíme správne?

ustielanie postele

Skončite s ranným rituálom

Ustlaná posteľ hneď ráno a k tomu prikrytá nejakým prehozom, toto je ešte stále v mnohých domácnostiach symbolom čistoty a spôsobu života. Môžeme si myslieť, že tak je to správne, veď naše mamy nás tak vždy učili, a mylne si môžeme domýšľať, že ich tak učili ich mamy. Ale opak je pravdou. Len si spomeňte ako naše babky vždy ráno zobrali periny, vyprášili ich a nechali ich prehodené v okne alebo len tak na nejakom zábradlí. Pekne ich nechali na slniečku vyvetrať, či bolo leto alebo mrzlo. Medzitým sa matrace a posteľ pekne prevetrali. A tak je to správne.

Nemusíte periny a vankúše denno-denne dávať do okna, hlavne keď ste počas pracovného týždňa veľmi zaneprázdnení. Takého vyhodenie perín a vankúšov stačí robiť počas víkendov. Úplne postačí, ak si svoju posteľ necháte ráno rozhádzanú. Áno, čítate správne, doslova rozhádzanú.

Tí menej poriadkumilovní vyhrávajú

Britskí vedci sa domnievajú, že v rozhádzanej posteli prežije oveľa menej roztočov. Tí, ktorým sa ráno nechce ustlať posteľ, v tejto bitke vyhrávajú. Aj keď neustlaná posteľ nie je znakom vychovanosti a poriadkumilovnosti. No posteľ vystavená slnečnému svetlu i vzduchu skôr vyschne a to zabíja roztoče, dochádza k ich dehydratácii. Preto neustlaná posteľ vedie k dostatočnému vysušeniu posteľnej bielizne i matraca. Potom je v takejto posteli omnoho menej roztočov.

Roztoče a ustlaná posteľ

Vedeli ste, že v priemernej posteli žije až milión a pol roztočov? Títo neviditeľní škodcovia požierajú šupinky našej kože, ktoré sa počas spánku odlupujú. Tieto maličké potvorky dokážu získavať vlahu zo vzduchu vďaka malým senzorom, ktoré majú šikovne rozmiestnené po bokoch svojho tela. Keď spíme, potíme sa, a tak vytvárame veľmi priaznivé prostredie na rozmnožovanie roztočov. Ak si ráno hneď ustelieme posteľ, udržíme vlhko, tmu a ideálne podmienky, v ktorých sa roztočom bude viac dariť.

Ustlaná posteľ láka

Hovorí sa, že ustlaná posteľ je skvelým začiatkom do nového dňa a pohľad na ňu je ako pohladenie. Dokonca niektoré štúdie dokázali, že pokiaľ si večer líhate do ustlanej postele, budete mať pokojnejší a kvalitnejší spánok. Vykonal sa totiž pokus, kde jednotlivci či páry si pravidelne ustielali posteľ, mali potom pokojnejší spánok ako tí, ktorí tak nerobili.

ustlaná posteľ

Ak patríte medzi tých, čo si nevedia predstaviť, že by odišli do práce a nechali posteľ rozostlanú, máme pre vás dobrú správu. Môžete svoju posteľ ustlať, ale nie hneď po zobudení. Nechajte periny riadne vyvetrať, čiže ich nechajte rozostlané a poriadne vyvetrajte. Medzitým si môžete dať sprchu a ísť sa obliecť, či dať si raňajky. Vaša posteľ i matrac vplyvom vzduchu z otvoreného okna preschne a tým zbavíte posteľ roztočov. Až potom posteľ usteľte. Periny s vankúšom môžete mierne ponatriasať, čím dostanete do nich viac vzduchu z otvoreného okna.

Ustlať verzus neustlať posteľ

Na toto konštatovanie si musí každý z vás urobiť svoj vlastný názor. Týmto článkom sme chceli poukázať na to, že aj zdanlivý neporiadok v spálni v podobe neustlanej postele môže mať svoje pozitíva. Pokojne si môžete posteľ ustielať ako doteraz, ak ste tak boli zvyknutí, len s tým rozdielom, že to necháte trošku na neskôr. Ak sa budete radiť našimi radami, určite vám nebude hroziť záplava roztočov. No a tí menej poriadkumilovní budú mať ďalší argument na to, prečo tak nerobia.

TIP: Pokiaľ neviete, ako sa zbaviť roztočov, dávame vám do pozornosti článok na našom blogu.

Google+