Spoznajte svoju ideálnu dĺžku spánku. Takto zistíte, či spíte primálo alebo priveľa

Vieme, že dospelý človek by mal spať minimálne 7 až 8 hodín denne. Tento údaj je však len veľmi orientačný a rozhodne nevystihuje potrebu spánku každého jednotlivca. Spánkové potreby sa totiž líšia od človeka k človeku. Preto vám ponúkame návod, ako zistiť, koľko spánku skutočne potrebujete.

bolesti hlavy

Potreby spánku sa v priebehu života menia

Deti, ktoré prechádzajú fázou rastu a celkového vývinu, potrebujú omnoho viac spánku ako dospelí. Preto je celkom prirodzené, že polovicu dňa, ak nie aj viac, strávia spánkom. Ako im však pribúdajú roky, potreba spánku sa postupne znižuje.

Napriek tomu, že vek je veľmi významným faktorom, ktorý pomáha určiť, koľko spánku človek potrebuje, nie je jediným. Veľmi dôležitá je aj genetika, ktorá ovplyvňuje cirkadiánny rytmus a spánkový režim. Dokonca existuje vzácna mutácia génu pre krátky spánok, ktorá umožňuje jedincom spať šesť a menej hodín každú noc bez akýchkoľvek negatívnych následkov!

Tip: Nedostatok spánku a poruchy zraku spolu súvisia. Zistite, ako sa to prejavuje

Na spánok má vplyv aj psychické a fyzické zdravie

Možno vás ani neprekvapí informácia, že to, koľko spánku potrebujete, závisí aj od vašej fyzickej a psychickej dispozície. Ak napríklad trpíte úzkosťou alebo depresívnymi stavmi, môžete pociťovať zvýšenú potrebu spánku. Je to spôsobené tým, že tieto poruchy skracujú fázy hlbokého spánku, čo vyúsťuje do zvýšenej únavy a ospalosti.

muž a budík

Potreba spánku sa môže líšiť aj podľa toho, aký životný štýl preferujete. Dôkazom toho sú športovci, ktorí často vyžadujú viac spánku, ako je bežné, aby sa dôkladne zotavili po intenzívnom fyzickom tréningu.

Zistite, koľko spánku naozaj potrebujete

Každý sa chce prebúdzať odpočinutí a svieži, plný síl do nového dňa. Preto je potrebné určiť si, koľko hodín kvalitného, pokojného spánku, potrebujete, aby ste boli dokonale zregenerovaní a pripravení „dobyť svet“. Skúste si odpovedať na nasledovné otázky. Ak bude viac ako jedna odpoveď znieť áno, zrejme trpíte nedostatkom spánku a potrebujete spať viac, ako ste doteraz boli zvyknutí:

  • Prenasleduje vás chuť na kávu alebo na sladké, resp. nezdravé jedlo?
  • Trpíte zmenami nálad?
  • Ste podráždený a ľahko vybuchnete?
  • Máte spomalené reakcie?
  • Trápia vás podráždené a začervenané oči?
  • Objavilo alebo zhoršilo sa vám akné?
  • Zvýšila sa vaša telesná hmotnosť?

Vyskúšajte spať toľko, koľko sa odporúča vašej vekovej kategórii

Prvým krokom pri určovaní toho, koľko je vaša optimálna dĺžka spánku, je dodržiavať odporúčaný počet hodín spánku podľa vášho veku. Dodržiavajte tento režim minimálne týždeň alebo dva a počas tohto obdobia sa pokúste osvojiť si tiež správne spánkové návyky. Následne si všímajte, či sa prebúdzajte ľahko alebo naopak, ťažko a ako sa cítite počas celého dňa.

žena za notebookom

Ak máte problém otvoriť oči a vstať z postele, prípadne sa nedokážete počas dňa sústrediť a robíte chyby, zrejme vám odporúčaný čas na spánok nestačil. Odporúčame vám predĺžiť si čas spánku o polhodinu, prípadne hodinu a skúšať nový spánkový režim, až dovtedy, kým nenájdete svoju ideálnu dĺžku spánku. Za pokus stojí aj zmena času spánku. Môže sa stať, že zistíte, že ak pôjdete spať o 22.00 namiesto o 23.00 a zároveň si posuniete budík o hodinu skôr, budete sa cítiť vyspatí bez toho, aby ste si pridali ďalší čas na spanie.

Náš tip: Trénujte si spánok na chrbte.

Čo sa stane, ak spíte príliš dlho

Nepochybujeme, že každý z nás potrebuje z času na čas hodinu alebo dve spánku navyše. Vedia o tom svoje študenti, pripravujúci na skúšku, ľudia pracujúci na náročných projektoch, alebo tí, ktorí sa zúčastnili oslavy, ktorá sa pretiahne do neskorých nočných hodín.

Je zaujímavé, že z krátkodobého hľadiska môže mať nadbytok spánku rovnaké negatívne účinky ako jeho nedostatok. Ak však pravidelne potrebujete viac ako deväť až desať hodín spánku, aby ste sa cítili oddýchnutí, niečo nie je v poriadku. Príčinou môžu byť rozličné, dosiaľ neodhalené zdravotné problémy, napríklad cukrovka, depresia alebo spánkové apnoe. Preto by bolo najlepšie, aby ste sa v záujme svojho zdravia obrátili na svojho ošetrujúceho lekára.

Tip: Optimálna dĺžka spánku podľa veku. Zistite koľko by ste mali spať vy alebo vaše dieťa

Google+