6 tipov, ako lepšie spať, ak máte nádchu alebo chrípku

Upchatý nos, škriabanie v hrdle, zimnica či horúčka ku kvalitnému spánku rozhodne neprispievajú. K tomu sa navyše pridajú i bolesti hlavy a svalov, ktoré sa každou hodinou stále viac a viac stupňujú. Pritom práve odpočinok je to, čo počas choroby najviac potrebujete. Objavte spolu s nami tie najlepšie rady na zlepšenie spánku pri chrípke alebo nachladnutí. Vďaka nim sa lepšie vyspíte a chorobu tak porazíte oveľa rýchlejšie.

chorá žena

Typické príznaky chrípky a nachladnutia

Už samotné symptómy, akými sa vyznačuje chrípka alebo nachladnutie, dokážu človeka odrovnať. Patrí sem najmä malátnosť, bolesti hlavy a svalov, zápal dýchacích ciest, horúčka, kašeľ, upchatý nos či dokonca zvracanie a nechutenstvo. A to už ani nehovoríme o tom, že keď ste chorí, príznaky majú tendenciu sa zhoršovať, keď sa blíži čas ísť do postele.

Napriek tomu je spánok nepochybne dôležitý a človek by mal spávať približne 7 až 9 hodín denne. Kvalitný a dostatočne dlhý spánok podporuje imunitu. Tá sa navyše najlepšie buduje od desiatej hodiny večer, preto sa neodporúča chodiť spávať príliš neskoro.

Hoci je zrejmé, že chrípku i nachladnutie je najlepšie vyležať, ani trochu vám to neuľahčí fakt, že každú chvíľu prepotíte pyžamo i posteľnú bielizeň. Okrem toho máte pocit, že akýkoľvek mäkký matrac vás odrazu tlačí ako kôpka kameňov a plný nos vás núti dýchať s otvorenými ústami. Ako teda stráviť v posteli pomerne dlhý čas a pritom si naozaj odpočinúť? Vyskúšajte niektorú, alebo hoci aj všetky z nasledovných rád a sami zbadáte, ako veľmi sa vám uľaví.

1. Prehodnoťte svoju doterajšiu polohu spánku.

Mnohí ľudia, ktorí sa musia popasovať s chrípkou alebo nádchou, dávajú prednosť ďalšiemu vankúšu, ktorý si položia na ten, ktorý používajú normálne. Takáto zvýšená poloha však môže spôsobiť, že sa hlava predkloní, čím sa dýchacie ťažkosti ešte zhoršia. Skúste preto použiť radšej navrstvené vankúše, ktoré uložíte do trojuholníkového tvaru.

Vďaka nim mierne nadvihnete hornú časť tela a uvoľníte nosovú dutiny. Ak sa počas noci prebudíte s tým, že máte jednu nosnú dierku upchatú, skúste zmeniť polohu. Pri ležaní na chrbte môže dôjsť k zatekaniu hlienov do hrdla a následnému dráždeniu na kašeľ, preto pri prechladnutí odporúčame radšej spať na boku.

2. Udržujte stálu teplotu v miestnosti.

žena s teplomerom

Odolajte pokušeniu prehriať miestnosť, pretože ste prechladnutí a trápi vás zimnica. Udržujte teplotu na konštantnej úrovni 20,5 °C – 24 °C a používajte extra prikrývky, ktoré v prípade, že vám je príliš teplo, ľahko odložíte. Nemenej dôležitá je aj vlhkosť v miestnosti. Suchý vzduch môže výrazne zhoršiť celkové príznaky prechladnutia a chrípky, pretože vysušuje sliznicu v nose a hrdle.  Pre lepší spánok v priebehu ochorenia dýchacích ciest sa investícia do zvlhčovača vzduchu, ktorý vám uľahčí dýchanie, určite oplatí.

3. Vyhýbajte sa alkoholickým nápojom

Hoci horúci čaj s rumom vyzerá na prvý pohľad ako lákavý nápad, nenechajte sa oklamať. Ani pohárik na tzv. „vypálenie červa“ nie je pri tomto type ochorenia na mieste. Alkohol totiž odvodňuje organizmus, prekrvuje sliznice a spôsobuje opuch v dutinách, ktoré chcete, naopak, uvoľniť. Ak teda chcete nielen rýchlejšie zaspať a lepšie spať, ale aj čím skôr vyzdravieť, odložte alkohol až na chvíle, keď budete úplne zdraví.

4. Dodržujte spánkovú rutinu.

Prechladnutie môže spôsobiť, že budete musieť porušiť svoju obyčaj a ísť do postele omnoho skôr, ako ste bežne zvyknutí. Vyčerpaný organizmus sa dožaduje oddychu, no akonáhle nie ste schopní zaspať hneď, ako si ľahnete, odporúčame ísť spať v rovnakom čase ako obvykle. Okrem toho, že dodržiavanie harmonogramu uľahčuje zaspávanie, môže tiež pomôcť v boji proti ďalšej chorobe. Zistilo sa totiž, že u ľudí, ktorí nemajú dostatok spánku, je trikrát väčšia pravdepodobnosť, že ochorejú, ako u tých, ktorí spia 8 alebo viac hodín denne.

5. Pred spaním si doprajte teplý nápoj.

citrónový čaj

Veľa ľudí stráca chuť do jedla, keď nachladne. Ak ste chorí, nemusíte si zvyšovať príjem tekutín, ale musíte sa ubezpečiť, že vám nehrozí dehydratácia. Horúce nápoje sú pri prechladnutí a chrípke veľmi vhodné, najmä v noci. Účinne si poradia s upchatým nosom, kašľom, nádchou, boľavým hrdlom, zimnicou aj únavou.

Blahodarné účinky, teda vymiznutie nepríjemných ťažkostí, potom trvajú približne pol hodiny. Pripravte si do termosky horúci bylinkový čaj a popíjajte ho, kedykoľvek sa zobudíte alebo keď nebudete môcť zaspať. Úľava, hoci krátkodobá, vám pomôže vyhnúť sa nespavosti a ľahšie znovu zaspať.

6. Éterické oleje pomáhajú uvoľňovať upchaté dutiny.

Inhalácie s teplou parou a éterickými olejmi uvoľnia dýchacie cesty a umožnia znova dýchať. Vyskúšajte si pred spaním napariť dutiny vďaka jednoduchému receptu: do hrnca s vriacou vodou nakvapkajte niekoľko kvapiek eukalyptového oleja, cez hlavu si prehoďte uterák a nakloňte sa nad horúcu paru. Zhlboka vdychujte voňavé výpary – čoskoro sa vám uvoľní nos a spriechodnia sa vám dýchacie cesty.

Google+