Chrápanie znižuje kvalitu spánku. Zbavte sa ho!

Ak si v noci sem-tam pochrapkáte, ešte to nemusí byť nič vážne. Horšie však je, ak vaše chrápanie budí zo spánku partnera alebo nebodaj aj vás samých. Doprajte si konečne kvalitný spánok bez rušenia. Čo vlastne spôsobuje tento nepríjemný zvuk, ako vzniká a ako sa zbaviť chrápania, vám poradíme v dnešnom článku.

žena dáva mužovi štipec

Príčiny chrápania vás možno prekvapia

Hoci chrápanie znemožňuje kvalitný a zdravý spánok viacerým ľuďom, je zaujímavé, že s týmto problémom častejšie bojujú ľudia s nadváhou, fajčiari a tí, ktorí nadmerne užívajú alkohol. Zapríčiniť ho môže aj nádcha, alergia či suchý vzduch v miestnosti. Pritom len málokto z takto postihnutých vie, čo spôsobuje chrápanie. Ak však hľadáte spôsob, ako sa ho účinne zbaviť, mali by ste poznať, čo sa za týmto spánkovým zlozvykom vlastne skrýva.

Chrápanie je vlastne zvuk, ktorý vzniká pri nádychu vibráciou mäkkých tkanív v hltane. V skutočnosti je hlavnou príčinou chrápania zamedzené prúdenie vzduchu počas spánku. To môže byť spôsobené anatomickými zmenami v oblasti hornej časti dýchacích ciest, napríklad nosa, ústnej dutiny, hrdla alebo hrtanu. V takýchto prípadoch pomôže operácia nosovej priehradky alebo plastika mäkkého podnebia. Odporúča sa tiež používanie ortodontického aparátu počas spánku, prípadne odstránenie uzdičky.

Dôvody, prečo chrápeme

Znížená priechodnosť dýchacích ciest, ktorá je zodpovedná za chrápanie, môže byť výsledkom rôznych faktorov. Často je spôsobená prítomnosťou prekážky v horných dýchacích cestách, ktorou môžu byť napríklad:

  • opuchnuté mandle
  • krivá nosová priehradka
  • nosové polypy
  • chronická nádcha
  • alergia, astma
  • zväčšené alebo ochabnuté mäkké podnebie
  • iné patologicko - anatomické zmeny

ženu ruší chrápanie

Chrápanie a choroby

Nebezpečenstvo chrápania nespočíva len v tom, že okrem nášho, znižuje kvalitu spánku aj u partnera a spôsobuje to, že sa ráno cítime nevyspatí. Hlasné chrápanie, ktoré nás obťažuje do tej miery, že nám nedovolí v noci spať, totiž môže viesť sekundárne k ďalším zdravotným problémom. K najbežnejším z nich zaraďujeme priberanie, depresívne stavy, poškodenie mozgu spôsobené nedostatkom kyslíka, hormonálne zmeny, vyššie riziko srdcovocievnych komplikácií, hypertenziu, zvýšené riziko diabetu a pod.

Chrápanie môže ohrozovať váš život

Chrápanie a apnoe netreba v žiadnom prípade podceňovať. Naopak, čo najskôr ich treba správne diagnostikovať a nasadiť vhodnú liečbu. Zablokovanie dýchacích ciest je nielen nepríjemné, ale dokonca môže viesť k vzniku nebezpečného syndrómu, tzv. spánkového apnoe. Typické pre tento stav je opakované zastavenie dýchania, trvajúce 10 a viac sekúnd.

Tým, že sa bráni prístupu vzduchu, dochádza k nedostatočnému okysličeniu organizmu, z čoho vyplývajú rozličné následky. Tie sa prejavujú ospalosťou počas dňa, rannými bolesťami hlavy či zníženou fyzickou a intelektuálnou funkciou. Ešte horšia je však správa, že neliečené spánkové apnoe môže mať dokonca aj fatálne následky.

Liek proti chrápaniu existuje

Existuje veľa metód liečby chrápania, hoci mnohé z nich neprinášajú očakávané výsledky. Problém spočíva hlavne v tom, že chrápanie má naozaj množstvo rôznych príčin. Ak nie je dôvod ukrytý v zdravotnom stave, častokrát je za chrápanie zodpovedná nesprávna poloha pri spánku a sklon hlavy. Hneď ako je hlava nadmerne vytočená do hora, spôsobuje to, že ste nútení dýchať viac ústami ako nosom. Zároveň si upchávate horné dýchacie cesty a výsledkom je dobre známe chrápanie.

spanie na boku

Ak teda chcete zlepšiť komfort pri spaní nielen sebe, ale aj svojej polovičke, postarajte sa o to, aby ste pri spánku mali zabezpečenú správnu polohu. Jedným z riešení sú napríklad polohovateľné rošty, ktoré vám umožnia nastaviť sklon plochy na spanie tak, aby ste chrápanie čo najviac eliminovali. Ďalšou možnosťou sú špeciálne anatomicky tvarované vankúše, prispôsobené na to, aby svojím tvarom zabezpečili správnu polohu hlavy pri spaní. Vďaka nim bez problémov zaspíte a úplne zabudnete na to, že vás niekedy rušilo nejaké chrápanie.

Tipy, ako odstrániť chrápanie

  • Pri problémoch s chrápaním sa skúste zamerať na vhodnosť svojho matraca a vankúša.
  • Rozmery matraca by mali dosahovať šírku minimálne 80 - 90 cm a výšku aspoň o 20 cm vyššiu, ako je výška daného človeka.
  • Ľudia, ktorí majú vyššiu hmotnosť, by sa mali zamerať na matrace s vyšším stupňom tvrdosti.
  • Matrace pre seniorov by mali byť mäkšie a pružnejšie.
  • Vhodný je tiež ortopedický vankúš, ktorý správne podopiera krk a tým udržiava hlavu vo vodorovnej polohe.
  • Ak vaše chrápanie nie je závažným zdravotným problémom, odporúčame jednoduchý trik – spánok v polohe na boku.
  • Pred spaním sa vyhýbať pitiu alkoholických nápojov a fajčeniu.
Google+