Vplýva kvalitný spánok na imunitu?

Pravdepodobne ste už počuli, aby ste si dopriali dostatok odpočinku, keď sa cítite unavení. Dostatočný spánok je nevyhnutný pre zdravie, bohužiaľ, nie všetci si to uvedomujeme. V dnešnom uponáhľanom svete je dôležitosť dobrého spánku často postavená na vedľajšiu koľaj. Pritom nie je nič lepšie, ako prebudiť sa plný energie a začať nový deň. Spánok má aj mnoho ďalších výhod, ako je napríklad posilnenie imunitného systému.

Spánok a imunitný systém

Imunitný systém chráni telo každý deň. Bojuje proti infekcii, škodlivým organizmom a všetkému cudziemu, čo sa pokúša napadnúť vaše telo. Keď sa oslabí, ochoriete. Preto je dôležité pomáhať mu udržať ho silné, aktívne a dobre fungujúce.

Spánok vám pomáha fyzicky sa zotaviť. Pomáha udržiavať imunitný systém silný. Počas dňa vydávame veľa energie, tým že sme aktívni, zatiaľ čo spánok dáva vašim telám šancu spomaliť a obnoviť sa.

Telo je v skutočnosti podvedome aktívne aj počas noci, keď spíte. Počas týchto hodín, imunitný systém uvoľňuje cytokíny, typy malých proteínov, ktoré telu pomáhajú predchádzať infekciám, zápalom či traumám.

Ak nemáte dostatok spánku alebo trpíte zlou kvalitou spánku, váš imunitný systém nemusí byť schopný fungovať, ako by mal, čo môže spôsobiť rôzne riziká, alebo choroby.

Nespavosť a jej dôsledky

Nespavosť je stav, keď človek nie je schopný zaspať. U osoby s nespavosťou sa môžu prejaviť nasledujúce príznaky:

  • cíti sa ospalý a unavený po celý deň
  • je vždy podráždený
  • má problémy s koncentráciou a zapamätaním si vecí

Dlhodobý nedostatok spánku môže zvýšiť riziko obezity, cukrovky a kardiovaskulárnych chorôb. Nedostatok spánku môže oslabiť imunitný systém, zvýšiť náchylnosť tela na infekcie a sťažiť schopnosť bojovať proti ochoreniam.

Vedeli ste, že proti nespavosti vám môžu pomôcť aj rôzne liečebné postupy, ako napríklad bio harmónia či akupunktúra?

9 výhod dobrého spánku

Ak ste si niekedy mysleli, že na spánku až tak nezáleží, zamyslite sa, pretože na ňom skutočne veľa záleží. Okrem iného prináša mnoho benefitov pre vaše zdravie. Spánok:

  • pomáha znižovať stres,
  • pomôže lepšie si zapamätať a spracovať veci,
  • môže znížiť váš krvný tlak a celkovo ho udržiavať pod kontrolou,
  • pomáha telu brániť sa,
  • može znížiť vaše šance na cukrovku,
  • pomáha udržiavať vaše srdce zdravé,
  • slúži ako prevencia proti depresii,
  • vám zlepší náladu,
  • prispieva k zvýšeniu efektivity a produktivity vášho mozgu.

Spánkové návyky na posilnenie imunity

Uistite sa, že vaše telo má šancu oddýchnuť si a zotaviť sa z náročného dňa. V ideálnom prípade si naše telá vyžadujú sedem až deväť hodín kvalitného spánku, aby sa nabili energiou. Tu je niekoľko tipov, ako si môžete vylepšiť spánkové návyky:

Konzistentný a kvalitný spánok

Konzistencia je jedným z najdôležitejších prvkov kvalitného spánku. Ako pri každom zvyku,  naše telá si zvyknú na rutinu. Chodenie do postele a budenie sa každý deň v rovnakom čase pomáha telu vytvoriť si rutinu, ktorá podporuje lepší spánok.

Pre podporu spánku nepodceňujte ani výber kvalitného matraca, ktorého parametre by sa mali odvíjať napríklad aj od vašej telesnej konštrukcie. Čím vyššiu máte hmotnosť, tým viac by ste mali siahnuť po tvrdších matracoch a naopak, ak máte nižšiu hmotnosť, mäkšie matrace budú pre vás ideálnejšie. Kvalitný matrac zabezpečí, že budete ľahšie zaspávať a aj vstanete sviežejší do nového dňa.

Zmeňte prostredie

V kvalite spánku hrá veľkú úlohu aj prostredie. Pokojnejší spánok budete mať v tichej, tmavej a chladnejšej miestnosti. Vyskúšajte zatemňovacie závesy, masku na spanie, štuple do uší alebo ventilátor, ktoré vám pomôžu vytvoriť ideálne prostredie na spánok.

Nejedzte pred spaním

Jedenie pred spaním nenaruší proces trávenia, ale môže spôsobiť, že se nebudete cítiť v posteli dobre. Telo potrebuje čas na to, aby strávilo všetko jedlo, ktoré máte v žalúdku. Pokúste sa zjesť večeru 2 až 3 hodiny pred tým, ako pôjdete spať.

TIP: Pokúste sa obmedziť konzumáciu alkoholu pred spaním alebo ho vynechajte úplne. Kávu a iné kofeínové nápoje večer nepite, pretože tieto stimulujú vaše telo, čo môže spôsobiť nespavosť.

Cvičenie

Cvičenie nepomáha iba rýchlejšiemu zaspávaniu, ale vedie aj k zlepšeniu kvality hlbokého spánku. Fáza hlbokého spánku v rámci spánkového cyklu pomáha posilňovať imunitné funkcie a pomáha pri zvládaní stresu a úzkosti.

Vyhýbajte sa namáhavému cvičeniu pred spaním, pretože to môže mať opačný vplyv na spánok. Namáhavým cvičením sa zvýši vaša telesná teplota a srdcová frekvencia. Zvážte relaxačné cvičenie, stretching, jogu, ľahké preťahovanie sa alebo večernú prechádzku.

Aromaterapia

Aromaterapia môže podporovať relaxáciu a spánok. Levanduľa sa používaná ako vôňa, ktorá môže zvýšiť kvalitu spánku a znížiť úzkosť. Vôňa cédrového dreva môže predĺžiť čas spánku a znížiť predčasné vstávanie. Tieto éterické oleje nájdete v sprejoch na vankúše, v roll-on aplikátoroch alebo v izbových difuzéroch.

Meditácia prostredníctvom písania

Píšte si denník. V stresových situáciách môžu vaše myšlienky spôsobiť, že v noci nebude môcť vašu myseľ vypnúť. Zapísanie si akýchkoľvek myšlienok, ktoré sa vo vašej hlave neustále pohybujú, môže vašej mysli pomôcť oddýchnuť si a vám lepšie zaspať.

Kvalitný spánok by mal byť prioritou v živote každého človeka. K dobrému spánku môže prispieť udržiavanie správnej hygieny spánku ako aj pravidelné cvičenie a vyhýbanie sa alkoholu a kofeínu. Kvalitný spánok je nevyhnutný pre fyzické zdravie a emočnú pohodu. Preto ho netreba podceňovať a treba si dopriať pravidelný a správny odpočinok.

Google+