Vedeli ste, že najhoršia poloha pri spánku je na bruchu?

Každý z nás má svoju najobľúbenejšiu polohu pri spánku, v ktorej sa mu najlepšie spí a zároveň najrýchlejšie zaspáva. Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, ktorú polohu pri spánku máte v obľube a uprednostňujete ju pred inými? Pokiaľ je to poloha na bruchu, určite vás nepotešíme. Má totiž viac negatív ako ostatné polohy a preto sa považuje za najhoršiu polohu pri spánku.

Viaceré polohy spánku

Rozoznávame štyri polohy spánku v ktorých môžeme spať, a to poloha na bruchu, chrbte, na boku alebo do klbka. No najčastejšie vyskytujúce sa polohy spánku sú tri. Na chrbte, boku a na bruchu. Práve tej poslednej spomínanej sa budeme viac venovať v dnešnom článku.

Tip: O všetkých polohách spánku si môžete prečítať článok na našom blogu.

Odborníci spánok na bruchu neodporúčajú

Človek spiaci v polohe na bruchu má hlavu zvyčajne otočenú na jednu alebo druhú stranu. To znamená, že jeho krčná chrbtica je vytočená do jednej strany a tak dochádza k jej zaťažovaniu. Aj keď človek spiaci na bruchu počas spánku polohu hlavy mení, časom sa to môže prejaviť bolesťami krčnej chrbtice. Spánok na bruchu sa tiež nedoporučuje počas tehotenstva.

Počas spánku na bruchu je zaťažovaná oblasť hrudníka a brucho, preto sa môžu u žien objaviť bolesti prsníkov. Nehovoriac o dojčiacich ženách, keď tlak na prsia môže spôsobiť upchatie mliekovodov, čo je veľmi bolestivá záležitosť, ktorá často končí zápalom prsníka.

V neposlednom rade sa ukázalo, že spánok na bruchu sa podieľa na nočnom škrípaní zubami – bruxizmus. Podľa stomatológov škrípanie zubami má za následok viaceré problémy s chrupom, či vykĺbenie čeľustných kĺbov. No a nakoniec je veľmi nepríjemné aj pre partnera.

Spánok na bruchu neprospieva kráse

Zbystriť pozornosť by mali ženy spiace v polohe na bruchu. Nepotešíme ich, pretože táto poloha prispieva k tvorbe vrások. Tým, že sa tvár zaborí do vankúšov, dochádza nielen k rýchlejšej tvorbe vrások, ale aj k rozširovaniu akné po pleti.

Možno ste už počuli, že keď budete spať na bruchu, udržíte si ploché bruško. No je to len mýtus a na to aby ste mali ploché sexy bruško nestačí na ňom im spať. Bez správnej stravy a cvičenia sa nezaobídete.

Nepodceňujte výber matraca

Výber matraca ide ruka v ruke s polohou v ktorej najčastejšie spávate. Pokiaľ uprednostňujete spánok v polohe na bruchu, tak tuhší matrac poskytne lepšiu oporu vašej chrbtici, ktorá tak ostáva v prirodzenej polohe.

Tip: Viac o výbere matraca si môžete prečítať v našom článku.

Veľmi dôležité je aby tí, ktorí spávajú na bruchu nepoužívali vankúš, a ak, tak len veľmi tenký. Neodporúča sa používať ortopedický vankúš, ktorého názov znie lákavo, ale pri polohe na bruchu by spôsobil viac zdravotných problémov ako úžitku.

Na pozitívne zakončenie

Aby sme neboli len negatívni, dávame vám do pozornosti aspoň jedno pozitívum pri spánku na bruchu. Týka sa to všetkých tých, ktorých trápi chrápanie. Pri spánku na bruchu nebudete tak intenzívne chrápať, za čo sa vám váš partner poďakuje.

Google+